It's Only Rock'n'Roll

Les cançons que sentia als estius de la meva pre adolescència

per Pep Saña , 23 de juliol de 2019 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Quan dic la meva pre adolescència, per posar-ho en context, parlo entre els anys 1972 i 1976 aproximadament, i quan parlo de sentir, no vull dir escoltar, si no que les sentia més o menys de lluny. Ara m’explicaré, m’ha vingut al cap aquest record i em ve de gust poder-lo compartir, perquè aquesta musica va ser el primer virus del rock’n’roll que em va infectar.

Estem a Vilada, un poble petit de 500 habitants a principis dels anys 70, jo era un nen, quasi adolescent, vivia en unes cases a uns 100 metres per sobre d’eon hi havia un Bar (encara hi és) que la gent de Vilada coneixem com “La Sucursal”. A la terrassa de La Sucursal muntaven per tenir ombra una espècie de porxo amb la teulada de boixos (ara és impensable i prohibit) on s’hi estava fresquíssim. Tenien un tocadiscos a fora a la terrassa, segurament un dels pocs tocadiscos que hi hauria al poble, i posaven els discos de moda d’aquella època. S’ha de contextualitzar que aleshores sense internet, spotify i la tecnologia actual, a més de la dictadura política que encara es vivia, no era gens fàcil trobar els discos que un volia, però tot i això, a més dels gustos musicals de qui comprava els discos tot sigui dit, és el que hi havia i no era pas poc. 


Sortia de casa i ben be al davant hi havia dos arbres que feien molta ombra, amb dos rocs grans que no recordo si els hi havia posat el meu pare per poder-hi seure a parar la fresca. El cas és que des d’allà s’hi sentia la musica i m’hi passava hores. Estava descobrint un univers completament nou, una sensació de pèrdua d'innocència, per mi aquella musica em transmetia una barreja d’emocions molt diferent del que havia escoltat fins aleshores, collons, allò era extraterrestre, una musica estratosfèrica. Penseu que de la televisió només es veia un canal, TVE 1, i l’emissora de radio que s’agafava era Radio Nacional de España, doncs bé, bàsicament posaven els Antonio Molina, Juanito Valderrama, Manolo Escobar, Lola Flores, etc etc etc, bastant patètic com us podeu imaginar, era un gran èxit quan posaven Los Bravos, Los Diablos o Formula V. 

Aquells anys eren el final de l’època Hippie, el Flower Power, els estius de l’amor, la guerra del Vietnam, l’arribada de l’home a la lluna, la Psicodèlia i s’entrava de ple a una nova era musical com el Rock Simfònic, però sobretot destacaven els lluentons del Glam Rock i un incipient Heavy Metal. Aquesta musica que posaven a La Sucursal i que jo sentia des de casa, va ser la base en la que més endavant, ja a l’adolescència i joventut compraria els discos al meu gust (quan podia) i descobriria als AC/DC, KISS, Queen, Aerosmith, Deep Purple, Black Sabbath, Lynyrd Skynyrd, Motörhead...............


Si us ve de gust, aquest estiu us podeu fer un Playlist amb aquestes cançons, tenen més de 40 anys, algunes son autentiques obres mestres, gairebé totes al seu moment han estat números 1, però sonen encara fresques i actuals. 

Que passeu molt bon estiu i bones vacances a tothom.

(I Can't Get No) Satisfaction - The Rolling Stones (1965)


San Francisco - Scott McKenzie and The Mamas & the Papas (1967)


A Whiter Shade Of Pale - Procol Harum (1967)


Sympathy For The Devil - The Rolling Stones (1968)


Don't Let Me Down - The Beatles (1969)


Pinball Wizard - The Who (1969)


Sweet Caroline - Neil Diamond (1969)


My Sweet Lord - George Harrison (1970)


Who'll Stop The Rain Creedence Clearwater Revival (1970)


Father And Son - Cat Stevens (1970)


Me And Bobby McGee - Janis Joplin (1971)


In The Summertime - Mungo Jerry (1971)


Chirpy Chirpy Cheep Cheep - Middle Of The Road (1971)


Get It On (Bang A Gong) - T.Rex (1971)


Rock And Roll - Led Zeppelin (1971)  


Maggie May - Rod Stewart (1971)


Without You - Harry Nilsson (1971)


Starman – David Bowie (1972)


Beautiful Sunday - Daniel Boone (1972)


It Never Rains In Southern Californa - Albert Hammond (1972)


I'd Love You To Want Me - Lobo (1972)


Everything I Own – Bread (1972)


The Witch Queen Of New Orleans - Redbone (1972)


Long Cool Woman In A Black Dress - The Hollies (1972)


Burning Love – Elvis Presley (1973)


We're An American Band - Grand Funk Railroad (1973)


Can The Can - Suzi Quatro - (1973)


Radar Love - Golden Earring (1973)


Crocodile Rock - Elton John (1973)


Sugar Baby Love - The Rubettes (1974)


The Ballroom Blitz - Sweet (1974)


You Ain't Seen Nothing Yet - Bachman Turner Overdrive (1974)


Wish You Were Here – Pink Floyd (1975)


Sister Golden Hair - America (1975)


Tangled Up In Blue - Bob Dylan (1975)


Hotel California – Eagles (1976)


Rose Of Cimarron - Poco (1976)


Living Next Door To Alice – Smokie (1976)


En aquest Playlist hi falta una de les cançons que també sonava molt en aquells estius com és, American Pie de Don McLean (1971), no li he posat per una raó molt simple, i es que l’original dura gairebé 9 minuts. També n’hi falten moltes més, però per raons obvies no ens hi cabrien totes.     
 
Pep Saña Vaig néixer el mateix any que els Rolling Stones a Vilada, i ara ja n’he viscut més a Berga. Vaig créixer escoltant els Déus del rock dels 70’s (els peluts, com deia el meu pare) i aquell “microbi” encara és a la meva sang. Sóc mestre industrial tèxtil, tot i que vaig canviar la Fàbrica per la ja desapareguda botiga de discs i pel·lícules Born 12.

 

 

Participació