El Berguedà ajudarà a sortir de la crisi l'Associació Pro Disminuïts amb 100.000 euros

El Consell també es compromet a pagar el sou d'un gerent durant mig any per garantir la supervivència de l'entitat que afronta una greu situació financera

01 d'agost del 2019
Actualitzat a les 18:44h
Més de 200 persones van concentrar-se dimarts per llençar un crit d'auxili per la supervivència de l'entitat.
Més de 200 persones van concentrar-se dimarts per llençar un crit d'auxili per la supervivència de l'entitat. | Cedida
Els ajuntaments i el Consell Comarcal ajudaran amb 100.000 euros l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà per sufragar les pagues extra de Nadal i d'estiu dels seus treballadors. El Consell també es compromet a pagar el sou d'un gerent durant mig any per ajudar l'entitat que afronta una greu situació financera. El departament de Treball, el Consell Comarcal del Berguedà, els ajuntaments i l'Associació Comarcal d'Empresaris van reunir-se aquest dimarts per tractar la situació de l'entitat que atén 300 persones a la comarca i compta amb més d'un centenar de treballadors. Més de 200 persones van concentrar-se davant de l'ens comarcal per demanar que es garanteixi la continuïtat dels serveis de l'associació.

Institucions del territori i la Generalitat han conformat una taula de treball que es reunirà aquest proper dilluns 5 d'agost per trobar solucions a la crisi que pateix l'Associació Pro Disminuïts Psíquics. El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha reiterat a NacióBerguedà el compromís de l'ens comarcal i dels ajuntaments amb l'entitat. A la reunió del proper dilluns hi assistiran ajuntaments grans com Berga, Gironella o Puig-reig però també de petits com Saldes. S'hi espera de nou la presència del departament de Treball. El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies va reclamar dimarts la corresponsabilització de les administracions berguedanes perquè l'Associació Pro Disminuïts Psíquics pugui seguir funcionant. 

"Tots els ajuntaments disposem d'un fons, que ve d'un ajut extraordinari de la Diputació, per assumir aquest tipus de contingències. És una línia de la Diputació que es diu Cohesió, i la proposta del consell comarcal és que del 25 al 30% d'aquest ajut extraordinari, que rebem anualment tots els ajuntaments i també el Consell, es pugui donar al Taller Coloma", ha detallat Lara. En el cas de l'ens comarcal, la quantitat que es destinarà a l'entitat un cop feta la proporció serà de 33.000 euros, segons ha explicat Lara.

El Consell Comarcal del Berguedà ha finançat ja l'auditoria de l'entitat i, a més a més, assumirà el sou d'un gerent durant mig any, tenint en compte el servei que l'associació presta a desenes de persones de la comarca. "En principi ens comprometem a pagar el sou d'aquest gerent durant mig any perquè ens sembla que és una figura molt important, ens hem compromès a assumir aquest sou per no carregar més les finances de l'entitat", ha argumentat Josep Lara. "Tots creiem en el Taller Coloma i en l'Associació Pro Disminuïts Psíquics en general i ens estimem molt l'entitat", ha reiterat Lara. 

Una de les solucions que es posaran sobre la taula a partir d'ara és la creació d'una fundació. "És una de les coses que s'estudiaran, com a consell començarem a estudiar com podem fer-ho per resoldre la situació i aquesta potser una de les propostes per poder col·laborar-hi", ha dit Lara. "Tant el Consell com els ajuntaments estem molt predisposats a ajudar, creiem que és una entitat única i molt necessària, i que la comarca no pot prescindir-ne, estarem al 100% al seu costat pel que faci falta", ha afegit el president comarcal. 
 

Concentració a favor de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, aquest dimarts. Foto: Cedida