Berga debatrà al ple el pla de millora urbana per alliberar els terrenys on es podria fer l'estació de busos

És un àmbit d'actuació de 32.864,20 metres quadrats

07 d'agost del 2019
Actualitzat a les 20:03h
Montse Venturós en la roda de premsa prèvia al ple.
Montse Venturós en la roda de premsa prèvia al ple. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga passarà per ple aquest dimecres el pla de millora urbana del carrer Pere III que ha de permetre alliberar els terrenys que podrien acollir en un futur l'anhelada estació d'autobusos. Aquest serà un dels punts destacats de la sessió extraordinària que se celebrarà aquesta tarda i que també preveu aprovar altres qüestions com l'adhesió de Berga a l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública, les festes locals per 2020 o l'ordenança reguladora de les prestacions patrimonials públiques de caràcter no tributari de la piscina coberta municipal del Tossalet. 

L'any 2017 la propietat dels terrenys del sector va demanar a l'Ajuntament de Berga que executés el Pla de Millora Urbana PMU-P24 del carrer Pere III contemplat en Pla d'Ordenació Urbanística (POUM) de 2005. "A dia d'avui el que fem és executar-lo perquè és una obligació del consistori", ha explicat l'alcaldessa Montse Venturós en roda de premsa.

El sector del pla de millora urbana del carrer Pere III comprèn els terrenys de sòl urbà no consolidat delimitats pel carrer Pere III, la part posterior de les edificacions del carrer Mestre Ribera, el carrer Pare Coll i els terrenys de l'Escola Xarxa. L'objectiu bàsic és connectar el parc central de la Rasa dels Molins amb la ronda sud, obtenint els terrenys de parc urbà i de l'estació d’autobusos. És un àmbit d'actuació de 32.864,20 metres quadrats i que preveu el creixement d'expansió urbana en la zona de la Rasa dels Molins est en 247 habitatges amb un 30% de reserva en habitatge social.

Montse Venturós s'ha mostrat convençuda aquest migdia que l'execució del pla de millora urbana del carrer Pere III "és un pas absolutament important" per la Rasa dels Molins. "Aquest és un espai que en la propera legislatura, o en els propers anys, veurem com queda modificat de manera substancial de com el coneixem en el dia d'avui. Hi pot haver o no l'estació d'autobusos, però també s'han d'executar properament les obres del clavegueram i hi haurà el desdoblament de la C-16", ha recordat Venturós. 

La ciutat manté dues possibles ubicacions per a la terminal d'autobusos: la de la Rasa dels Molins i la del costat del pàrquing de la Font del Ros amb l'objectiu d'endegar un procés de participació ciutadana que permeti debatre'n els "pros" i "contres". "El que sí que posa sobre la taula el pla de millora urbana és que tindrem uns terrenys que seran públics i de l'ajuntament, i uns altres que s'haurien de comprar o d'expropiar", segons ha argumentat Venturós.  

En la seva major part, la planificació urbanística aprovada a la ciutat fa catorze anys no s'ha desenvolupat, per bé que l'execució dels plans de millora urbana són d'obligat compliment. "Si durant tots aquests anys no executes ni un sol pla de millora urbana a la ciutat, estàs menystenint drets de la propietat", ha exposat Montse Venturós.

Recta final pel clavegueram a la Rasa dels Molins

El clavegueram de la Rasa dels Molins no està lligat al pla de millora que ara passa per ple, si bé l'Ajuntament de Berga confia que molt aviat se'n puguin licitar les obres.

"En l'últim any i mig s'ha parlat amb les propietats perquè s'havien de fer tres expropiacions, una ja està feta i ens en queden dues. Tenim intenció de tancar-les durant aquest mes d'agost o setembre, i llavors ja llençarem a licitació l'actuació. Un cop es tregui a licitació hi ha tot el procés de contractació, adjudicació i execució de l'obra, i d'això ja hi ha els diners perquè és una subvenció extraordinària que es va aconseguir de la Diputació de Barcelona", ha argumentat Venturós. L'ajut de l'ens supramunicipal és d'un total de 208.127,99 euros. 
Arxivat a