Cinc consells per desconnectar de la feina durant les vacances

L'empresa no pot molestar els treballadors per llei, però més important és saber aparcar les responsabilitats i les preocupacions laborals ara que la tecnologia ho fa encara més difícil

NacióDigital
03 d'agost del 2019
Una noia atenent el mòbil enmig d'un paratge
Una noia atenent el mòbil enmig d'un paratge | Unplash
Arriben les vacances i amb elles l'oportunitat de desconnectar de la feina per viatjar, gaudir de la família, els amics i recuperar forces per la represa. Aparcar les responsabilitats i les preocupacions laborals és una tasca difícil però molt necessària per al nostre benestar. I és que el descans anual dels treballadors és un dret fonamental recollit a l'article 40.2 de la Constitució Espanyola i l'article 45.3 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. 

Aquest estiu, a més, és el primer que la desconnexió digital està garantida per llei. Segons la normativa, publicada al BOE el 5 de desembre passat, l'empresa no pot obligar el treballador a atendre una trucada ni a respondre un correu electrònic. Els treballadors i empleats públics tenen dret, doncs, a estar desconnectats digitalment de la feina durant el seu temps de descans (vacances i permisos), i a preservar la seva intimitat personal i familiar.

Però una cosa és que l'empresa no pugui obligar a respondre correus, atendre trucades o whatsapps, i l'altra és que el treballador no ho faci per responsabilitat o, fins i tot, por a represàlies. En aquests casos, els experts recorden que la desconnexió és fonamental per al bon estat mental del treballador i acaba revertint favorablement en l'empresa.

Aquests són alguns consells a tenir en compte per preservar el màxim la desconnexió i evitar que la feina interfereixi en les nostres vacances: