El segon Festival Càpsula Colònia Oberta de la Torre de l'Amo dona protagonisme a la fotografia

Civitas Cultura presenta una programació diversa, que va des de l'òpera a la performance musical, i dona un paper central a cinc exposicions de fotografia sobre natura, art i repressió

04 de juliol del 2019
Actualitzat a les 21:15h
Roda de premsa de presentació del Festival Colònia Oberta.
Roda de premsa de presentació del Festival Colònia Oberta. | Pilar Màrquez Ambròs
La Torre de l'Amo de Viladomiu Nou torna a acollir el Festival Càpsula Colònia Oberta durant les tardes de diumenge de juliol i agost. Anys enrere, el cinema era l'absolut protagonista dels diumenges a la colònia de Viladomiu Nou. Ara, la Torre de l'Amo presenta una programació diversa amb un ampli ventall de propostes, que van des de l'òpera a la performance musical, i amb un gran protagonisme de les cinc exposicions de fotografia que s'inauguraran aquest cap de setmana. 

"Totes les activitats que es faran els diumenges d'estiu seran d'alta qualitat i amb un punt fort d'innovació. Són càpsules de petit format a l’espera de la inauguració del nou teatre de la colònia que facilitarà que puguem ampliar aquest concepte i donar volada nacional al festival", segons ha assegurat el president de Civitas Cultura, Toni Puig. L'última fase de l'obra per recuperar l'antic cinema - teatre de Viladomiu Nou ha d'estar enllestida aquest 2019
 
El Festival Càpsula Colònia Oberta comença el diumenge 7 de juliol, amb l'obra "Amor fino" dels Solistes de Sant Petersburg, i finalitza el diumenge 25 d’agost amb l'espectacle de dansa de Laura Alcalà i Emma Riba. Al llarg d'aquests mesos d’estiu, també hi haurà concerts de violí elèctric, de blues, rock, crooners, jazz swing, percussió i més sorpreses. El mateix 7 de juliol s'obriran quatre exposicions de fotografia d'alt nivell, facilitades per l'Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, entorn de la natura, personatges que han sofert represàlies i l'experiència de la dansa. Es presentarà, a més, una cinquena exposició fotogràfica de Noussair Al Bachir El Alami, nascut a Chefchaouen (Marroc) el 1999, on es mostrarà la primera mirada fotogràfica d'aquest autor, amb fotografies que va realitzar a l'edat de 12 anys. "Amb aquestes exposicions hem fet el cim, són de molta qualitat", ha explicat Toni Puig.
 

Noussair Al Bachir El Alami, nascut a Chefchaouen (Marroc), mostra la seva primera mirada fotogràfica. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Nosaltres havíem somiat i ens havíem proposat que la Torre de l'Amo apostés molt fort per la fotografia. Estem francament encantats", ha dit Puig. Puig ha elogiat l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya per la tasca de país que porta a terme: "És una institució catalana que no és que sigui solvent, és admirable". 

A la Torre de l'Amo, complementàriament es continua l'Any Joan Brossa al Berguedà, el poeta català objectual, antifeixista i avantguardista.

Una de les persones que ha intervingut en la roda de premsa de presentació de la segona edició del Festival Càpsula Colònia Oberta ha estat el delegat de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, Eduard Bertran, que ha defensat l'aposta de la institució per afavorir propostes d'aquest tipus fora de la ciutat de Barcelona. "Hi ha hagut un vincle molt ràpid i fàcil amb Civitas Cultura, per part nostra només esperem que això sigui l'inici de més col·laboracions. En el moment que ens vam plantejar quines exposicions havíem de portar a la Torre de l'Amo, el primer que vam pensar va ser en la mostra fotogràfica de paisatge i natura d'Enric Santos", ha explicat.
 

Eduard Bertran de l'Institut Fotogràfic de Catalunya. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Pensat i fet" d'Enric Santos és una de les exposicions que aporta l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya al festival. Es tracta de fotografies on hi queden reflectides les formes sempre sorprenents dels paisatges naturals. Enric Santos, present a la presentació d'aquest dijous, ha reflexionat sobre si hi ha diferències entre la fotografia analògica i digital. "Penso que és una pèrdua de temps debatre sobre una o altra. Desgraciadament una t'ensenya les coses i l'altra t'ensenya a inventar-les. Els meus alumnes tenen 4 minuts per retocar una foto, si s'hi estan més temps ja no és fotografia, és disseny gràfic", ha expressat. 

Enric Santos és també qui ha animat a Noussair Al Bachir a exposar la seva obra de quan tenia 12 anys a la Torre de l'Amo. 

Una altra de les exposicions que es podran veure al certamen serà la titulada "Plasti(ficats)" de Míriam Garcia. És un projecte que neix de la necessitat de conscienciar sobre el greu problema de l'excés de residus plàstics que estan afectant el medi ambient actualment i, de retruc, a tots nosaltres. La mostra "Lucy" de Joan Bugatell fa un seguiment a una de les artistes residents del Konvent de Cal Rosal, Ivana Ray Singh (Menorca). 
 

L'obra fotogràfica sobre natura d'Enric Santos. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 


Les víctimes de les retallades de llibertat, en 21 retrats

També hi haurà "De Cara. Llei Mordassa i 40 anys de Transició" d'Isidre García Puntí. Inclou 21 retrats de protagonistes afectats pels retalls de les llibertats i els drets. "No hi són tots, però n'hi surten molts tant de molt coneguts com d'anònims", ha explicat Eduard Bertran. 
 
Amb el festival Càpsula Colònia Oberta, Viladomiu Nou es consolida com a colònia creativa, i la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou, amb actuacions com aquestes té vocació de convertir-se en centre de referència fotogràfica a la comarca i al país. 
 

21 retrats de protagonistes afectats pels retalls de les llibertats i els drets, també es podran veure a la Torre de l'Amo. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a