Pugna pel Consell: JxCat aspira a governar com a força més votada però ERC vol liderar un canvi

Qui al final podria tenir la clau de les negociacions obertes, en un sentit o altre, són les agrupacions d'electors amb dos consellers

02 de juliol del 2019
Actualitzat el 03 de juliol a les 11:58h
Ple del Consell Comarcal del Berguedà.
Ple del Consell Comarcal del Berguedà. | CC Berguedà
Les negociacions per conformar govern al consell comarcal es mantenen en plena efervescència aquests dies al Berguedà i la majoria de partits van prenent posicions. L'escenari de govern es manté obert, pendent de pactes i possibles aliances. Junts per Catalunya i Esquerra en són d'entrada protagonistes, ja que ambdós partits aspiren a comandar l'executiu. Malgrat tot, són la resta de forces, i especialment, les agrupacions d'electors, els qui al final poden tenir-ne la clau. 

Junts per Catalunya - Junts va ser la força més votada a la comarca el 26-M amb 6.969 vots, tot i passar de 9 a 7 consellers. Esquerra va créixer rotundament en vots amb 6.224 suports, però va mantenir la xifra actual de 6 representants. Pel que fa a la resta de forces: CUP va obtenir 3 consellers, les agrupacions d'electors, 2 consellers, i el PSC, un. Un dibuix que ha d'anar agafant forma perquè la majoria absoluta del consell se situa en els 10 consellers. 
 
El president comarcal del PDECat, Jordi Selga, ha explicat a NacióBerguedà que Junts per Catalunya ha establert "ponts de diàleg amb tothom" encara que ha destacat que "és veritat que a qui primer vam acudir és Esquerra Republicana" perquè, resultats en mà, "enteníem que la gent del carrer demanava una unió d'aquestes forces". Jordi Selga ha lamentat que la resposta dels republicans no fos positiva. "Ells no volen parlar d'un pacte en aquest sentit, argumenten que volen liderar un canvi". "No s'entén gaire aquesta posició, perquè la nostra tasca ha estat bona, hi ha hagut una bona feina, en cap cas ha estat una mala gestió", ha defensat Selga. 

JxCat ha mantingut converses tant amb la CUP, que té 3 consellers, com amb el PSC, amb 1 conseller, i també amb les agrupació d'electors amb 2 consellers. "No hi ha portes tancades. Volem mantenir la línia de govern actual al consell comarcal, per donar quatre anys més de polítiques vàlides, per tots i per a tothom", ha exposat Selga.

El president comarcal d'Esquerra, Isaac Lozano, ha afirmat, per la seva banda, que el partit ha parlat "amb tothom menys amb el PSC", ja que aquesta és la principal línia vermella que es marquen. Lozano ha admès que aposten "per un canvi de govern" i que ara maeix un pacte amb JuntsxCat "no és el nostre objectiu". "Cal un canvi, perquè entenem que al final si al consell no s'haguessin mantingut els mateixos tot aquest temps, la situació seria diferent. Hem d'intentar aconseguir aquest canvi", ha exposat Lozano. No s'han tancat acords però fonts consultades apunten que una de les formacions amb qui hi ha hagut bona sintonia és la CUP que de moment no es casa amb ningú. 
 
Qui al final pot tenir la clau, en un sentit o altre, són les agrupacions d'electors amb noms destacats com els de l'alcaldessa d'Avià Patrocini Canal, però que conformen 29 regidors a tota la comarca amb diversitat d'afinitats. La setmana passada van reunir-se amb Esquerra i, expliquen, pròximament ho faran amb Junts per Catalunya. Un dels requisits que hi posen és estar al capdavant de les conselleries de pagesia i de desenvolupament rural, així com de medi natural. Eventuals acords entre JxCat (7) i PSC (1) o entre ERC (6) i la CUP (3) no sumarien majoria, de manera que es necessitarà o bé pactar amb les agrupació d'electors o bé que aquesta s'abstingui per facilitar un govern en minoria. 

"Segons per qui es posen línies vermelles, segons per qui no"

L'executiu comarcal ha governat el mandat 2015 - 2019 amb una coalició integrada per 7 consellers del PDECat, 2 de Demòcrates i 2 del PSC. Des del PDECat, Jordi Selga es mostra sorprès pel fet que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) hagi demanat recentment als partits independents de la comarca que no pactin amb el PSC al Consell com a partit del 155. "Segons per qui es posen línies, i segons per qui no, no ha passat el mateix en ajuntaments de la comarca ni al país. No estem mirant persones ni partits, sinó gestió de comarca, persones que treballen per a la comarca", ha exposat Selga. "No hem estat nosaltres qui ha descartat d'entrada un pacte amb Esquerra al contrari", ha lamentat Jordi Selga. "Si l'ANC vol un govern JxCat, ERC i la CUP, que ens ajudi a treballar-hi", ha demanat. Jordi Selga també ha defensat el bon funcionament de l'actual govern. 

El socialista Abel García ha assegurat que amb ell només hi ha contactat un partit, JuntxCat. "L'única línia blanca que tinc és per qui ha contactat amb mi, ja que no ho ha fet ningú més. Jo segueixo treballant al consell comarcal amb un equip magnífic on s'han tirat moltes coses importants endavant, s'ha aconseguit una quantitat important de diners en subvencions i aviat presentarem, per exemple, les noves línies de bus a les universitats", ha explicat. García destaca el fet que ningú més s'hi ha posat en contacte, encara que assegura no estar sorprès. "No m'estranya pel tarannà que té Esquerra allà a on li interessa", ha exposat. García ha defensat l'actual equip de govern de l'ens comarcal, "molt potent" i ha afegit que, encara que els republicans defensin un canvi a l'ens, "el consell d'ara no té res a veure amb mandats anteriors, s'està fent una molt bona feina", ha apuntat. 

Un cop que la Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona proclami públicament les llistes amb els consellers de cada formació, el termini per la composició del ple del consell serà de 15 dies. Això passarà en els propers dies, però de moment el rellotge està aturat.

Ara per ara, els partits han entregat les llistes dels noms dels futurs consellers a la JEP, encara que es mostren prudents a l'hora de dir-los perquè, asseguren que, hi poden haver canvis. Segons les diferents fonts consultades, el futur ple del consell tindrà noms coneguts com l'actual president Josep Lara, Vicenç Linares, Anna Maria Serra i Jesús Calderer (JuntsxCat - Junts), Eduard Coronado i Josep Subirana (ERC) o Abel García (PSC), però també moltes cares noves com Jordi Sabata, Lluís Vall o Araceli Esquerra (JuntsxCat - Junts), Ramon Camps, Marta Puigantell (ERC) o Patrocini Canal (agrupacions d'electors), entre altres.