El Segar i el Batre d'Avià manté les tradicions agrícoles en una nova edició a l'era de Santa Maria

Cada segador portarà un aprenent que s'iniciarà en la feina o seguirà ensenyant el que tenia l'any passat

12 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:24h
La Festa del Segar i el Batre arriba a la 31a edició però continua afrontant el repte d'atraure les noves generacions (arxiu).
La Festa del Segar i el Batre arriba a la 31a edició però continua afrontant el repte d'atraure les noves generacions (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
La Festa del Segar i el Batre d'Avià es celebra cada segon diumenge de juliol a l'esplanada que hi ha a prop de Santa Maria d’Avià, l'església romànica del segle XII situada a un quilòmetre del nucli urbà. L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, ha explicat que durant tot el matí es duran a terme demostracions de segar, garbejar i batre a càrrec de la colla de segadors del poble. D'aquesta manera, l'Ajuntament d'Avià preveu que aquest diumenge l'era de Santa Maria s'ompli de veïns i visitants. "Les xifres d'assistents acaben depenent molt del temps però esperem entre 200 i 300 persones com en passades edicions", ha explicat Canal. 

El programa d'actes està protagonitzat un any més per les demostracions pràctiques de les feines de segar i batre, tal i com es feien antigament, amb animals i les eines que s'empraven per a realitzar les tasques al camp. Després de la missa de les 8 del matí, es donarà inici a les demostracions dels oficis tradicionals. Primer li tocarà al segar, i després de l'esmorzar típic de pagès, la colla de segadors continuarà amb el garbejat i la batuda. La celebració té per objectiu retre homenatge a la figura del pagès i recordar el quefer de les antigues feines del camp. Seguint la tradició dels darrers anys, cada segador portarà un aprenent que s'iniciarà en la feina o seguirà ensenyant el que tenia l'any passat, tal com ha recordat Canal. "És una part de la festa que tenim assegurada, ja fa uns anys que els joves s'apunten a la festa acompanyant els pares, avis o tiets", explica Canal.
 
Durant l'estona de l'esmorzar, el grup de música tradicional "Cobla Catalana de
sons essencials" oferirà en directe cançons i tonades típiques de les feines al camp, i també interpretarà la "Cançó i Dansa del Segar i el Batre d'Avià", que va estrenar-se l'any 2015, conjuntament amb la Coral Santa Maria d'Avià, i dansada pel grup de Dansaires i grup de Bastoners d'Avià. És justament l'esmorzar tradicional el que va més mancat de voluntaris. "Ens calen més mestressos i metresses per servir l'esmorzar típic", apunta Patrocini Canal. "És també una part de la festa, de com eren les feines del camp", afegeix. Els segadors fan un bon esmorzar a mig matí per agafar forces abans de reprendre les tasques agrícoles, però els visitants també poden fer-ne un tast. 

Aquells que visitin la festa podran també descobrir una fira de productes i eines de pagès amb instruments de sega, brodats, olis i perfums, joguines i productes de la terra. També es farà una demostració de fer cordes i de filar llana, a càrrec de les famílies d'artesans Estruch i Fitó-Muntada, a més de demostracions d’altres oficis relacionats amb les feines de pagès. Finalment, hi haurà la 23a Trobada de Puntaires vingudes d'arreu de la comarca. A la tarda, la festa acollirà un concert de música a l'aire lliure i ball rodó.

Fira del cereal, dissabte

El Segar i el Batre viurà, a més, per segon any consecutiu una jornada prèvia dedicada al cereal. Avià acollirà dissabte la 2a Fira del Cereal amb articles derivats d'aquest producte. A partir de les 5 de la tarda, es faran activitats relacionades amb el cereal i, per exemple, tallers d'elaboració d'aperitius amb base de pa i cereals. Hi haurà tastos de cervesa amb la sommelier Sílvia Culell, food trucks i un concert de Filferro a la plaça Abat Oliba. 

Més informació i programa complet de la Festa del Segar i el Batre (diumenge 14 de juliol, Avià)