Més de 150 km i 5.500 metres de desnivell a la nova ruta per BTT Transcatllaràs

El recorregut es pot fer en 2, 3 o 4 dies i travessa bona part de la Serra del Catllaràs

Aida Morales
04 de març del 2015
Actualitzat a les 18:12h
Presentació de la Transcatllaràs
Presentació de la Transcatllaràs | Aida Morales

La Transcatllaràs, la nova ruta circular en bicicleta tot terreny al voltant del Massís del Catllaràs que recorre 150 quilòmetres i acumula 5.500 metres de desnivell serà una realitat a partir del mes d’abril. Es tracta d’una iniciativa turística impulsada conjuntament entre Guies BTT.cat i Pedratour, que consta de tres opcions, depenent del nombre de dies en què es vulgui realitzar la ruta i el grau de dificultat. 

A la roda de premsa que s’ha organitzat a Sant Julià de Cerdanyola aquest dimarts, el responsable de BTT.cat, Josep Valls, ha explicat que la Transcatllaràs busca donar a conèixer el Berguedà “gaudint del paisatge i de l’entorn”. En aquest punt, el grau de dificultat de les tres opcions que s’ofereixen depèn del nombre de dies amb què es vulgui realitzar al ruta. 

“Hi ha gent que se’n va molt lluny, i aquí tenim coses magnífiques que desconeixem”, ha continuat en referència a la gran quantitat de recursos naturals i paisatgístics que descobreix l’itinerari: “Esglésies, salts d’aigua, boscos preciosos...”. Concretament, l'itinerari transcorre pels municipis de Sant Julià de Cerdanyola (on comença i acaba), la Nou de Berguedà, Vilada, Castell de l’Areny, Sant Jaume de Frontanyà i la Pobla de Lillet, amb la corresponent autorització del Departament d’Agricultura de la Generalitat, així com dels ajuntaments corresponents. 

 
Un dels trets diferencials d’aquesta ruta, ha prosseguit Valls, és el fet que no s’indiqui a través de senyalitzacions al bosc, sinó per GPS. “A vegades vas per la muntanya i veus senyals de tots colors”, ha bromejat, motiu pel qual va decidir tirar-ho endavant amb una tecnologia més neta i, sobretot, “molt fàcil de fer servir”. En aquest punt, els interessats s’hauran d’adreçar a l’agència de viatges Pedratour, on podran decidir el pack que vulguin realitzar, on estarà inclòs l’allotjament, el transport de l’equipatge, un mallot, el mapa de la travessa, la cessió del GPS, barretes energètiques, el carnet de ruta i, si no estan federats, l’assegurança. 

Tres opcions de dificultat

El pack més difícil, el de dos dies, consta de dos trams de 67 i 83 quilòmetres, amb un desnivell d’entre 2.600 i gairebé 2.800 cadascun. Aquest, han destacat, està recomanat per a professionals o persones avesades a llargues travesses amb forts desnivells. Seguit d’aquest, amb una dificultat considerable, tot i que inferior, hi ha l’opció de tres dies, amb 53, 47 i 49 quilòmetres, i un desnivell d’entre 1.600 i 2.000 metres. I finalment, la tercera opció permet realitzar el recorregut en quatre dies, recorrent entre 33 i 42 quilòmetres per dia, i amb un desnivell d’entre 1.100 i 1.600 metres. 

 
D’abril a novembre, i amb suport institucional

Per evitar els moments de l'any de més fred, la Transcatllaràs només estarà disponible d’abril fins a novembre. Això es va decidir així, segons Valls, per evitar riscos i accidents a causa de la neu o les gelades.

Pel que fa al punt de vista de les institucions públiques, el delegat d’esports del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Vilada, Pere Farré, ha precisat que es tracta d’una ruta “que lliga molt bé el turisme, l’esport i el coneixement de la natura”, i ha celebrat iniciatives com aquesta que “són molt ben rebudes pel territori”.