Les agrupacions d'electors defensen que són qui millor poden representar els pobles petits al Consell

Una de les principals peticions de les agrupacions d'electors, per arribar a un pacte amb JuntsxCat o ERC, és liderar les conselleries de pagesia i de desenvolupament rural, i també la de medi natural

03 de juliol del 2019
Actualitzat a les 12:47h
L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal (arxiu).
L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal (arxiu). | Aida Morales
Les agrupacions d'electors tenen la clau al Consell Comarcal del Berguedà. En plena pugna per liderar el govern de l'ens entre Junts per Catalunya i ERC, els independents de fins a 7 pobles de la comarca poden decidir cap a on es decanta l'executiu berguedà. Una de les representants de la formació, l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, ha confirmat que s'han reunit amb Esquerra i que aquest dijous es trobaran amb Junts per Catalunya. Amb les dues formacions ja hi ha hagut contactes extraoficials. "Creiem que les propostes que ens han fet uns, també ens les faran els altres, perquè són coses ben raonables. De manera que la nostra decisió segurament es prendrà per votació", ha explicat Canal.

Una de les principals peticions de les agrupacions d'electors, per arribar a un pacte amb JuntsxCat o ERC, és liderar les conselleries de pagesia i de desenvolupament rural, i també la de medi natural. "Aquestes són qüestions que representen als pobles petits. No es tracta de ser al Consell i tenir una conselleria qualsevol, ens hem proposat treballar en temes que tinguin especial incidència a aquests municipis", ha reflexionat l'alcaldessa d'Avià. 

Les agrupacions d'electors estan formades per 29 regidors de sensibilitats diverses a tota la comarca. El comú denominador és que, una bona part, representen municipis poc poblats.

Patrocini Canal ha recordat, per exemple, que el més gran dels set pobles on tenen presència els independents és Avià de 2.250 habitants. "Hi ha Bagà i Guardiola de Berguedà, però després ja venen Borredà, Sagàs i Capolat, gairebé la meitat són pobles petits que no passen de 500 habitants", ha dit. "A la comarca n'hi ha 18 de poblacions d'aquestes característiques i entenem que el consell comarcal és un ens molt important per aquests pobles petits, és on aquests municipis poden obtenir recursos", ha manifestat Patrocini Canal. "Demanem la conselleria de desenvolupament rural però també la de medi natural perquè hi ha la part del baix Berguedà, però també la de l'alt Berguedà on hi ha molts boscos, parcs naturals i pastures, creiem que és important que puguem incidir en aquests aspectes de manera específica des de l'agrupació", ha reiterat Canal. Les agrupacions d'electors creuen que, tenint en compte quins municipis representen, poden incidir de manera més específica en aquests aspectes. 

Les set agrupacions d'electors han aconseguit sortir representades amb dos consellers al Consell Comarcal del Berguedà després d'associar-se i arran dels bons resultats en diferents municipis, sobretot després del triomf de la majoria absoluta de Patrocini Canal (Som Avià), dels bons resultats de l'agrupació d'electors Som Poble de la Nou de Berguedà, que els ha permès ocupar les cinc cadires de la bancada consistorial, i de la victòria a Borredà.  

En conjunt, l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà aplega les formacions d'independents d'Avià, Bagà, Guardiola de Berguedà, Sagàs, Capolat, Borredà i la Nou de Berguedà, havent sumat 1.763 vots i 29 regidors en les passades eleccions del 26-M. En si no formen cap partit però sí que representen una aliança entre les candidatures de Som Avià, Bagà Endavant, Som Poble de la Nou de Berguedà, Treballem a i per Borredà, Endavant per Capolat, l'Agrupació d'Electors de Guardiola de Berguedà i l'Agrupació d'Electors de Sagàs. El posicionament definitiu segurament el prendran la setmana entrant.
A la Junta Electoral Provincial (JEP) hi han fet arribar quatre noms per ocupar les dues cadires que els corresponen. Així al ple de l'ens hi haurà Patrocini Canal, i s'escollirà el segon representant entre Pep Llamas de Bagà, Ferran Sayes de Guardiola de Berguedà o Jesús Solanellas de Borredà.