Berga reuneix una quarantena de Joves Talents de 4t d'ESO i 1r de batxillerat de tot Catalunya

Els estudiants tractaran sobre l'aprofitament sostenible dels recursos de la natura amb diverses ponències i activitats

27 de juny del 2019
Actualitzat el 28 de juny a les 10:31h
Obertura del Fòrum de Joves Talents de Catalunya a Berga.
Obertura del Fòrum de Joves Talents de Catalunya a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga aplega del 27 al 29 de juny la cinquena edició del Fòrum de Joves Talents de Catalunya que organitza l'Exploratori de Recursos de la Natura de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i que reuneix una quarantena de nois i noies d'excel·lència acadèmica de tota la geografia catalana a la capital del Berguedà. Els joves cursen quart d'ESO i primer de batxillerat i el propòsit de la trobada és premiar els millors estudiants preuniversitaris i orientar-los respecte el món de la ciència i la tecnologia. 
 
El tema de l'edició de 2019 és l'aprofitament sostenible dels recursos de la natura; i la conferència inaugural d'aquest migdia ha anat a càrrec d'Arnau Queralt Bassa, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya. Els organitzadors assumeixen el cost de l'allotjament i la manutenció durant l'estada a Berga d'aquests joves.

L'obertura del Fòrum ha estat presidida pels codirectors de l'Exploratori, Dolors Grau i Josep Font, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, la vicerrectora de Responsabilitat Social i Igualtat de l'UPC, Gemma Fargas, i el subdirector general d'Innovació i Formació de la Generalitat, Jesús Moral. 

Repartits en cinc grups de vuit joves es debatran diferents temàtiques relacionades la sostenibilitat i els recursos naturals. Durant el Fòrum hi haurà diferents ponències. Entre les quals, "Bioeconomia forestal a Catalunya, una oportunitat per replantejar la gestió i la conservació dels nostres boscos" pel director del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Antoni Trasobares; "Els recursos miners de Catalunya i el seu aprofitament" pel subdirector general de Mines i Protecció Radiològica de la Generalitat de Catalunya, Eduard Vall; "Agricultura i ramaderia sostenibles: Producció de recursos i provisió de serveis a la societat", per la investigadora del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) de la UPC-IRTA, Elsa Varela; i "Explotació sostenible dels recurso hídrics", per l'investigador de l'Institut Català de Rercerca de l'Aigua (ICRA) i professor  de la Universitat de Girona (UdG), Josep Mas - Pla. 

També es faran visites al Museu de les Mines de Cercs, a l'embassament de la Baells, la Serradora Boix o la finca ecològica del Salt del Colom. 
 

Participants al Fòrum de Talents que se celebra a Berga fins dissabte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'acte de clausura serà dissabte 29 de juny a les 5 de la tarda al pavelló de Suècia amb la presentació dels resultats del fòrum, una conferència sobre la taula periòdica i una interpretació musical a càrrec de l'Escola Municipal de Música de Berga. L'acte de cloenda s'obrirà a les famílies. 
 
Segons ha explicat Dolors Grau, codirectora de l’Exploratori dels Recursos de la Natura, "en aquesta cinquena edició s'ha escollit que el tema fos l'aprofitament sostenible per contribuir a poder aplicar els objectius de l'agenda europea 2030 tant a la indústria com a l'educació que és el que ens ocupa en el nostre àmbit". Dins d'aquest eix central, hi haurà cinc subtemàtiques que es treballaran en grups de vuit de nois i noies: "l'aigua com a recurs, el bosc com a recurs, la mineria com a recurs, l'agricultura com a recurs i la ramaderia com a recurs", ha enumerat Grau. "Cadascun dels grups estarà tutoritzat per becaris universitaris tant de grau com doctorants", ha afegit la codirectora. "Destacar que en aquesta cinquena edició hi ha 27 noies i 13 nois, quelcom que també va passar a la primera edició, per bé que en les altres edicions estava més compensat", ha afirmat Dolors Grau

Grau també ha celebrat que el jove amb millor nota de selectivitat d'enguany, el cerverí Eduard Garrabou, que ha tret un 9,9, fos un dels Joves Talents que van cursar aquesta activitat a la ciutat de Berga l'any 2017. "Des d'aquí li volem donar l'enhorabona", ha fet constar Dolors Grau. El format del certamen s'ha mantingut similar en totes les seves cinc edicions. "En aquestes cinc edicions han passat més de 200 joves que ens hem anat trobant en jornades i premis", ha recordat Grau. "Són joves talents i ens fa molta il·lusió poder-los trobar més endavant perquè estem segurs que destacaran en el futur", ha explicat la codirectora de l'Exploratori. 
 
El Fòrum és una de les propostes de l'Exploratori dels Recursos de la Natura per aquest estiu, l’altra proposta és la 26a edició de la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura (UCEN), que es farà a Berga del 8 al 17 de juliol. Es fan diverses cursos, que pots consultar amb detall al web www.exploratori.org, on també es poden fer les inscripcions fins el 2 de juliol. 
Arxivat a