Enric Pla: «L'objectiu pels primers cent dies és veure quin és l'estat real de les arques locals i actuar-hi»

El flamant alcalde republicà de la Pobla de Lillet creu que caldrà apostar per l'austeritat per acabar de revertir el deute i assegura que el seu govern fa una aposta decidida per la transparència

15 de juliol del 2019
Actualitzat el 01 d'agost a les 11:42h
L'alcalde de la Pobla de Lillet, Enric Pla.
L'alcalde de la Pobla de Lillet, Enric Pla. | Pilar Màrquez Ambròs
Enric Pla Aramberri (ERC) és el nou alcalde de la Pobla de Lillet. Nascut el 1977 i pintor de professió, s'acompanya d'un equip format per gent jove i posa l'accent en la transparència i la participació. Pla va arrabassar el passat 26-M l'alcaldia a Vicenç Linares (JxCat), que era batlle des de 2011. Va ser una àmplia victòria que va suposar una de les sorpreses d'aquella nit electoral al Berguedà. El flamant alcalde destaca que els bons resultats han estat fruit de la feina feta per Esquerra des de l'oposició durant el període 2015-2019.

Enric Pla ha ocupat el lloc de cap de l'oposició l'última legislatura amb tres regidors. Els republicans afronten ara els propers quatre anys amb sis regidors, mentre que Junts per la Pobla de Lillet farà oposició amb tres. 

- Els va sorprendre guanyar amb l'amplitud obtinguda?

- Crec que sempre esperes guanyar, però sí que ens va sorprendre l'amplitud del resultat, va ser una sorpresa. Ara bé, cal tenir en compte que hem estat quatre anys a l'oposició i han estat quatre anys en els quals hem fet la feina ben feta i no hem deixat de treballar pel poble en cap moment. Formar part de l'equip de govern comporta una responsabilitat, però des de l'oposició també n'hi ha de responsabilitat. La gent ens ha reconegut aquesta feina feta. 

- Qui és Enric Pla? Com es presentaria a la gent que encara no el coneix?

- Crec que sóc una persona molt propera, intento ser-ho. Em faig amb tothom del poble o amb gairebé tothom. Diria que sóc treballador, sóc esportista i diria que a vegades també sóc massa directe.

- Fa tot just quatre anys que Esquerra va irrompre al plenari de la Pobla, aconseguint entrar al ple amb tres regidors i fer oposició. Com ha estat aquest últim mandat?

- Crec que hem fet una molt bona feina a l'oposició. Hem intentat ser més propositius que negatius; i sempre hem tingut la mà estesa i hem intentat ajudar al govern. L'únic és que a vegades no se'ns han donat massa oportunitats per ajudar, però no hem deixat d'intentar-ho. Hem intentat sempre ser constructius. Són quatre anys que a nosaltres també ens han anat bé com a grup, ens ha servit per anar-nos cohesionant i anar aprenent. Perquè, és clar, quan comences et sembla que és una cosa, però aquesta és una tasca que també és complicada. Tan complicada com totes fins que no les coneixes de prop. 
 
- Quin és l'objectiu pels seus primers cent dies de govern?

- L'objectiu pels primers cent dies és veure quin és l'estat real de les arques locals i actuar-hi. És una cosa que ja ens preocupava abans i ara hem vist que podria ser més greu del que ens pensàvem. El nostre primer objectiu serà veure l'abast de tot plegat i prendre les mesures necessàries per revertir-ho com més aviat millor. Per revertir la situació haurem de prendre mesures de contenció que no seran agradables ni populars però que s'hauran de prendre, això ens ho marquem per ja. De fet, hem començat a retallar amb algunes despeses, creiem que hem de ser dràstics i ràpids.  

Els problemes econòmics s'arrosseguen de fa molt temps, és veritat. Però potser s'haurien d'haver pres unes mesures que nosaltres creiem que no s'han pres. 
 
- Quin endeutament té la Pobla de Lillet?

- Actualment és d'uns 1,4 milions [el 2011 era de 2,6 milions d'euros]. Però hi ha coses que pot ser que aflorin a partir d'ara. Hem d'esperar a veure quina és la situació econòmica real per donar-ne detalls.  

- En tot cas, parlava de la necessitat de prendre mesures. Quines?

- Molta austeritat almenys al principi, almenys durant els primers anys. No ho hem concretat encara, però sí que hi haurà mesures de contenció. En festes s'haurà de retallar segur. Aquesta sí que és una mesura que haurem de prendre. 

- Quins són els principals projectes de mandat d'Esquerra de la Pobla?

- D'entrada ens marquem acabar tot allò que hi ha començat. Cal acabar les obres del Xalet del Catllaràs, que són força urgents. Llavors, també hi ha el parc fluvial de l'Escorxador i les obres dels Jardins Artigas, que començaran al setembre. Al poble s'està acabant de pavimentar alguna plaça, i val a dir que també hi estem molt a sobre. Tots aquests hem de reconèixer que són projectes que vénen de l'anterior mandat amb Vicenç Linares d'alcalde, però són obres que nosaltres haurem de seguir i acabar.

De projectes nostres, propis, volem mirar de canviar el tauler d'escacs de la plaça de l'Ajuntament, que patina. Buscarem si hi ha la possibilitat de trobar una subvenció per canviar-lo. De ben segur, com a objectiu pels propers anys, ens marquem endreçar el poble, ja que creiem que li fa falta manteniment. Sembla una ximpleria però volem deixar-lo súper endreçat. És això: sense prometre grans projectes, perquè no els podríem pagar; treballarem per millorar el dia a dia de la gent. 

"Volem incidir més en el dia a dia de la gent, més que marcar-nos grans projectes que sabem que econòmicament no podrem afrontar"
 
- En què consistiran les obres que hi ha pendents de començar als Jardins Artigas?

- Es restauraran elements que estan molt malmesos com el pont, torretes, etcètera. El que també farem serà encerclar amb una tanca tots els Jardins Artigas perquè se'ns cola molta gent. Les obres començaran al setembre [per valor de 67.309 euros], però ja et dic que és un projecte que ja ve de l'últim mandat. 

- Per quin moment passen les obres del Xalet del Catllaràs?

- Al Xalet del Catllaràs les obres ja han començat. Els treballs costen 567.000 euros, aportats pel fons Feder, Generalitat i Diputació de Barcelona. Parts de l'estructura que s'havien de treure s'han anat sanejant i traient. Estem en el punt que hem de començar a refer les finestres tal com eren abans i s'ha d'acabar la coberta. La coberta suposa la tasca principal de la intervenció i s'està començant a treballar-hi. Es preveu que s'acabi al setembre, ara mateix s'està anant al 200% perquè anem molt justos de temps. La veritat és que el projecte és súper guapo i l'edifici és una passada, tot plegat quedarà molt xulo. 
 
- Aquest és el primer pas per fer-lo visitable i complementar-lo amb l'atractiu natural que l'envolta. 

- Sí, permetrà que sigui visitable. De fet, els usos estan bastant clars: ha d'anar lligat a l'Estació de Trail i amb un turisme familiar i esportiu. En un futur, en una segona fase d'obres, haurem de centrar-nos més en els interiors i els subministres i serveis.  

- Un altre dels projectes que hereten de l'anterior mandat és el del Parc de l'Escorxador? Què es farà en aquest punt del municipi?

- Es farà un camí de vianants i un pont que travessarà el riu Llobregat, que connectarà l'aparcament actual amb l'aparcament que s'ha ampliat del Parc de l'Escorxador. També es preveu una millora dels accessos. Un dels elements que s'ha acabat és l'espai per a les autocaravanes. 

El projecte del Parc de l'Escorxador costa 70.000 euros i compta amb una subvenció del Pla de Foment del Turisme de 2018, és a dir que l'hem de fer sense demores, i ha d'estar finalitzat el 2020 perquè s'ha demanat pròrroga.
 
- Vostè deia que un dels seus objectius és treballar en el manteniment dels carrers i places del poble. Creu que és una tasca en què cal incidir més?

- Sí. Com a govern volem incidir més en el dia a dia de la gent, més que marcar-nos grans projectes que sabem que econòmicament no podrem afrontar. També ens marquem com a objectiu ser molt transparents i molt comunicatius. 
 
- Quins han estat els punts forts i els punts dèbils de l'anterior govern?

- Dins dels punts forts hi hauria el fet que han passat una època amb moltes penúries econòmiques i se n'han sortit, han anat capejant el temporal com han pogut. Potser haurien d'haver pres unes mesures que creiem que no han pres, però han anat aconseguint recursos d'allà a on han pogut, això és cert.

Com a negatiu, creiem que han estat poc transparents, poc dialogants i poc oberts. 
 
- Tenen tancat el cartipàs?

- Sí. Les regidories són Economia i Hisenda; Esports; Urbanisme i Serveis; Medi Ambient i Sostenibilitat; Turisme i Promoció Econòmica; Empresa i Ocupació; Sanitat, Benestar Social i la Residència; Atenció a les Persones: Joventut, Gent Gran i Igualtat; Cultura; Ensenyament; Festes; Noves Tecnologies, Comunicació i Transparència; i Participació. 

Després, cada barri té assignat un regidor. Estem parlant del barri de la Plana, de les Coromines, del Firal, de les cases disseminades i de la Vila. 

El Carles Trafí és primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme i Serveis, Medi Ambient i Sostenibilitat i del barri de les Coromines; el Xavi Serra és segon tinent d'alcalde i regidor de Turisme i Promoció econòmica, Empresa i ocupació, Sanitat, Benestar social i la Residència, i del barri del Firal; la Natàlia Bosc és tercera tinent d'alcalde i regidora d'Atenció a les persones: Joventut Gent Gran i Igualtat, Cultura i de les cases disseminades; el Roger Mateus és regidor d'Ensenyament, Festes i barri de la Vila; el Jordi Boixader és regidor de Noves tecnologies, Comunicació i Transparència, de Participació i del barri de la Plana; i jo Enric Pla sóc alcalde i també tinc les carteres d'Economia, Hisenda i Esports. 
 
- Quina és la principal novetat en la divisió de regidories respecte al mandat anterior?

- La regidoria de Noves Tecnologies, Comunicació i Transparència no existia, amb aquesta regidoria  comencem a materialitzar la voluntat de ser molt transparents i comunicatius. Fins ara tampoc hi havia una regidoria dedicada a la Igualtat. 

A més, aquest mandat cada regidor té assignat un barri, això és quelcom que hem començat a fer nosaltres, amb la voluntat de ser més propers, de rebre més directament les queixes dels nostres conciutadans. Ens hem plantejat que, de tant en tant, cada regidor faci una xerrada oberta al seu barri per recollir les inquietuds dels veïns i veïnes. 
 
- El fet de tenir una majoria absoluta amb sis regidors permetrà fer més feina? 
 
- Potser sí que ens permetrà fer més feina, el nivell d'implicació podrà ser més alt, encara que al nostre equip hi ha gent que, encara que no hagués sortit escollida com a regidor, no s'estaria a casa, sabem que s'implicaria. 
 
- Com han quedat les dedicacions?

- L'alcalde tindrà un 66,67% de dedicació. Els altres regidors només cobraran per assistència als plens, que són uns 60 euros.

L'alcalde cobrarà 24.194 euros bruts. Hem agafat el que cobrava l'anterior alcalde i hem fet el tant per cent perquè es correspongués amb la meva dedicació del 66%. Tant el que cobrava ell com el que cobrava jo és menys del que podríem cobrar en municipis de 1.000 a 5.000 habitants.  

"La regidoria de Noves Tecnologies, Comunicació i Transparència no existia, amb aquesta regidoria comencem a materialitzar la voluntat de ser molt transparents i comunicatius"

 

L'alcalde de la Pobla, Enric Pla, al seu despatx. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
- En què va quedar el projecte pendent del Pont de les Coromines que havia de servir per enllaçar el barri amb la carretera B-402?

- Va quedar en una maqueta i unes fotografies. Hi ha el projecte, que està contemplat al futur Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal (POUM). Precisament, el que ha de ser el nou POUM es va començar a l'època socialista i ha seguit treballant-se amb en Vicenç.

- L'actual POUM està obsolet?

- El que hi ha ara no és exactament un POUM, són unes normes urbanístiques dels anys 80. El POUM es va començar a treballar a l'època socialista i, de fet, ara estava a punt d'acabar-se. En haver-hi hagut canvi de govern, nosaltres no coneixem  a fons la feina que s'ha fet. Ara la nostra feina serà estudiar com està, veure totes les actuacions que contempla, si són del nostre parer o no, si n'hi ha sobre les que calgui informar a la població.

Aquesta última és una feina que s'ha fet i no s'ha fet. És a dir, es van fer uns treballs previs ben al principi, però després potser s'hauria d'haver anat informant més d'aquest tema a la població.  

Al POUM hi ha el projecte del Pont de les Coromines, que veiem que és un projecte que sí que és necessari, però el cost que té en farà molt difícil l'execució. Evidentment, s'hi treballarà. El barri de les Coromines necessita una via alternativa d'entrada i sortida, actualment només en té una, i amb neu i mal temps, en èpoques de nevades importants, el barri queda incomunicat. Si passés alguna cosa, només hi ha un accés, això s'ha de resoldre. El que passa és que potser podem mirar alguna alternativa al Pont de les Coromines, que sigui més econòmica i més viable a curt termini. 

- L'accés a les Coromines és una de les grans assignatures pendents de la Pobla de Lillet?

- És una de les assignatures pendents. En tindríem tantes d'assignatures importants pendents... Per exemple, el tema de l'aparcament al centre del poble és una qüestió que ens preocupa molt i que és de difícil solució, totes les mesures per ampliar l'aparcament suposen un alt cost econòmic. 

Una altra gran assignatura pendent, com dèiem, és el POUM. Ens convé acabar-lo perquè hi ha alguna actuació que en depèn. Volem ampliar l'aparcament a l'estació del ferrocarril de la Pobla de Lillet i necessitem tenir el POUM aprovat per executar-ho. 

- La Pobla de Lillet té atractius com el Tren del Ciment i els Jardins Artigas. Què pot millorar-se en promoció turística?

- A la Pobla de Lillet rebem molts turistes, és cert. Els Jardins Artigas ens aporten molta gent, però ens agradaria treballar perquè tota aquesta gent que ens visita, i que fa servir el Tren del Ciment, es quedi i visiti el poble. Una majoria torna a l'estació, agafa el cotxe i se'n va. Un dels nostres objectius és trobar la manera d'atraure aquest turisme, que passa molt a prop però que no acaba anant al centre del poble. Voldríem captar-los al nucli urbà, i aquesta és una de les feines que ens marquem per aquest mandat. 
 
- Les subvencions que arriben de la Diputació i fons com el Feder són molt importants per un municipi com la Pobla de Lillet?

- Són vitals. La Pobla de Lillet destina un 25% dels recursos ordinaris a pagar el deute, aquesta és una situació que ens ofega econòmicament i que és una de les coses que hem d'intentar resoldre.

El Consell Català de l'Esport té un deute reconegut amb el consistori per les obres del pavelló. Ens van donant un tant per cent cada any, és d'una subvenció que va atorgar-se, que està reconeguda, i per la qual es va arribar a un acord amb la Generalitat, ens paguen un tant per cent cada any, uns 100.000 euros. Volem intentar que ens avancin el que ens deuen, per així nosaltres poder anar amortitzant el deute i poder respirar més tranquils. La subvenció que no es va pagar mai era d'un milió d'euros. És una situació que en part no és culpa nostra perquè, és clar, ens deuen aquests diners. No sé si serà possible un avançament perquè econòmicament la Generalitat també està bastant fotuda. 
 
- El pavelló d'esports està finalitzat?

- La tercera fase està a punt d'acabar-se. Després ens faltarà legalitzar els subministres, perquè es pugui fer servir al 100%. Per exemple, faltarà obrir una sortida d'emergències extra per poder-hi fer el que vulguem. 

- Ara mateix s'està fent servir?

- Sí, però amb limitacions. Hem de treballar amb el CCR Alt Berguedà perquè pugui fer-lo servir. Els pobles de l'alt Berguedà hem de mancomunar moltes qüestions per compartir recursos. També volem que el pavelló es faci servir per fires i festes, que la canalla de l'escola pugui fer-lo servir el dia que plogui a l'hora del pati, ha de ser un equipament per a tot el poble. 

"Els Jardins Artigas ens aporten molta gent, però ens agradaria treballar perquè tota aquesta gent que ens visita, i que fa servir el Tren del Ciment, es quedi i visiti el poble"
Arxivat a