Puig-reig recupera la Torre del Castell de Merola i vol fer-hi visites guiades

L'obra ha permès conservar l'única de les parets que quedava dempeus i incorporar una estructura de fusta amb una escala que redibuixa el perímetre original

19 de juliol del 2019
La Torre del Castell de Merola
La Torre del Castell de Merola | Aj. de Puig-Reig
Puig-reig ha finalitzat les obres de recuperació de l'antic castell de Merola. Els treballs han de permetre que l'antiga torre de vigilància sigui visitable a partir d'ara. L'antiga torre de guaita té un valor històric i arquitectònic important però en perillava la conservació.  L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha explicat a NacióBerguedà que aquest element patrimonial, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), va patir danys durant els terratrèmols que van afectar Catalunya al segle XV i la part que va quedar-ne perillava d'ensorrar-se gairebé sis-cents anys després. La reconstrucció s'ha pogut fer gràcies al finançament del Servei de Patrimoni Local de la Diputació de Barcelona. Les obres han tingut un cost de 200.000 euros. 

A l'estiu de 2017 s'hi va fer una actuació d'urgència per evitar que caigués, i aquest mes de juliol s'ha posat punt i final a les obres del projecte de restauració i reforç. L'objectiu no ha estat el de refer la torre de Merola i tornar-la al seu estat original, sinó que s'ha treballat per conservar l'única de les parets que quedava dempeus a l'edifici. L'obra ha permès restaurar els merlets que hi havia i ha fet possible una nova estructura de fusta que respecta i redibuixa el perímetre original desaparegut. A més, es recupera la funció de mirador amb el desenvolupament dels trams d'escales que s'encaixen en els nivells de sostres originals, els quals encara poden observar-se en les restes de la cara interior del mur conservat.

Aquesta nova estructura consisteix en un entramat de perfils de fusta massissa amb platines metàl·liques, que configuren una gelosia tridimensional de barres que recupera la volumetria original de la torre. Hi ha una escala i tres plataformes accessibles que fan de mirador i que simulen els nivells originals dels sostres de la torre, segons recull l'informe de la Diputació de Barcelona. "La Diputació de Barcelona va tenir clar que calia invertir en la rehabilitació de la torre amb l'objectiu que els pocs elements medievals que se'n conserven no acabessin desapareixent", ha detallat Altarriba. A partir d'ara, l'objectiu és poder-hi fer visites guiades de forma controlada per a la seguretat dels visitants. L'escala de fusta és de més de 12 metres d'alçada. "Haurem de treballar en quin serà el règim de visites i tots els aspectes relacionats amb aquestes visites que volem lligar a altres elements patrimonials del passat templer i medieval de Puig-reig, com el castell de la localitat o l'Església de Sant Martí", ha expressat l'alcalde. 

"Des de fa sis-cents anys ningú havia pogut veure el pasaitge que es pot veure si hi puges, és espectacular", ha avançat Altarriba. L'Ajuntament de Puig-reig va rebre tot just la setmana passada l'entrega de claus corresponent al final de les obres. 
 

Imatge del projecte de restauració de la torre del Castell de Merola. Foto: Diputació de Barcelona

Arxivat a