La festa dels Elois de Berga reforça el respecte als animals

La celebració apostarà per la dinamització del barri vell, la consolidació del coneixement dels oficis antics i les festes lliures de sexisme

NacióBerguedà
17 de juliol del 2019
Actualitzat a les 12:56h
Acte de presentació de la festa d'Els Elois de 2019
Acte de presentació de la festa d'Els Elois de 2019 | Aj. Berga
Els Elois de Berga, la celebració dedicada a l'aigua i els animals de càrrega utilitzats pels traginers, vol consolidar el coneixement i la difusió de les professions relacionades amb el ferro, el metall i el fang amb activitats tradicionals, lúdiques i culturals. La festa serà l'últim cap de setmana del mes de juliol, 27 i 28.

Com a novetat, la celebració d'enguany, organitzada per l'Ajuntament de Berga i la Junta conservadora d'Els Elois, reforça el respecte cap als animals. L'organització vol fomentar el tracte respectuós cap als animals que participen en la festa i, per això, s'adoptaran mesures per garantir el benestar dels rucs i ases.

La direcció de la festivitat col·locarà cartells al llarg del recorregut de la passada de diumenge 28 de juliol al matí amb missatges sobre el benestar dels animals, com per exemple, evitar tirar aigua directament a la cara dels cavalls i rucs, no sobrecarregar-los ni fer ús de cap mena d'utillatge per fer-los avançar.

Dinamització del nucli antic

També s'aposta per la dinamització del nucli antic de la ciutat, i la majoria dels actes s'emplaçaran al barri vell amb l'objectiu de revitalitzar el capdamunt de la vila programant activitats que permetin als veïns redescobrir alguns dels racons més emblemàtics d'aquesta zona de la ciutat. La plaça del Carme, la font de la Rectoria, la plaça de la Pietat o la plaça de Sant Pere seran alguns dels escenaris de la festivitat.

D'altra banda, el dissabte 27 de juliol, la plaça de Palau i Quer acollirà tallers infantils, audició de sardanes, sopar popular i la festa de comiat de solteres i solters.
 
Nova parella pel Ballet de Déu
 
Enguany, i primera vegada, el Ballet de Déu comptarà amb una parella de balladors i balladores que ha estat escollida per sorteig i que es renovarà bianualment. Aquesta parella dansarà juntament amb la parella veterana que es va incorporar l'any passat.

La dansa que tanca la representació de la boda típica de l'Alt Berguedà realitzada per l'Agrupació Teatral La Farsa serà diumenge 28 de juliol a la plaça de Sant Joan.

La mateixa entitat teatral s'encarregarà de l'escenificació del rapte de la núvia, que consisteix en la vetlla que es feia a la núvia la nit anterior al casament, el diumenge 28 a la plaça de Sant Joan.
 
Vull la nit! també a Els Elois
 
La campanya Vull la nit! també tindrà presència durant la celebració amb l'objectiu de promoure unes festes lliures de sexisme. En concret, s'instal·larà un estand informatiu a la plaça de Palau i Quer, el dissabte 27, durant les activitats musicals de la festa de comiat de solteres i solters que inclourà les actuacions dels grups Apardalats i Sense Sal.
 
La regidora de l'Ajuntament de Berga, Roser Valverde, ha explicat que "la voluntat de l'organització és consolidar les activitats que s'han anat introduint en els últims anys perquè on tothom pugui trobar el seu espai i participar-hi activament".
 
Per la seva banda, Josep Cuberas, membre de la junta conservadora de la festa d'Els Elois, també ha fet una crida a la participació gaudint "d'una festa que és dels berguedans i berguedanes i que fem entre tots".
 

Consulta tota la programació de la celebració aquí

Arxivat a