Urbanisme

Berga aprova el pla per connectar la Rasa dels Molins amb la C-16 i alliberar els terrenys de l'estació de busos

L'oposició ha vist amb bons ulls l'aprovació d'aquest pla de millora urbana i hi ha votat a favor per unanimitat si bé han qüestionat que no se n'hagi emès abans l'informe tècnic favorable

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 7 d'agost de 2019 a les 20:14 |
Montse Venturós (al centre) durant el ple de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l'Ajuntament de Berga ha donat el vistiplau aquest dimecres al Pla de Millora Urbana PMU-P24 del carrer Pere III que té per objectiu connectar el parc central de la Rasa dels Molins amb la ronda sud de la ciutat i la C-16 i obtenir gratuïtament els terrenys de parc urbà i l'estació d'autobusos. Es tracta d'un pla de millora urbana que estava previst al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de data de l'any 2005 i que comprèn  els terrenys de sòl urbà no consolidat delimitats pel carrer Pere III, la part posterior de les edificacions del carrer Mestre Ribera, el carrer Pare Coll i els terrenys de l'Escola Xarxa.

La Rasa dels Molins és una de les dues possibles ubicacions per a la terminal d'autobusos dels quals la Generalitat té redactada una proposta per a l'equipament. L'altra és la del pàrquing de la Font del Ros, de titularitat privada. El pla preveu el creixement urbanístic de la zona est de la Rasa dels Molins que preveu 247 habitatges i un 30% d'habitatges socials. El sòl d'aprofitament privat és d'uns 8.822,98 metres quadrats. La zona no es desenvoluparà de moment però permet l'obtenció dels terrenys on podria fer-se l'estació d'autobusos si finalment es decideix col·locar-la a la Rasa dels Molins. El pla va aprovar-se l'any 2011 però un informe desfavorable de l'Agència Catalana d'Habitatge sobre les reserves d'habitatge de construcció oficial va deixar-ho parat.


La memòria detalla que el pla de millora urbana permet "completar la trama urbana, tancant dues illes d'habitatges inacabades i configurant dues noves illes més un i nou bloc que s'ubicarà amb contigüitat a l'escola al seu marge nord donant façana a un carrer de nova creació paral·lel al carrer Falsilles".

L'oposició formada per Junts per Berga, ERC i PSC ha vist amb bons ulls l'aprovació d'aquest pla de millora urbana i hi ha votat a favor per unanimitat si bé han qüestionat que no se n'hagi emès abans l'informe tècnic favorable que ha permès passar-ho per ple, malgrat que el promotor privat va aportar les esmenes requerides el setembre de 2016. Una qüestió en la que han coincidit la regidora d'Ariadna Herrada (Junts per Berga), Ramon Camps (ERC) i Abel García (PSC). Aleix Serra ha recordat que amb els recursos humans i tècnics disponibles de l'anterior mandat no va ser possible tirar-ho endavant. "Les prioritats de la legislatura van ser unes altres", ha apuntat Serra. 


A la zona sud de la Rasa dels Molins també s'ha d'executar la canalització del clavegueram, una obra que es licitarà després de l'estiu, que no està lligada a aquest pla de millora urbana i que fa quaranta anys que és una de les grans assignatures pendents de la ciutat.

L'alcaldessa Montse Venturós ha destacat, durant el ple, justament el clavegueram de la Rasa dels Molins i l'Institut Serra de Noet com dues de les qüestions que van prioritzar-se el mandat passat. 

El pla de millora urbana facilita que es completi la trama urbana de la part sud de la Rasa dels Molins i que el consistori disposi de sòl públic per fer-hi l'anhelada estació d'autobusos, si així es decideix. La situació de l'estació de busos a la Rasa dels Molins s'havia descartat en mandats anteriors per l'aleshores oposició dels veïns. 

Pel que fa a altres qüestions, el ple extraordinari d'aquest dimecres ha establert el dies 11 de juny (Dijous de Corpus) i el 8 de setembre (Gala de Queralt) com a festius locals per a l'any 2020. La sessió també ha acordat la modificació de la Relació de Llocs de Treball per a l'increment del 0,25% dels imports dels complements específics dels treballadors de l'ajuntament i, entre altres, ha donat llum verda a les noves tarifes vigents de la piscina coberta pública i gimnàs del Tossalet. 

 

Participació