La botiga d'espardenyes més popular de Barcelona dissenya un model inspirat en la Patum

La Manual Alpargatera ha comptat amb les fotos de la berguedana Marta Pont i ha escollit imatges de l'emblemàtic salt de Plens

08 de juliol del 2019
Actualitzat a les 15:02h
Espardenyes inspirades en la Patum.
Espardenyes inspirades en la Patum. | Cedida
La botiga d'espardenyes més popular de Barcelona, situada al barri gòtic, ha creat un model inspirat en la Patum de la seva marca Barcemola!. Per fer aquesta nova línia d'espardenyes, la Manual Alpargatera ha comptat amb les fotos de la berguedana Marta Pont i ha escollit imatges de l'emblemàtic salt de Plens. El gerent de la Manual, Joan Carles Tasies, ha explicat aquest dilluns a NacióBerguedà que s'han descartat "centenars d'imatges meravelloses de la Patum" per evitar triar-ne cap "que fos massa identificativa d'una colla en concret". "El nostre objectiu era aconseguir un model per a tothom, perquè ningú es pogués sentir fora", ha assegurat.

La Manual Alpargatera s'erigeix en ple barri Gòtic, al carrer Avinyó, des de l'any 1940. S'hi va instal·lar amb la idea de portar l'espardenya al món de la moda després de començar la seva trajectòria en un petit taller del carrer del Brosolí de la capital catalana. Els responsables de la Manual presumeixen, de fet, d'haver convertit el calçat de les classes catalanes més humils en part de la indumentària de la moda de l'època fins a arribar a convertir-se en un dels comerços més emblemàtics de la ciutat. Ara, asseguren, és l'únic taller tradicional d'espardenyes que queda a Barcelona.

La col·lecció Barcemola! pretén recollir "aquelles coses que ens agraden de Barcelona" i "transformar-les en unes espardenyes molt especials, còmodes i úniques", ha manifestat Joan Carles Tasies. Els castellers, el panot, la Sagrada Família, la Torre Agbar, Sant Jordi i ara també la Patum de Berga, entre altres, han passat a integrar aquesta col·lecció. Segons els seus responsables, Barcemola! recull els símbols del país i els trasllada a les seves espardenyes "per poder dur un trosset de Barcelona i Catalunya als nostres peus".

En aquest sentit, Joan Carles Tasies ha detallat que aquest 2019 han tret tres models d'espardenyes diferents dins d'aquesta col·lecció. La primera va ser l'espardenya d'autor en homenatge a Sant Jordi amb una col·laboració inèdita de l'escriptor i periodista Màrius Serra, després va tocar el torn al món casteller i, finalment, la Manual ha apostat també per immortalitzar la Patum a les seves espardenyes. "Per Sant Jordi, Màrius Serra va signar llibres i espardenyes", recorda Tasies. "I en les espardenyes castelleres ja vam procurar que no hi hagués colors identificatius", ha assenyalat el gerent de l'empresa. 
 

Text sobre la Patum a les espardenyes de la Manual. Foto: Cedida


Les espardenyes de la Patum compten amb una imatge d'un salt de Plens i un text: "Patum, Berga (Barcelona): Masterpiece of humanity's intangible heritage", recordant la proclamació de la festa com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. "No és una sabata per anar a Patum, si no per descansar els peus després de la festa o per recordar-la quan no és Corpus", ha incidit Joan Carles Tasies. Les espardenyes es poden comprar a la botiga propera per 49 euros, i properament també serà possible fer-ne la compra en línia. El preu en aquest cas serà més alt perquè s'hi han d'afegir els costos d'un intermediari. 

Joan Carles Tasies ha assenyalat que la Manual no s'ha acollit a la marca Patum perquè en aquests moments "no hi ha un interlocutor" per fer-ho, però ha assenyalat que, en un futur, estan oberts a parlar-hi per incorporar el logo de la marca a les espardenyes. 
Arxivat a