Berga s'adhereix a l'Associació de municipis per la Gestió de l'Aigua Pública

L'equip de govern espera que l'entitat els pugui assessorar per recuperar la gestió de l'aigua quan s'acabi el contracte amb Sorea el 2022

07 d'agost del 2019
Actualitzat a les 22:00h
L'alcaldessa durant el plenari d'aquest dimecres.
L'alcaldessa durant el plenari d'aquest dimecres. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga ha aprovat al ple extraordinari d'aquest dimecres l'adhesió de l'Associació de municipis per la Gestió de l'Aigua Pública (AMAP). El regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, ha destacat que "és voluntat de l'equip de govern i de bona part dels membres del consistori fer els passos que permetin, en el futur, gestionar directament la concessió de l'aigua des del municipi". De manera, que la ciutat s'adhereix a aquesta entitat sense ànim de lucre que té per objectiu "acompanyar als municipis en aquest procés per solucionar totes les problemàtiques de tipus administratiu, tècnic i jurídic que hi pugui haver".

Segons l'alcaldessa Montse Venturós, "en l'associació hi ha diferents municipis que bé ja han municipalitzat l'aigua o han d'iniciar el procés, per tant entenem que és un bon mecanisme per conèixer les vissicituds que ens podem trobar en el moment que finalitzi el contracte amb Sorea i valorem aquesta possibilitat".  Una de les apostes que la CUP explicitava ja en el programa electoral de 2015 és fer que el servei d'aigües a Berga torni a ser municipal, amb l'objectiu d'abaratir-ne el cost i aconseguir que l'impacte econòmic d'aquest servei reverteixi a Berga i no a fora. 

El contracte actual amb Sorea acaba l'any 2022 de manera que fins llavors el servei no es pot municipalitzar. El 2018 l'Ajuntament de Berga va licitar una auditoria tècnica i econòmica per verificar el compliment de les obligacions contractuals de l'empresa concessionària del servei d'abastament d'aigües de la ciutat; i que ha de facilitar el que s'espera que sigui una liquidació molt complexa. 

El portaveu de Junts per Berga, Jordi Sabata, a l'oposició, s'ha mostrat favorable de l'adhesió del consistori a l'entitat, per bé que ha destacat que "això no vol dir que s'iniciï cap procediment sinó que hi haurà un regidor de l'ajuntament de Berga present a l'associació". Sabata ha recordat que "cal tenir en compte altres aspectes com l'estat de la xarxa actual d'aigua, sobre si realment som capaços de fer-nos càrrec de tota aquesta infraestructura".

"Ens consta que estan realitzant una auditoria i ens agradaria que ens fessin arribar els resultats per començar a pensar quin és el millor model", ha afegit el regidor de l'oposició. 

Per la seva banda, el regidor Ramon Camps (ERC) ha defensat l'entrada a aquesta associació "que permet conèixer experiències i rebre informació" per un procés que també es preveia en el programa electoral dels republicans. El regidor del PSC Abel García ha subratllat que cal avaluar el capítol de personal "per fer un plantejament de futur sostenible" a l'hora de posar sobre la taula aquest procés. Ambdós representants polítics també s'han interessat per conèixer quins estan sent els resultats de l'auditoria. 

El regidor Eloi Escútia ha argumentat que, quan es faci el procés de municipalització, aquest es tirarà endavant d'acord amb la resta del plenari. Així doncs, s'ha compromès a informar puntualment a la resta de grups de la informació que es rebi a l'associació.
Arxivat a