L'Agrupació d'Electors de Guardiola trenca amb l'associació comarcal per discrepàncies internes

La formació delega els vots a la Nou de Berguedà a l'hora d'escollir nou govern al Consell Comarcal del Berguedà

09 de juliol del 2019
Actualitzat el 30 de juny del 2020 a les 23:14h
Ple del Consell Comarcal del Berguedà.
Ple del Consell Comarcal del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Agrupació d'Electors de Guardiola de Berguedà ha trencat amb l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà per discrepàncies amb els criteris d'elecció de les dues persones que ocuparan lloc al ple del consell comarcal i a l'hora de negociar formar govern a l'ens. Les agrupacions d'electors conformen 29 regidors a tota la comarca amb diversitat d'afinitat i representades per les candidatures de Som Avià, de Bagà Endavant, Treballem a i per Borredà, Endavant per Capolat, l'Agrupació d'electors de Guardiola, l'Agrupació d'Electors de Sagàs i Som Poble de la Nou. 

"Ens vam adherir al projecte comarcal de l'associació d’agrupacions amb voluntat de construir una eina que recollís diferents sensibilitats, donant veu a realitats diverses, amb voluntat d’incidir en el canvi i poder aportar el nostre gra de sorra a la política comarcal, emmirallant-nos en la nostra tasca municipal", segons sosté l'Agrupació d'Electors de Guardiola en un comunicat, i confirma el seu representant Ferran Sayes. "Davant la disjuntiva de posicionar-se amb una de les dues opcions possibles de configurar govern al consell comarcal, la posició de la formació era l'abstenció", afirma. "Cadascú té una realitat municipal diferent, no volíem obligar ningú a votar una opció o altra, ni creiem que ningú ens hi havia d'obligar, en realitat l'abstenció també coincidia amb la voluntat de canvi que havia de defensar l'associació tal i com nosaltres l'enteníem", assegura Sayes. 

Una de les apostes de l'agrupació guardiolenca era, de fet, la de regular l'associació comarcal amb uns estatus propis o una normativa per prendre decisions d'aquest tipus. De manera que la formació d'independents també lamenta que, després de desestimar donar la representació al ple comarcal als dos municipis més petits pel que fa a representació al consell, Capolat i La Nou, "el criteri objectiu que havia servit per col·locar a la representant d’Avià com a primera consellera de l’associació" no servís "per designar al representant de Guardiola com a segon". "Ens van dir que Bagà tenia un projecte molt elaborat però pel criteri de representativitat que s'havia seguit amb Avià, ho havia de ser Guardiola de Berguedà", relata Sayes. 

Segons Ferran Sayes, "vam deixar constància en innombrables intervencions que l’associació no comptava amb estatuts o amb normativa pròpia per prendre aquest tipus de decisions i que tampoc  hi havia prou representativitat per l'absència de regidors i de dues agrupacions, perquè en la primera reunió no hi van poder assistir les agrupacions de Capolat i de La Nou i tampoc d'altres regidors d'altres formacions com Sílvia Triola de Sagàs". A darrera hora, es va decidir nomenar quatre noms provisionals que a posteriori, amb estatuts o reglament intern i amb representació de tots els grups, poguessin ser escollits per l'associació. "La fórmula abocava al mateix dilema de col·locar uns noms titulars i uns suplents i en aquest cas tampoc servien les xifres perquè es col·locava a Bagà arbitràriament de nou com a segon conseller", lamenta Sayes.

Inconformes amb tot plegat, l'Agrupació d'Electors de Guardiola va presentar una reclamació formal a la junta electoral provincial per deixar constància de la seva discrepància amb el funcionament intern de l'associació. Ferran Sayes va presentar la seva renúncia davant el que considera que havia estat la seva "designació arbitrària" com a suplent. 
 
Avui per avui, malgrat que des de l'Agrupació d'Electors de Guardiola creuen esgotat l'espai de treball de l'associació com a eina de construcció política comarcal, asseguren que han decidit delegar els seus vots a la Nou, perquè en facin ús sota uns criteris bàsics, especialment davant la impossibilitat de descomptar els seus suports del conjunt de vots, que han fet possible que l'associació comarcal tingui dos consellers al Consell del Berguedà.

"En ser l'abstenció la primera opció que vam presentar, a la segona opció de posicionament davant les possibles formes de govern ens decantem, com a formació d'esquerres i independentista, cap al canvi de govern al Consell Comarcal del Berguedà i, conseqüentment, amb els nostres principis i ideals, així com amb les aspiracions de l'ANC, no recolzarem cap coalició que se sustenti amb partits del 155", manifesta Ferran Sayes respecte als vots que han delegat als representants de la Nou de Berguedà. 

Els membres de l'Associació d'Agrupacions d'Electors tenen previst reunir-se aquest dimarts per votar la seva decisió sobre el sentit que tindrà el seu suport en l'elecció del nou govern del Consell Comarcal del Berguedà. Les matemàtiques, i la lògica política de les reunions que han tingut els partits les últimes setmanes, indiquen que aquest vot pot servir per formar govern amb el PDECat (7 consellers) i PSC (1 conseller) o amb Esquerra (6 consellers) i la CUP (3 consellers). Una de les principals peticions de les agrupacions d'electors, per arribar a un pacte amb JuntsxCat o ERC, és liderar les conselleries de pagesia i de desenvolupament rural, i també la de medi natural
Arxivat a