La BdeGust arriba a la dotzena edició reforçant el compromís mediambiental i social

La cita amb el certamen de la Font del Balç dedicat a la promoció i difusió de productes del Berguedà i de vins elaborats arreu de Catalunya serà el pròxim diumenge 7 de juliol

28 de juny del 2019
Actualitzat a les 14:27h
Presentació de la Mostra BdeGust a Gironella.
Presentació de la Mostra BdeGust a Gironella. | Pilar Màrquez Ambròs
La mostra gastronòmica i vitivinícola BdeGust torna a Gironella per dotzè any consecutiu. La data assenyalada per aquest certamen dedicat a la promoció i difusió de productes del Berguedà i de vins elaborats arreu de Catalunya serà el pròxim diumenge 7 de juliol. La mostra està organitzada per l'Associació Cultural de la Font del Balç (ACFB), entitat que aposta per la dinamització cultural de la comarca, i compta amb el suport de l'Ajuntament de Gironella. Enguany, la BdeGust, estrena el certificat de sostenibilitat Biosphere, que és d'àmbit europeu. Karina Behar, membre de l'organització, ha explicat en roda de premsa que és l'únic certamen d'aquestes característiques que l'ostenta. 

Un any més la Font del Balç, en terme municipal de Casserres però a tocar de Gironella, es convertirà en un espai d'experiències sensorials, on es podran degustar en forma de tast els productes dels elaboradors i dels cellers, es podrà gaudir d'activitats  relacionades amb el món del vi, com els tastos a cegues, els maridatges, els tallers infantils de gastronomia, concursos de fotografia i sortejos. A més, i com ja és habitual, la música serà l’altre gran la gran protagonista i acompanyarà els assistents al llarg del dia.

Però que suposa l'estrena del segell Biosphere? Karina Behar ha detallat que s'ha tingut en compte que són una mostra que contracta serveis al Grup Horitzó o al Taller Coloma d'inserció laboral de persones amb risc d'exclusió, però també l'esforç per a la reducció de residus. Per exemple, amb l'ús de plats, coberts i tovallons orgànics o a partir d'una il·luminació sostenible tenint en compte criteris d'eficiència energètica. "És un aspecte que treballem molt de prop amb l'Ajuntament de Gironella que també té aquest segell Biosphere", ha recordat Behar. El segell avala que fan compliment de bones pràctiques a partir de més de 60 requisits que es revisen amb regularitat.

Un miler de visitants, una xifra a l'alça

El regidor de Promoció Econòmica i Comerç de Gironella, Santi Felius, ha agraït l'esforç de l'Associació Cultural de la Font del Balç i ha posat en valor el treball de l'organització. "Any rere any ens posem d'objectiu rebre 1.000 visitants i els últims anys aquesta és una xifra que estem superant; el fet que portem dotze edicions del certamen, i que cada vegada vagi a més, és un èxit", ha destacat Felius.

"La mostra BdeGust s'està convertint en un certamen de referència en l'àmbit de la comarca i de la Catalunya central", ha afegit. L'Ajuntament de Gironella dona suport logístic i inverteix 4.000 euros anuals a l'esdeveniment.

L'objectiu és esdevenir una mostra de referència a la Catalunya central i a Catalunya, a partir d'una aposta per productes de proximitat i de qualitat. "Com a novetat aquest any estem intentant obrir mercat a la zona d'Osona perquè potencialment és important i, sobretot, a Prats de Lluçanès", ha dit el regidor. "Volem reivindicar la marca de qualitat d'aquests productes i promoure el petit comerç, tant a nivell local com de la comarca. Considerem que el petit comerç encara és el que pot aportar una qualitat i una sensibilitat diferent en els productes", ha elogiat Santi Felius.

Per a participar en la dinamització comercial i implicar a les botigues de Gironella, es realitza un sorteig pels clients dels establiments que participen a la mostra, ha explicat Felius. 

Els viticultors  que es poden trobar al BdeGust 2019 són la Bauma de les Deveses (Sant Julià de Cerdanyola), Cellers Underground (DO Pla de Bages, Penedès i Costers del Segre), Gallina de Piel Wines by David Seijas (DO Empordà, Penedès i Ribeiro), Heretat Oller del Mas, Collbaix, Fargas Fargas i la Diferenta (DO Pla de Bages), Vins de Pedra (DO Conca de Barberà), La Vinyeta (DO Empordà) i cava Vendrell Olivella. La cervesa convidada és Ninkasi i també hi assistirà el xef Marcel Cardona de Cal Fuster com a restaurador, i els artesans  de formatges Blancafort i Cal Músic, els embotits de La Cooperativa, Casa Enfruns i el pa del forn l'Espurna de Berga.
Arxivat a