La Carlinada difon la història de Berga amb una lluita festiva entre carlins i liberals

La ciutat recorda el seu passat com a capital carlina de Catalunya amb la quarta edició de la festa estival, que se celebrarà el 5 i 6 de juliol

28 de juny del 2019
Actualitzat a les 18:47h
Marc Marginet i Òscar Garcia amb la regidora Roser Rifà en la presentació de la Carlinada.
Marc Marginet i Òscar Garcia amb la regidora Roser Rifà en la presentació de la Carlinada. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga recorda el seu passat amb la quarta edició de la Carlinada, que se celebrarà el 5 i 6 de juliol, i retorna als carrers la lluita entre carlins i liberals, una vegada més de manera festiva i amb activitats lúdiques i esportives. Ets carlí de tota la vida? Ets liberal convençut? La ciutat et torna a formular aquestes preguntes a través d'una proposta impulsada per l'Ajuntament de Berga amb el suport d'entitats esportives i culturals.  

L'any 1837 Berga passava a ser la capital carlina de Catalunya esdevenint així un dels epicentres polítics i bèl·lics del que avui en dia coneixem com la guerra dels 7 anys o la Primera Guerra Carlina. La Carlinada posa en marxa, en aquest sentit, dos dies d'activitats en ple estiu per reviure aquell moment de la forma més lúdica possible. La regidora Roser Rifà ha animat a tothom a participar en aquesta proposta estival que compta "amb la necessària col·laboració de les entitats locals que han fet possible un programa replet d'activitats; que ha de fer que, una vegada més, Berga torni a reviure aquell moment històric que va marcar la vida dels berguedans i de la ciutat".

Rifà ha recomanat inscriure's prèviament a les activitats, ja sigui dissabte al matí en un envelat que hi haurà a la plaça de Sant Joan per aquest propòsit, mitja hora abans de cada activitat o a través del web. En la inscripció, tothom haurà d'escollir bàndol, perquè així podrà sumar punts pels carlins o pels liberals en cadascuna de les activitats de les quals formi part.
 

La regidora Roser Rifà durant la seva intervenció. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Divendres 5, el programa preveu un combat de Làser Tag, a la plaça de Sant Pere i al Capdamunt de la Vila, a les 7 de la tarda. També hi haurà el sempre popular concurs "Berga o barbàries" de preguntes de coneixement sobre la ciutat, a càrrec de l'historiador Albert Cols, i el concert de House Aborigen amb Marcel Casellas, a la plaça del Forn, a les 10 i a dos quarts de 12 de la nit, respectivament.

Dissabte 6, les activitats continuaran amb una majoria de les proves esportives previstes, com la cronoescolada ciclista als Rasos de Peguera, amb sortida des del pavelló d'Esports a les 9 del matí o els tornejos d'handbol, vòlei i bàsquet 3x3, a les 10 del matí. Tal com ha explicat Òscar Garcia de la Companyia Jocs l'Anònima, també hi haurà una plantada de jocs infantils a la plaça de Sant Joan a les 5 de la tarda. "Presentarem Jocs Gegants d'arreu del món, la nostra darrera novetat", ha apuntat Òscar Garcia. A més, l'agrupació teatral La Farsa s'encarregarà d'oferir una ruta històrica amb dues mirades, la dels isabelins (liberals) i la dels carlins, a càrrec d'Albert Cols i Sergi Serra, i amb inici i final a la plaça de Sant Joan, a partir de dos quarts de 8 del vespre. 

El moment més important serà, sens dubte, el del recompte de punts, entrega de premis i posterior proclamació del guanyador. Una comitiva hissarà la bandera del bàndol vencedor a  la plaça de la Creu on s'hi estarà tot l'any. Marc Marginet, de la Farsa, ha apuntat que s'ha volgut fer una aposta més cultural i històrica, substituint la lectura dramatitzada dels últims anys per un itinerari on s'expliqui la història d'aquells anys, "i per ressaltar el moment clau de Berga com a capital carlina". "El passeig de la Pau ha tingut un color especial aquest últim any", ha bromejat Marc Marginet que duia els colors carlins. "Intentarem canviar-ho", ha reblat Òscar Garcia amb una samarreta liberal. Ambdós han posat un toc d'humor a la presentació del programa d'actes d'una Carlinada que es viurà amb intensitat als carrers de la ciutat. 
 

Marc Marginet i Òscar Garcia fent broma durant la roda de premsa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Per acabar, i fins ben entrada la matinada dissabte, hi haurà el concert de Pupil·les amb una carpa "Vull la Nit!" a la plaça del Forn, a partir de dos quarts d'11 de la nit. 

Del 28 de juny al 6 de juliol, tothom qui compri a establiments de la UBIC i es posicioni, carlí o liberal, podrà participar en un sorteig de lots per comprar a les botigues participants, ha apuntat la regidora Rifà. 
Arxivat a