El Konvent estrena la Berganale, un festival de curtmetratges d'amor i sexe amb una mirada diversa

L'objectiu del certamen, que se celebrarà dissabte 17 d'agost, és oferir "noves maneres" de representar les identitats sexuals i les relacions humanes dins del camp audiovisual

06 d'agost del 2019
Actualitzat el 07 d'agost a les 23:55h
Imatge del curtmetratge Piedad de Naya Pascual.
Imatge del curtmetratge Piedad de Naya Pascual. | Promocional
El Konvent de Cal Rosal impulsa la primera edició de la Berganale, un festival de curtmetratges d'amor i sexe amb una mirada diversa. La cita, marcada al calendari del centre d'art contemporani berguedà, serà dissabte 17 d'agost. Es tracta d'un festival de curtmetratges "desenfadat" que permetrà gaudir d'una selecció de 14 curtmetratges de diferents nacionalitats i estils, segons expliquen els organitzadors. La iniciativa s'organitza gràcies a l'impuls del Konvent i de la barcelonesa Irene Moray, directora de cinema, fotògrafa i realitzadora. L'objectiu del festival és "oferir noves maneres de representar l’amor, el sexe i les relacions humanes dins del camp audiovisual", en paraules dels seus impulsors. 

El festival comptarà de tres blocs de curtmetratges d'una hora amb una pausa de 30 minuts entre cada bloc. El primer bloc tindrà inici a partir de les 6 de la tarda i el certamen tancarà després de mitjanit. 

Al llarg de la Berganale es podran veure curtmetratges com Adalamadrina, dirigit per Carlota Oms, que parla d'una noia que està disposada a fer el que calgui perquè el seu profesor de gimnàs li llepi un pit. Però també Te busco en todos de Celia Giraldo, que parla d'una mare que lloga l'habitació del seu fill a un jove i es fa un embolic amb els seus sentiments; The Eddie’s d’Angelo Madsen, on el director troba homes a Craigslist i els grava masturbant-se amb una pistola; o Piedad de Naya Pascual, on els protagonistes viuen mil aventures i complicacions quan intenten complir l'últim desig del seu difunt amic.

Una altra de les obres destacades que s'hi podran veure és Snap de Felipe Elgueta, documental que s'enfoca en el voyeurisme inconscient que suscita Snapchat, la de publicar la nostra vida en forma audiovisual, eliminant aquesta difusa separació entre l'espai públic i el privat. Els impulsors del festival subratllen, en aquest cas, el valor "d'utilitzar l'Snapchat com a eina audiovisual i de creació d'històries" que fa que sigui un producte "bastant innovador". 

A més, hi un parell de curtmetratges d'animació que cal destacar pel seu caràcter. Es tracta de Pussy de Renata Gasiorowska, sobre la masturbació femenina i Simbiosis Carnal de Rocío Alvarez. "Ens aporten noves maneres de representar el que és la identitat, el sexe i l'amor", subratllen des del Konvent. 
 

Imatge d'Adalamadrina, dirigit per Carlota Oms. Foto: Promocional


En la selecció de curtmetratges es combinen, doncs, projectes documentals, d'animació, de ficció amb una narrativa més clàssica o fins a l'experimental oferint nous formats cinematogràfics a través del llenguatge de les xarxes socials i Internet.
 
"Hem volgut posar el focus en la diversitat i en la subjectivitat i rescatar algunes peces que malgrat la seva qualitat artística, no han tingut un ampli recorregut a festivals", comenten els impulsors. "Hem agafat obres que no encaixen en els festivals per canviar l'imaginari que hi ha sobre l'amor i el sexe i sobre el qual se'ns ha educat sempre a través del cinema", sostenen. Temes com la masturbació femenina, les relacions materno-filials, el transgènere i l'humor seran molt presents als curts que es projectaran al Kovent durant la Berganale. "En les peces que hem seleccionat s'inclouen molts tipus d'identitats i subjectivitats per oferir noves maneres i interpretacions de l'amor dins del món audiovisual", defensen des de l'organització. 
 
El festival comptarà, com a cloenda, amb un concert BRU+REI+MAR, música vídeoprojectada en viu, i d'una instal·lació de videoart. El preu del festival són 12 euros on s'inclou tot el programa. També hi haurà l'opció de pagar per separat els diferents blocs per 5 euros. Les inscripcions han de fer-se per correu electrònic a [email protected]. L'aforament serà de com a màxim 50 persones. El programa complet pot consultar-se al web. El festival, que promet no deixar indiferent, s'ha cuinat els últims mesos durant el qual s'han seleccionat els curtmetratges i se n'ha construït la imatgeria. 
 

Imatge del curt Lupine, my love de Jo Pollux and Rayh Casto. Foto: Promocional