El Berguedà vol fomentar el turisme cultural amb un pla d'actuacions per valor de 876.036 euros

La proposta que s'ha presentat a la Direcció General de Turisme planteja actuacions a Berga, Borredà, Gironella, Gósol, Montclar, Olvan, Puig-reig i Saldes

02 d'agost del 2019
Actualitzat a les 17:37h
Colònia de Cal Pons, a Puig-reig (arxiu).
Colònia de Cal Pons, a Puig-reig (arxiu). | Aida Morales
El consell comarcal ha presentat un pla a la Direcció General de Turisme amb l'objectiu de potenciar el turisme cultural al Berguedà. El pla de foment del turisme del Berguedà per a 2019 planteja actuacions per valor de 876.036,22 euros, destinades a la senyalització, adequació i creació de nous i recursos turístics en l'àmbit del patrimoni. La proposta aglutina les sol·licituds fetes pels municipis i proposa intervencions de diferent índole a Berga, Gironella, Puig-reig, Borredà, Gósol, Montclar, Olvan i Saldes. 

El pla aposta per actuar en tres àmbits definits: la creació de productes turístics en la vessant del patrimoni cultural, la millora de productes turístics ja existents i la senyalització de recursos que fomenten el coneixement del patrimoni cultural. Per exemple, contempla nous passos en la rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons, la implementació de l'anella verda de la ciutat de Berga, la il·luminació LED d'edificis culturals de Gironella, la millora de la Ruta Picasso de Gósol o de la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou, la senyalització de l'observatori astronòmic de Saldes, dels circuïts d'orientació de Montclar o de l'itinerari per la Riera de Mergançol de Borredà, entre altres.  

El Consell Comarcal del Berguedà ha presentat aquest juliol les propostes a la Direcció General de Turisme per optar a la subvenció que coincideix aquest òrgan en matèria de foment turístic. La Generalitat haurà d'estudiar la sol·licitud del pla berguedà abans de resoldre si concedeix els ajuts. Fonts del Consell expliquen que "l'objectiu general és consolidar un turisme estable al voltant del patrimoni cultural del Berguedà". També es vol crear i garantir la qualitat dels recursos i la disponibilitat d'infraestructures i generar fluxos permanents i continuats de visitants consumidors durant tot l'any. 

El Govern concedirà enguany 6 milions d'euros en subvencions als ens locals d'arreu del país per donar suport al desenvolupament de diferents plans de foment territorial del turisme i que millorin la seva competitivitat. Els diners de l'ajuda provenen de l'Impost sobre Estades en Establiments Turístics, més conegut com a Impost turístic. 

El 2018 el projecte berguedà presentat a la Generalitat girava al voltant de la Via Blava del Llobregat i va ser dotat amb 350.000 euros per part de la Direcció General de Turisme, mentre que aquest 2019 el pla gira al voltant del turisme cultural, posant l'accent en diversos recursos del patrimoni històric i cultural del Berguedà.