Entrevista: Esports

«L'ascens és un primer pas, volem ser el millor equip d'handbol del territori central»

NacióBerguedà entrevista al president de l'Handbol Berga, Marc Pons, i al segon entrenador, Sergi Hernàndez, per parlar de la recuperació social i esportiva d'un club històric de la ciutat

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 4 de juliol de 2019 a les 11:32 |
El president Marc Pons i el segon entrenador Sergi Hernàndez al pavelló de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El primer equip de l'Handbol Berga ha pujat a Tercera Catalana aquesta darrera temporada. Però l'ascens de categoria de la històrica entitat esportiva és només una mostra més del creixement social i esportiu que aquest esport ha viscut a la ciutat durant els últims anys. 

NacióBerguedà ha parlat en aquesta entrevista sobre el passat, el present i el futur de l'Handbol Berga amb el president de la junta directiva, Marc Pons, i el segon entrenador de l'equip masculí sènior, Sergi Hernàndez. El club fundat el 1962 aspira a ser en un futur el millor de la Catalunya central i el salt a Tercera Catalana, expliquen, és el primer pas per aconseguir aquest objectiu.


- A l'abril el primer equip de l'Handbol Berga va aconseguir l'ascens. Va ser a Barberà quan encara faltaven quatre jornades per al final de la lliga regular. Què suposa pel club ser a Tercera Catalana?

Marc Pons: - L'ascens a Tercera Catalana és, per a tots els estaments del club, un primer pas per assolir tots els objectius que ens hem anat marcant. Quan vam començar el projecte com a junta directiva, el nostre objectiu era acabar sent el millor club de la Catalunya central. Ara mateix, per davant nostre tenim el Súria, que juga a Segona Catalana. La intenció és, doncs, arribar al nivell del Súria. Sabem que arribar a Segona Catalana és complicat però el nostre propòsit és aquest. L'ascens és un primer pas per arribar a ser el millor equip d'handbol del territori central. 


Sergi Hernàndez: - L'equip tècnic va començar etapa fa dos anys, amb l'entrada de la junta directiva. El primer any amb en Sebastià Exposito Sebas d'entrenador ens vam quedar a les portes de poder pujar i aquest any ho hem aconseguit, tot i que no ha estat tan fàcil com ha semblat. És l'objectiu que teníem marcat i ara hem de continuar, aprofitar l'embranzida, i si podem pujar a Segona Catalana. 

- Des que la junta directiva i el nou equip tècnic es van incorporar al club fa dos anys, s'ha viscut un període de progressió tant en l'àmbit social com esportiu?

Marc Pons: - Sí. L'any passat havíem augmentat la nostra massa social en un 600%. Aquest segon any, els números no han estat tan espectacular, no hem passat de 30 socis a 100. Però sí que hem anat creixent socialment. Al llarg d'aquests dos anys, realment s'ha viscut una important progressió esportiva i social. Des de la junta directiva, esperem seguir per aquest camí. 

- L'ascens del primer equip de l'Handbol Berga arriba acompanyat d'una revifada de la popularitat d'aquest esport a la ciutat?

Marc Pons: - Sí, i crec que també hi té molt a veure el fenòmen fan amb què hem omplert el pavelló en diverses ocasions. Ha servit per donar-nos més difusió, també a través de tot el treball que s'ha fet a les xarxes socials. Vam començar sent uns 40 a la grada del pavelló i a la final four vam reunir-hi unes 400 persones. Els resultats i la feina de club ens ha anat acompanyant. És un cúmul de coses que han anat sumant en positiu. 

Sergi Hernàndez: - Esportivament hem tirat endavant un projecte que suposa un canvi total. Vam canviar la manera de jugar que teníem i aquest segon any s'ha notat que hem assumit aquest canvi, és una manera de jugar nova que havíem d'aprendre. Tot això ha fet que poguéssim pujar de categoria i, a la vegada, ha motivat que antics jugadors es reincorporessin a l'equip.

Quan vam començar, comptàvem amb una plantilla de 12, 13 o 14 jugadors, i estem parlant del fet que l'any vinent possiblement hi haurà un equip B. És gràcies a tot un cúmul de circumstàncies positives que ara es torni a parlar d'handbol a Berga: la manera de jugar, que hem ascendit a Tercera i que en les ocasions importants omplim la graderia. 
 

Fotografia del primer equip amb Sebastià Expósito, Arnau Verdaguer, Ramon Caballé, Joan Serarols, Ramon Candaliga, Jordi Vilà, Sergi Hernàndez a sota. Gerard Remolà, Arnau Pons, Jordi Subirana, Arnau Viladrich, Marc Montes. Foto: Cedida


- Com és aquest nou joc? Considera que és més dinàmic i resulta també més atractiu?

Sergi Hernàndez: - Bàsicament és per la defensa que fem. Fem una defensa que és de 3 - 2 -1. Això implica que els laterals van pujant i el central colla una mica més. És un altre tipus de defensa que l'has de fer i l'has d'aprendre, perquè si no costa molt; i això és quelcom que els jugadors ja tenen assumit. És una defensa que als equips rivals també els costa més d'atacar. 

Crec que un aspecte important és que hem millorat molt en l'àmbit físic. Quan vam començar no estàvem gaire bé físicament, i després de dos anys d'entrenaments, ara estem bé físicament, podem córrer. Quan jugues d'aquesta manera més dinàmica i que és més ràpida, el joc resulta més agradable a la vista: els contraatacs, córrer... 

- L'entrenador Sebas Expósito és una peça fonamental de tot plegat?

Sergi Hernàndez: - El Sebas és una persona súper important en aquest projecte. Jo havia jugat a handbol i havia estat el meu entrenador. Estem parlant d'una persona que s'hauria pogut dedicar professionalment a aquest esport. Si no m'equivoco, havia entrenat i jugat a Primera Nacional, això és molt amunt. És un luxe tenir-lo amb nosaltres. Les xerrades que el Sebas fa als jugadors a la mitja part o després del partit, no tenen pèrdua. Tu estàs allà, l'escoltes i aprens el que pots. És total, un referent.

- Durant la presidència de Laura García Marín ja es va crear l'escola d'iniciació i l'aleví. El creixement de les diferents categories base del club ha acompanyat aquesta progressió social i esportiva de l'Handbol Berga?

Marc Pons: - Sí. La nostra junta ha mantingut l'escola d'iniciació i l'aleví, i ha incrementat l'infantil, que eren els nens de l'aleví que per edat ja passaven de categoria. Aquest any que ve, si tot va bé, hi haurà un infantil i l'aleví. Comencem la branca femenina amb un cadet femení; i les juvenils que vam crear l'any passat passen a sènior. És a dir, tindrem un primer equip sènior femení, els dos equips sèniors masculins, el cadet femení i els tres equips de base (l'escola d'iniciació, aleví i infantil). Hi ha unes 15 o 16 fitxes per cadascun dels equips de base, i doblem el primer equip. 

Sergi Hernàndez: - El cert és que a la comarca, a les escoles, l'esport principal és el futbol. El creixement de la base de l'handbol és gràcies a la feina que ha fet la junta, de buscar, de motivar...

- La formació base és important pel futur del club?

Marc Pons: - És el pilar central. Si comencen des de ben petits i tenen una bona formació, aquest és el bloc sencer que arribarà al primer equip. No és com el futbol, no podem anar a fitxar, hem d'incorporar gent jove de la nostra base. En altres comarques si hi ha equips propers, poden haver-hi incorporacions. Però aquí els equips més propers són el Súria i el Santpedor. Ben pocs dels jugadors que en marxin, pujaran a jugar a Berga. Al final el que ens interessa és tenir una bona base i tirar d'aquesta gent per poder arribar als nostres objectius, per ser un bon equip, un bon bloc. Si poguéssim arribar a Primera Catalana, seria un somni. La idea és que la base del primer equip sigui gent d'aquí, com ja va passar amb la generació del Sebas. 

- Els actuals jugadors del primer equip són tots de Berga?

Marc Pons: -  No, tenim un noi de Cerdanyola i un noi de Santpedor. Però són persones que estan vinculades amb la ciutat. El de Santpedor ja jugava aquí i li agrada l'ambient i el de Cerdanyola la seva parella és d'aquí. L'únic que podem oferir als jugadors és que vinguin i paguin com tothom, com a molt, hi ha la possibilitat d'entrenar a algun equip base. Però no és com el futbol, no podem posar diners sobre la taula. 

- Quants jugadors de plantilla hi ha al primer equip?

Sergi Hernàndez: - Estem parlant d'unes 32 fitxes que no estan confirmades, és a dir, una trentena. L'any vinent, hi haurà 15 jugadors a l'A i 15 al B. Cal dir que 30 fitxes no es poden gestionar bé en aquest esport, per això hi haurà dos equips. A cada partit hi ha 16 convocats i, en cas contrari, en quedarien 14 que no podrien jugar. Si hi ha prou gent, podrem fer dos equips, el B a Quarta i el primer equip a Tercera. Si hi ha dues o tres incorporacions, seran les dels mateixos joves del B. 

- Els del primer equip són jugadors que tenen altres ocupacions o que estudien. Com s'ho fan pels entrenaments?

Sergi Hernàndez: - Entrenem dimarts i divendres, i ja tenim en compte que els dimarts els jugadors que estudien a Barcelona no sempre poden pujar tots. N'hi ha que entre setmana entrenen en clubs d'allà. Aquesta és una problemàtica que sempre hi ha hagut a Berga, hi ha jugadors que estudien entre setmana a Barcelona. El Sebas també puja d'allà baix. 
 
- Des de la junta directiva, què es pot fer per aconseguir atraure planter? 

Marc Pons: -  De cara l'any que ve teníem una proposta de projecte que era la de portar l'handbol a les escoles. Des del Consell Esportiu ens van dir que ho intentaríem i que aniríem a parlar amb els centres però això no s'ha mogut. Ens tocarà picar pedra i oferir als centres de portar-los aquest esport a l'hora d'Educació Física, que els nostres jugadors del primer equip i els nostres tècnics els visitin el trimestre que fan handbol o que pugui oferir-se una extraescolar. 

Sergi Hernàndez: - Aquest any ja hi ha hagut un acord amb la Penya Barcelonista, que ha fet que vingués un entrenador del Barça a fer un entrenament a l'escola d'iniciació i als alevins. Això ha portat molts nanos. Els van portar al Palau Blaugrana i els van regalar una samarreta, que és quelcom que per a ells va resultar molt atractiu. 

- En quina situació es troben els equips femenins? 

Marc Pons: - Aquesta temporada teníem un sènior que no competia, perquè és un equip que ja venia de l'època de la Laura, on la majoria són mares i per horaris no podien jugar. Però va ser arran d'aquest equip, que van venir noies joves i vam fer un Juvenil. Ha estat un any bastant dur, han perdut tots els partits per més de 20 gols, però cal dir que a mesura que anaven jugant partits han tingut una progressió en positiu. 

També hem aconseguit reunir prou jugadores per tirar endavant un cadet de categoria femenina. De manera que, serà a partir d'aquest equip cadet, que intentarem posar les bases per cobrir totes les categories. 
 

Marc Montes, Laura Garcia, Oria Quiros, Íngrid Tolosa, Andrea Carrillo, Tamuna, Jaume Vegas, Nuria Solà, Jordina Vall, Ariadna Besa, Mireia Lamas, Tanit Rovira, Inara Millan i Marta Navarrete. El juvenil femení passarà a ser sènior el proper curs. Foto: Cedida

 
- El 2018 es va pintar un mural a les parets exteriors del pavelló vell on va plasmar-se una de les grans fotografies de la història de l’Handbol Berga, una imatge presa l’any 1986. Hi apareix l’exjugador i històric expresident, Toni Sabata, amb qui va ser la seva mà dreta i expresident, Vicenç Torner. L'handbol és un esport que fa unes dècades tenia una gran repercussió a la ciutat. 
 
Sergi Hernàndez: - Hi va haver una època durant la qual s'omplien els pavellons, a finals dels anys vuitanta l'equip va aconseguir pujar a Primera Catalana. Jugàvem al pavelló vell, i omplíem del tot. El nostre propòsit ara és tornar el més amunt possible. 

- Què creuen que va passar per arribar al punt on l'handbol havia perdut tot aquell suport?

Marc Pons: - Vam arribar a un nivell molt alt i es van començar a perdre partits. També he de dir que crec que és bo que la junta directiva no s'eternitzi. Nosaltres els primers quatre anys els estem encarant amb moltes ganes i a partir dels 8 anys haurem de veure com estem, si en continuem tenint les mateixes ganes. Quan portes 20 any ha d'arribar un moment en què et deixes portar pel dia a dia i això t'ha d'acabar pesant. 

- Quants socis té el club en l'actualitat?

Marc Pons: - Actualment, comptem amb 215 socis, més o menys. Ho estic dient de memòria. Però hem de tenir en compte que incorporarem aquest equip cadet que deia, això farà que la propera temporada hi hagi uns 240 socis aproximadament. Els socis paguen 40 euros anuals i hi ha tota una sèrie de descomptes dels quals poden disposar aquí a la comarca.

- Abans esmentaven el fenòmen fan. L'Handbol Berga Fans ha rebut el premi a la millor afició en la Nit de l'Esport del Berguedà 2019. Tota aquesta empenta d'on ha sorgit? Hi ha algú que ho hagi mogut?

Marc Pons: - Tot va començar fa 3 o 4 anys amb l'altra junta. Amb un company vam fer un compte de Twitter (@handbergafans) i arran d'això va començar a venir gent al pavelló, que si regidors que si exjugadors. Hi va haver un partit durant el qual vam aconseguir portar 200 persones al pavelló i allò es va engrescar. Va ser un punt d'inflexió i és quan va començar a haver-hi seguiment a les xarxes. Estem parlant de més de 800 seguidors a Twitter, això ens dona molta presència a les xarxes i fa que la gent ens conegui més. Fa quatre anys vam aconseguir que la gent s'ho passés bé, ja no pel joc sinó per l'ambient; i ara que hem anat jugant millor, la grada encara s'ha omplert més.

S'han anat tirant endavant iniciatives, algun partit de costellada, etcètera, i la gent s'hi ha anat enganxant. 

- Quin és l'objectiu esportiu de la temporada a Tercera?

Sergi Hernàndez: - Voldria dir que l'objectiu és pujar, però ja veurem que passa. Aquest any hem perdut 1 partit i n'hem empatat 2. Però si et pares a mirar els partits, n'hi ha hagut que no hem estat gens bé o que hem guanyat a l'últim minut. Equip per pujar n'hi ha, caldrà veure si ho podem aconseguir. 

- Hi ha molta diferència entre els equips que es trobaven ara a Quarta Catalana dels que es trobaran a Tercera?

Sergi Hernàndez: - Amb la part de baix de Quarta Catalana, sí. Perquè a vegades eren equips que venien més justos, però crec que amb la part alta de la taula, no. Per això confiem en fer un bon paper a Tercera. 

- El pavelló nou pateix goteres endèmiques. Què els diuen des de l'Ajuntament de Berga? 

Marc Pons: - En principi, [el projecte] és el primer que va signar Montse Venturós quan va tornar a ser alcaldessa. Estem a l'espera. 

Sergi Hernàndez: - Als del bàsquet no els afecta tant perquè juguen en una banda, però a nosaltres sí. En això estem...

- S'ha hagut de suspendre mai cap partit per les goteres?

Sergi Hernàndez: - Aquest any hem suspès el primer partit però en sèniors intentem que no passi. Intentem que no hi hagi mai dos partits a la vegada, per si hem d'anar al pavelló vell. Però llavors passem de tenir 200 persones de públic a 50. Cal resoldre aquestes goteres. 
 

Joan Serarols capità del Berga aixecant el segon trofeu Antoni Sabata. Foto: Cedida
 

El primer equip de l'Handbol Berga ha aconseguit pujar enguany a Tercera Catalana. Foto: Cedida

 

Marc Montes, Jèssica Estevan, Susanna Bardés, Marta Casals, Núria Martínez, Sergio Fernández, Jordi Vilà, Sònia Bouso, Nina Rovira, Meritxell Ferrer i Laura Garcia. L'equip femení sènior d'aquesta temporada. Foto: Cedida

 

Participació