Així s'ha repartit la CUP les regidories a l'Ajuntament de Berga

Amb l'aprovació del cartipàs, els sous de l'equip de govern s'ajustaran al codi ètic de la CUP i el consistori recupera les retribucions per a l'oposició

Redacció
19 de juliol del 2019
Actualitzat a les 11:21h
Sessió plenària d'aprovació del cartipàs municipal aquest dijous
Sessió plenària d'aprovació del cartipàs municipal aquest dijous | Ajuntament de Berga
L'Ajuntament de Berga ha aprovat aquest dijous el cartipàs municipal pels pròxims quatre anys. El nou document proposat pel govern de la CUP plantejava novetats importants com la creació de les regidories de Subvencions, Polígons Industrials, Dret a l'Habitatge o Feminisme, LGTBI i Societat Inclusiva, aquesta última una de les promeses electorals del govern cupaire, una nova manera de repartir les retribucions lligada al codi ètic de la formació, o també les dedicacions de cada membre de govern.

Repartició de les responsabilitats del govern de Berga
Montse Venturós (alcaldessa): encapçala les àrees de Governació, Hospital i Recursos Humans.

Roser Rifà (1a tinenta d'alcaldia) i regidora delegada de TIC, Comerç, Consum, Fires, Ocupació, Polígon Industrial, Promoció Econòmica, Subvencions i Turisme.

Roser Valverde (2a tinenta d'alcaldia) i regidora delegada de Cultura, Feminisme, LGTBI i societat inclusiva, Festes, Participació Popular i Patum.

Ivan Sánchez (3r tinent d'alcaldia) i regidor delegat de Comunicació, Dret a l'habitatge, Drets socials bàsics i Patrimoni Cultural i Museus.

Eloi Escútia (4t tinent d’alcaldia) i regidor delegat d’Educació, Medi Ambient i Mobilitat.

Isaac Santiago (5è tinent d’alcaldia) i regidor delegat d’Esports i Joventut.

Aleix Serra és el regidor delegat d’Habitatge, Obres i Serveis, Urbanisme i Via pública.

Marià Miró és el regidor delegat d’Hisenda.


Cal destacar que hi haurà dues regidores que passaran a mantenir una dedicació completa (fins ara només Montse Venturós, alcaldessa de la ciutat, tenia una dedicació al 100% a l'Ajuntament). Aquestes són Rifà i Valverde, mentre que Sànchez, Escútia, Santiago i Miró s'hi dedicaran a mitja jornada, i Aleix Serra tindrà una dedicació del 33%.

Les retribucions de l'equip de govern s'ajusten al codi ètic de la CUP
 
L'aprovació del cartipàs també fixa les retribucions que percebran els membres de l'equip de govern. Els regidors de la CUP rebran 14 pagues, corresponents a les 12 mensualitats de l'any, i les pagues extres d'estiu i Nadal.

Cal recordar que, a l'inici de la campanya electoral i en cas d'arribar a l'equip de govern, la CUP havia promès una limitació dels sous dels seus regidors. Els membres de la candidatura així ho van jurar signant el codi ètic que estableix que els salaris dels regidors de la formació van dels 1.600 als 1.860 euros en cas de dedicació total (amb la reducció proporcional en funció de cadascú).

Montse Venutrós percebrà un sou de 1.860 euros nets al mes, el límit que fixa el codi ètic de la CUP. Roser Valverde cobrarà el mínim estipulat per la formació, 1.600 euros nets al mes. I Roser Rifà, per la seva banda rebrà 1.760 euros nets al mes, un sou estipulat també pel codi ètic del grup polític.
 
La resta de sous s'han configurat a partir d'aquests: hi ha quatre regidors a mitja jornada, però només dos d'ells tenen persones sota la seva responsabilitat. Es tracta d'Eloi Escútia i Marià Miró, que cobraran 1.104,96 euros bruts al mes. Els altres dos, Ivan Sànchez i Isaac Santiago, rebran 1.002,60 euros bruts mensualment. El sou d'Aleix Serra, amb un 33% de dedicació, serà de 723,27 euros bruts al mes.
 
La proposta de les retribucions presentada per la CUP va ser aprovada amb els vots a favor de la CUP, Junts per Berga i el PSC, i el vot negatiu d'ERC.
 
També és novetat la dotació econòmica de la resta de grups municipals que configuren l'Ajuntament i els membres de l'oposició. En aquest sentit, s'ha establert una assignació mensual de 220 euros per cadascun dels grups municipals que formen part del consistori, als quals cal sumar-hi un component variable de 50 euros en funció del nombre de regidors que integren cada grup polític. Per tant, les retribucions mensuals de cada grup seran: CUP-AM 620 euros, Junts per Berga 520 euros, ERC-AM 320 euros i PSC-CP 270 euros.

El consistori recupera les retribucions per a l'oposició

Els regidors de l'oposició també tornaran a cobrar per assistir als plens municipals, a les juntes de govern i a les comissions informatives de caràcter general. Aquestes retribucions s'havien eliminat feia anys, però per aquest mandat els grups municipals han acordat recuperar-les. En concret, cada regidor de l'oposició cobrarà 200 euros per ple on assisteixi. També es retribuirà l'assistència dels portaveus a les juntes: en aquest cas, el representant de cada formació rebrà 90 euros per reunió, i es compensarà l'assistència a les comissions informatives de caràcter general amb 90 euros per representant. Els regidors de l'equip de govern no cobraran cap d'aquests incentius perquè ja reben el seu sou.

Les retribucions a l'oposició van aconseguir els mateixos suports que les del govern, és a dir, els vots favorables de la CUP, Junts per Berga i el PSC, i el vot negatiu d'ERC.
 
La sessió plenària d'aprovació del cartipàs municipal va començar amb el suport dels membres del plenari a les persones empresonades i exiliades a causa del procés sobiranista de Catalunya, mostrant així el compromís del consistori de la capital de Berguedà.
Arxivat a