Bagà reviu el seu passat medieval amb les Festes de la Baronia de Pinós

El centre històric de la vila s'omplirà d'almogàvers, templers, artesans i altres actors que traslladaran el públic a l'edat mitjana

18 de juliol del 2019
Festes de la Baronia de Pinós (arxiu).
Festes de la Baronia de Pinós (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El juliol és un mes que tots els baganesos i baganeses tenen ben marcat al calendari. Ho és perquè se celebren les Festes de la Baronia de Pinós. Es tracta una celebració medieval que commemora el passat de Bagà i que enguany celebra el gruix d'activitats del divendres 19 al diumenge 21 de juliol, encara que abans ja ha viscut tallers i activitats inspirades en l'edat mitjana. Les Festes de la Baronia de Pinós arriben a la 27a edició amb un programa que omplirà el nucli històric d'activitats, tallers, espectacles i representacions, especialment durant aquest proper cap de setmana, i que enguany s'ha inclòs en la programació del Festival Càtar del Pirineu Català que aglutina casi un centenar d'activitats en nou municipis del Berguedà, l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Pallars Sobirà

Els centenars de visitants de la vila podran gaudir de recreacions històriques, visites teatralitzades, batalles medievals, representacions de teatre, cant, dansa i música tradicional, tal com expliquen fonts de l'Ajuntament de Bagà. Els figurants vestits d'almogàvers, templers, artesans i altres actors voluntaris es convertiran en els protagonistes destacats d'un centre històric que s'omplirà de vida durant diversos dies. Les festes coincideixen amb la dotzena Trobada de Grups de Recreació Històrica i la dotzena Mostra de Productors Agroalimentaris del Berguedà.

Cada tercer cap de setmana de juliol, el nucli antic medieval de Bagà, es transforma en l'escenari d'un mercat medieval que converteix els carrers de la vila en un anar i venir de turistes, artesans ocupats amb ceràmica, forja, vidre o sabates, i vilatans vestits com si el poble hagués realitzat efectivament un viatge al seu passat.

Divendres a les 7 de la tarda, hi haurà una visita guiada per l'arquitectura medieval de Bagà, amb sortida a l'Església de Sant Esteve. Així mateix, a les 9 del vespre, al mateix temple, se celebrarà el concert de Giardino di Delizie, en el marc Festival de Música dels Pirineus (Femap). A la piscina municipal també es podrà gaudir de música durant la vesprada amb Laura Luceño i Natalia Urbieta. 

Dissabte s'inaugurarà el mercat d'ambientació medieval amb grups de recreació històrica, tallers, trobadors un zoco àrab, jocs infantils, artesans, productors agroalimentaris del Berguedà, demostració d'oficis, una taverna medieval al pati d'armes del Palau dels Pinós i moltes activitats més que traslladaran els visitants als orígens medievals de Bagà. A partir de les 7 de la tarda, hi haurà ambientació amb un espectacle de joglars i la tradicional batalla campal i assalt al campament. 

A les 10 del vespre, s'iniciarà el Gran Aquelarre de Bruixes a Palau, amb sortida del pati d'armes i recorregut pel centre històric amb els grups de recreació històrica i una desfilada de torxes. La comitiva recorrerà carrers i placetes fins a la Plaça Porxada. Hi haurà també un espectacle final a càrrec de Saltipunqui. 
 
Diumenge al matí tornarà a celebrar-se el mercat d'ambientació medieval amb ambientació i espectacle de joglars. A més, hi haurà exhibició d'aus rapinyaires a la plaça Galceran de Pinós, demostració de tir amb arc al camp del cementiri i tallers de bijuteria a la plaça del Calic. Es farà una degustació de licors i un dels plats forts serà una exhibició de lluita medieval. 

- Més informació i programa complet de les Festes de la Baronia de Pinós de Bagà. 
 

El terrissaire Marc Llordera, de Bagà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs (arxiu). 

Arxivat a