L'Ajuntament de Berga desestima cedir la concessió del Tossalet a Joan Barniol

CiU, CUP i Impuls tomben la moció del PP per augmentar fins a tres, els anys d'empadronament per rebre ajudes socials

Aida Morales
05 de març del 2015
Actualitzat el 06 de març a les 17:52h
Ple municipal de l'Ajuntament de Berga
Ple municipal de l'Ajuntament de Berga | Aida Morales

L'alcalde de Berga, Juli Gendrau Foto: Aida Morales


Amb els vots a favor de Convergència i Unió (CiU) i de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), i amb les abstencions del Partit Popular català (PPC) i del grup no adscrit Impuls pel Berguedà s'ha aprovat desestimar la cessió de la concessió de la zona esportiva del Tossalet a l'empresari berguedà i impulsor de Berga Resort, Joan Barniol. Tot i que aquesta decisió ja s'havia fet pública fa unes setmanes per boca de l'alcalde, necessàriament havia de passar pel plenari per tal d'oficialitzar-se i aprovar el proper pas; el·laborar un equilibri econòmic de les instal·lacions.

Segons ha explicat l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, al Ple municipal, la cessió del Tossalet a Barniol es va desestimar, bàsicament, perquè “significava una modificació substancial del contracte”. Davant d'això, van començar tota una sèrie de negociacions que van acabar amb un desacord entre l'empresari i la Federació Catalana de Natació (FCN) que, per altra banda, també va anar a buscar d'altres opcions i va parlar amb el gimnàs Alter Sport. 

“Estava agafat molt amb pinces”, ha declarat, de manera que, tant jurídicament, com econòmica o políticament, finalment l'Ajuntament de Berga va decidir desestimar-ho i intentar pactar un acord amb la Federació per dur a terme la subrogació del contracte i convocar un concurs. Paral·lelament a això, però, ha recordat Gendrau, s'està realitzant aquest estudi de viabilitat, que obrirà la porta a noves opcions i condicions de contractació del Tossalet. 

 
En aquest punt, la CUP ha estat d'acord amb l'equip de govern al considerar, bàsicament, que la cessió del Tossalet a Barniol comportaria el monopoli privat del servei, ja que les instal·lacions de Berga Resort també compten amb piscina. D'altra banda, però, han insistit amb la possibilitat de realitzar una gestió directa de l'equipament, i han demanat el “compromís” de la Federació perquè mantinguin fins l'últim moment l'oferta de les activitats: “Nosaltres creiem que s'ha d'apostar per una gestió directa; recuperar serveis i municipalització”, ha defensat la regidora, Anna Maria.

Per la seva part, tant PP com Impuls no han vist malament la decisió, tot i que han volgut precisar que, la convocatòria de concurs “no garanteix” que aquest no quedi buit, ha considerat Joan Antoni López Noguera i, d'altra banda, que “s'han de valorar totes les opcions”, ha precisat Ramon Camps. 

Moció del PP per ampliar anys d'empadronament

Un dels moments més tensos del plenari, però, ha estat la discusió entorn de la moció que ha presentat el PP per elevar d'un a tres, els anys d'empadronament per rebre ajudes socials. Segons ha defensat López Noguera, es tracta d'una proposta que s'està portant a terme a diversos territoris de l'Estat espanyol, així com a països d'Europa. El seu objectiu és que els recursos de la ciutat es destinin a persones “que viuen a la ciutat”. En aquest sentit, ha afirmat que Berga no ha de ser una capital “atractiva” pels que volen “aprofitar-se” de les ajudes. 

 
Una argumentació que ha encès els ànims de la regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament, Maribel Iglésias, però, sobretot, els del regidor de la CUP, Francesc Ribera, que l'ha acusat de “fer-se l'artista”, voler captar vots de Plataforma per Catalunya (PxC) i presentar una moció “repulsiva i miserable”. En la mateixa línia, el regidor d'Impuls Ramon Camps l'ha acusat d'electoralista i “mal ànima”, i li ha demanat que, si creu que falten recursos, que ho faci correctament.

En un altre to, Iglésias li ha recriminat que, amb aquesta proposta, el PP fomenti els rumors que, des del consistori, s'estan intentant combatre a través de la Taula de Nova Ciutadania. “Vostè, amb aquesta moció, fomenta els rumors sobre el fet que les ajudes no arriben als que més les necessiten”, ha afirmat, i ha afegit “ara que arriben les eleccions, no faci servir la política per posar la mirada en els més desafavorits”. 

Davant d'això, López Noguera ha assegurat que es tracta d'una moció que va presentar fa mesos i que, en cap cas, és electoralista. D'altra banda, tot i que ha precisat que no contestaria “a falques publicitàries”, en referència a les declaracions del regidor de la CUP, sí que ha volgut donar la seva opinió sobre els rumors. Per a ell, aquests es funden quan no està clar quins són els requisits per aprovar o desestimar una proposta d'ajuda: “La millor manera de fer callar rumors és que es publiqui el reglament i que, si s'atorguen o es desestimen, que s'expliqui correctament”.
 

El regidor del PPC, Joan Antoni López Noguera Foto: Aida Morales

Arxivat a