Cultura

L'obra de Joan Ferrer s'exposarà a Sant Francesc al setembre un cop rehabilitada la planta baixa

L'Ajuntament de Berga i "La Caixa" han impulsat la rehabilitació de l'edifici que la Província Franciscana de la Inmaculada Concepció va cedir l'any 2016

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 1 d'agost de 2019 a les 11:48 |
Imatge de la zona on s'està fent l'actuació. | Aj.Berga
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Berga ultima els treballs de rehabilitació de la planta baixa del convent de Sant Francesc que permetrà inaugurar una exposició antològica de l'artista Joan Ferrer el proper mes de setembre. L'Ajuntament de Berga i "La Caixa" han impulsat la rehabilitació de la planta baixa de Sant Francesc, un edifici que la Província Franciscana de la Inmaculada Concepció va cedir l'any 2016, iniciant així la seva transformació en un equipament municipal dedicat a la cultura. La mostra artística dedicada a Joan Ferrer és una iniciativa dels Amics de Joan Ferrer i del Grup de Pintors Verdaguer 7. 

L'Ajuntament de Berga ha invertit aproximadament 436.000 euros a la redacció de la documentació tècnica necessària, a la reforma de l'edifici, a la construcció dels lavabos i a la millora de l'accessibilitat a l'equipament, mentre que "La Caixa" ha destinat més de 280.000 euros a l'habilitació i a l'exhibició de la primera exposició que acollirà el convent. 
 
El convent es troba en desús des del 2014 i l'objectiu, després que l'Orde Franciscana el posés a disposició del consistori, ha estat convertir-lo en l'equipament cultural de referència a la ciutat. El nou espai cultural s'estrenarà amb l'exposició antològica del pintor i activista cultural Joan Ferrer, que s'inaugurarà el setembre.

 
'El tacte de la llum', una exposició antològica envoltada d'actes culturals
 
L'exposició antològica portarà per títol "Joan Ferrer. El tacte de la llum" i estarà comissariada pel crític d'art Bernat Puigdollers. Així mateix, comptarà amb l'organització d'un conjunt d'actes culturals al voltant de la mostra. L'eix del projecte girarà entorn de la dualitat entre l'artista i l'home corrent: el pintor, reservat i clos al taller, i la persona, oberta i extravertida, que participa activament en la vida social i cultural de la comarca.
 
El convent de Sant Francesc ofereix un marc idoni per instal·lar-hi els més de 110 metres lineals d'exposició. Es recorreran els sis grans àmbits temàtics de la trajectòria artística de Joan Ferrer: l'estudi, els inicis, el bodegó, el paisatge, el jo i el cos. L'itinerari també tindrà una estació dedicada a l'obra sobre paper, "un corrent paral·lel que li ha permès experimentar i obrir nous camins", en paraules de Puigdollers.
 
La figura de Joan Ferrer, amb més de cinquanta anys de trajectòria, ha pres al llarg dels darrers anys una gran rellevància en el panorama artístic català. És per aquest motiu que, en homenatge a tants anys de vida artística, s'ha volgut organitzar una gran mostra retrospectiva que analitzi el conjunt de la seva obra i aprofundeixi en el context i els referents que l'han fet possible. 
 
"Joan Ferrer. El tacte de la llum" presenta per primera vegada una visió completa de l'obra de l'artista, des dels inicis fins a l'actualitat, i permet fer una lectura en profunditat de la dimensió plàstica de l'autor berguedà. Joan Ferrer ha desenvolupat al llarg dels anys una obra rigorosa i reflexiva on el procés creatiu hi ha jugat un paper fonamental. Aquesta mostra incideix també en aquesta actitud i vol ajudar a l'espectador a comprendre la conducta davant del fet pictòric, els plantejaments estètics i plàstics que conformen la recerca constant i rigorosa en el propi mètode de treball.
 

Imatge dels nous lavabos. Foto: Aj.Berga

 

Participació