JxCat afirma que l'acord amb PSC i independents es fa en pro del Berguedà i escapa al debat nacional

La direcció del partit a la comarca diu que el pacte al Consell respon a un "consens programàtic" on es parla "del territori i els projectes cabdals a treballar", deixant de banda "totes les posicions de país"

11 de juliol del 2019
Actualitzat a les 14:39h
Ple del Consell Comarcal del Berguedà.
Ple del Consell Comarcal del Berguedà. | Paula Gonfaus
Junts per Catalunya assegura que el pacte de govern amb PSC i independents al Consell Comarcal del Berguedà respon a un "consens programàtic" on es parla "del territori i els projectes cabdals a treballar pels propers 4 anys, deixant de banda totes les posicions de país". La formació sobiranista ho assegura en un comunicat que la direcció del partit a la comarca ha fet arribar aquest dijous al matí als mitjans.

JxCat reitera la voluntat de les tres formacions de seguir treballant "en pro de la comarca" i amb l'objectiu de "buscar el màxim de suport pels projectes de gran abast a afrontar, amb una dinàmica transformadora de les institucions i alhora útil per a la ciutadania i també pels municipis de la comarca". "Considerem que al Consell Comarcal del Berguedà hi anem a fer política per als nostres ciutadans, no política de partits i de debats més amplis, que es poden portar a terme i opinar si cal, però que són part de les dinàmiques del Parlament de Catalunya", assenyala l'escrit.

En aquest sentit, la direcció del partit exposa que "els últims anys són un exemple" d'aquesta tasca feta des de la transversalitat. "Amb aquest acord seguirem defensant les polítiques socials i territorials que s'han pogut desenvolupar al Consell Comarcal, garantint els canvis implantats i sobretot aconseguint una bona interlocució amb altres administracions que ens ajudin a tirar endavant els projectes que la nostra comarca necessita", manifesta. "El treball per a la comarca del Berguedà ha de poder-se fer des de la transversalitat d’opinions però mai des del rebuig a aquells qui no pensen com un mateix", defensa el text. 

En plena pugna per liderar el govern de l'ens entre Junts per Catalunya i ERC, els independents de fins a 7 pobles de la comarca tenien a les seves mans el poder de decidir cap a on es decantava l'executiu berguedà. De manera que l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà va celebrar dimarts al vespre una reunió per votar i fixar la seva posició. Es va decidir per una majoria molt ajustada - de 15 vots contra 14 - donar suport al pacte amb JxCat (7 consellers) i PSC (1 conseller) per davant d'un possible acord amb Esquerra (6 consellers) i la CUP (3 consellers). La majoria absoluta del Consell Comarcal del Berguedà és als 10 consellers, quelcom que en qualsevol dels sentits quedava garantit gràcies als 2 consellers dels electors.

Segons la direcció de JxCat al Berguedà, el partit ha obert converses les últimes setmanes amb totes les forces polítiques representades per governar el consell comarcal. La primera trobada es va fer amb ERC segona força més votada a la comarca, però "de seguida ERC va rebutjar qualsevol pacte perquè exigien un canvi de color polític", argumenta el comunicat. 

Seguidament, es van mantenir converses amb l’Associació de l’Agrupació d’Electors amb qui s'ha anat establint fins a més de 4 trobades per tal d'arribar a acords en mesures programàtiques i, en última instància, de governabilitat. 
 
També s'han mantingut converses amb el PSC, "qui va mostrar sempre predisposició a reeditar el pacte per la bona sintonia i metodologia de treball dels últims 4 anys", respectant "la diversitat d’idees polítiques de cadascú a nivell de país, i prioritzant els acords programàtics per la comarca", segons exposa l'escrit. Malgrat que no han prosperat,  va haver-hi, a més, converses amb la CUP. 
 
"Aquesta és la formula que més consensos arriba i no oblidem que estem legitimats per als nostres votants que són aquells qui ens han atorgat la responsabilitat pel fet de ser qui som i en cap cas del partit que venim. La decisió de JxCat és ferma i valenta, i s'ha pres per responsabilitat amb els votants de la comarca, per la voluntat de seguir demostrant la solvència de treballar des del i pel Berguedà, i garantir una comarca amb les garanties de futur que tots nosaltres desitgem", conclou l'escrit on s'argumenta l'acord. 

El futur president, qüestió per decidir

Junts per Catalunya encara ha de decidir qui serà la persona que ocuparà la presidència de l'ens comarcal, càrrec que ara mateix ostenta l'alcalde Guardiola de Berguedà, Josep Lara, però que no s'ha decidit si mantindrà, segons fonts consultades per aquest diari. 

Els set consellers del partit debatran aquest tema a principis de la setmana vinent i es donarà a conèixer poc abans del ple de constitució, que serà divendres 19 de juliol. Entre els consellers comarcals de JxCat s'hi comptaran els propers quatre anys Josep Lara (Guardiola de Berguedà), Jordi Sabata (Berga), Lluís Vall (Gironella), Vicenç Linares (la Pobla de Lillet), Jesús Calderer (Cercs), Anna Maria Serra (l'Espunyola) i Araceli Esquerra (Puig-reig). 

A més, tornarà a formar part del govern el socialista Abel García (Berga), i s'hi sumaran les independents Patrocini Canal (Avià) i Sílvia Triola (Sagàs) de l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà.