Samuel Aranda exposa a Avià una mostra inèdita amb fotografies dels veïns del poble

El barri vell acollirà als seus carrers i places fins a 54 siluetes de persones que el fotoperiodista ha retratat tant a diversos llocs del món com al municipi

10 de juliol del 2019
Rossend Mangot, Patrocini Canal, Samuel Aranda, Maria Vernet, Pep Espelt i Xavier Gual a Avià.
Rossend Mangot, Patrocini Canal, Samuel Aranda, Maria Vernet, Pep Espelt i Xavier Gual a Avià. | Pilar Màrquez Ambròs
Avià inaugurarà pròximament una exposició inèdita del prestigiós fotoperiodista Samuel Aranda, guanyador del Word Press Photo 2011. L'actuació al centre històric s'estrenarà el 3 d'agost i s'allargarà durant tot l'estiu. El barri vell d'Avià acollirà 54 siluetes de persones que el fotoperiodista ha retratat i que s'exposaran en una mostra de fotografies de gran format als carrers i places. Es farà en el marc del BAT Fotoperiodisme Documental que presenten aquest estiu l'Ajuntament d'Avià i Konvent de Cal Rosal. Aquest dimarts n'han explicat els detalls l'alcaldessa d'Avià Patrocini Canal, el director del Konvent Pep Espelt i el mateix Samuel Aranda. 

El prestigiós fotògraf ha fet estada al Konvent de Cal Rosal durant les darreres setmanes per captar fotogràficament veïns i veïnes del municipi fent activitats diàries i les ha barrejat amb les dels protagonistes que ha pogut captar arreu del món. Refugiats, soldats, persones del Iemen o del Congo es barrejaran amb la gent d'Avià "que treballa a l'hort, fa ioga o passeja", ha explicat Aranda. L'objectiu és trencar barreres "tant polítiques com emocionals". "He fet una foto a uns joves que criden, i els barrejarem amb persones que vaig fotografiar a Egipte en una manifestació, caldrà endevinar qui és qui", ha manifestat el fotoperiodista.

"He estat fent feina de camp a Avià, els primers dos dies tothom em deia que no volia sortir a les meves fotografies, fins que una dona que feia ioga a l'Ateneu va acceptar sortir-hi i llavors més gent es va animar", ha assenyalat Aranda. 

Les siluetes, en paper vinílic, es col·locaran facilitant un recorregut que començarà a la plaça de l'Ateneu i continuarà per la plaça del Padró, fins els carrers del barri vell i la sortida del poble en direcció a Cal Rosal. "Els visitants s'aniran trobant amb la mirada d'aquestes persones que durant uns dies passejaran pels carrers d'Avià", ha assegurat Samuel Aranda. 

Samuel Aranda (Santa Coloma de Gramenet, Barcelonès, 1979) és un fotoperiodista català, guanyador del World Press Photo of the Year i Premi Nacional Espanyol de Fotografia. Com a fotògraf independent Aranda publica en diverses publicacions, com ara The New York Times, The Guardian, Time, Newsweek, El País o el Magazine de La Vanguardia, encara que des de 2010 també treballa per l’agència Corbis Images. Les seves principals influències són Joan Guerrero, James Nachtwey i Stanley Greene.
 
El cicle durarà tot l'estiu i s'iniciarà aquest dissabte 13 de juliol amb la mostra Dignes amb fotos procedents del taller de fotografia de Lledoners dirigit per Maria Vernet, els treballs realitzats pels alumnes reclusos, entre els que hi figuren també alguns dels presos polítics catalans. Més endavant, s'hi afegiran les peces escultòriques dels mateixos alumnes de Lledoners, entre les que hi figuren ceràmiques de Jordi Cuixart i l'activista Ai Weiwei realitzades al taller que va realitzar al centre. El mateix dia 13 de juliol es podrà escoltar en directe al cantautor solsoní Roger Mas i la banda integrada per dos components del Konvent i del Petit de Cal Eril The Electric Post.

L'alcaldessa Patrocini Canal ha posat en valor la iniciativa com a forma perquè la gent d'altres indrets visiti Avià, però també per aconseguir que "els veïns del poble estiguin orgullosos dels projectes que passen al seu municipi". El consistori ha aportat 4.850 euros al projecte. Per a Pep Espelt, aquest tipus d'iniciatives són importants perquè fan que els projectes del centre surtin "fora de les parets" del Konvent. "Ens agrada obrir-nos al territori amb els artistes que passen per casa", ha dit.