Els pobles del Cadí-Moixeró analitzen els efectes del canvi climàtic sobre la cultura, l’economia i el paisatge

El projecte Betula es basa en la creació d’espais de participació i acció amb l’objectiu de consensuar petites actuacions assumibles des del teixit local

Redacció
11 de juliol del 2019
Actualitzat a les 10:10h
Martí Boada durant el debat que s'ha encetat a la sala de sessions de l'Ajuntament de Guardiola.
Martí Boada durant el debat que s'ha encetat a la sala de sessions de l'Ajuntament de Guardiola. | L'Arada
Els municipis berguedans i alturgellencs del Parc Natural del Cadí-Moixeró debatran sobre els efectes del canvi econòmic i el canvi climàtic sobre la cultura, l'economia i el paisatge. El projecte, anomenat Betula, obre espais participatius on hi participen tècnics, grups locals, agricultors, actors culturals i representants de l'administració pública local i autonòmica.
 
L'objectiu final és recollir i començar a dur a terme petites actuacions que, des de l'àmbit associatiu, empresarial i administratiu, permetin pal·liar i adaptar-se als canvis identificats com a prioritaris. Per fer-ho, es realitzaran diferents tallers de diagnosi dels canvis, de fotografies antigues i de mapeig participatiu per tal d'identificar i localitzar els canvis esdevinguts, que es complementaran amb xerrades de persones expertes. El projecte ha de culminar en l'inici de la implementació d'actuacions que, assumibles des del teixit local, facin front a efectes indesitjables d'aquest canvi, o en potenciïn efectes valorats com a positius des dels pobles.
 
Martí Boada a Guardiola de Berguedà
 
Aquest dimecres el doctor en Ciències Ambientals i naturalista Martí Boada ha parlat a Guardiola de Berguedà sobre com afecta i pot afectar el canvi global a la cultura, economia i funcions de l'entorn als pobles de muntanya. S'hi han analitzat els canvis de la zona de Guardiola, Bagà, Gisclareny i Castellar de n’Hug i el seu entorn. El 17 de juliol el debat es traslladarà a Gósol. A les 6 al centre cívic «El Garatge» hi ha prevista una xerrada sobre la mateixa temàtica a càrrec de Jordi Puig, doctor en Ciències Ambientals i membre de l’Espigall.
 
Seguidament hi haurà un taller per analitzar els canvis en el paisatge dels pobles i l’entorn de Saldes, Alàs i Cerc, Cava, Gósol, Josa i Tuixent, la Vansa i Fórnols i Vallcebre en les últimes dècades.
 
El projecte Betula és impulsat per l'Ajuntament de Saldes i la cooperativa l’Arada, Creativitat Social amb el suport del Parc natural del Cadí-Moixeró. Està finançat per la Fundació la Caixa i la Diputació de Barcelona, amb el suport dels ajuntaments de Saldes, Guardiola de Berguedà i Bagà. Hi col·laboren la resta d'ajuntaments de l'àmbit i l'Associació Valls del Pedraforca.