La Ruta Minera, pendent de l'onada de calor, reunirà entre 400 i 500 ciclistes al Berguedà

L'organització explica que es mantenen alerta respecte a les previsions meteorològiques per si cal reduir el recorregut de 154 quilòmetres i augmentar els avituallaments

27 de juny del 2019
Actualitzat a les 16:25h
Presentació de la Ruta Minera.
Presentació de la Ruta Minera. | Pilar Màrquez Ambròs
La Ruta Minera, la marxa cicloturista que transcorre per gairebé una vintena de municipis de l'Alt Berguedà vinculats a la mineria, arriba el pròxim diumenge 30 de juny a la seva sisena edició i pretén aconseguir, enguany, entre 400 i 500 participants. Així ho ha explicat Ramon Tarragó, membre de l'organització. La prova - que l'any passat va reunir 520 ciclistes - torna a rebre la denominació de Gran Premi Diputació de Barcelona, fet que suposa una injecció econòmica d'uns 3.000 euros per segon any consecutiu. Això es promou des de l'Ajuntament de Berga per afavorir la consolidació d'un esdeveniment amb sortida i arribada a la zona esportiva Toni Sabata. La marxa, en les seves dues modalitats, està organitzada pel Club Ciclista la Mineria i l'Ajuntament de Berga. 

Ramon Tarragó ha detallat que els organitzadors de la cursa es mantindran pendents de l'evolució de l'onada de calor "per si hi ha algun avís de perill que ens obligaria a reduir el recorregut i augmentar els avituallaments; de moment estem pendents i no hi ha avís per diumenge". Tarragó ha admès que l'eventualitat d'aquesta circumstància posarà a prova l'organització en un moment meteorològicament difícil. 

El perfil dels ciclistes que participen en la Ruta Minera estan acostumats a fer curses exigents, segons Tarragó. N'hi ha de la comarca però la majoria provenen de l'àrea metropolitana de Barcelona. 
 

Els regidors Isaac Santiago i Ivan Sànchez amb Ramon Tarragó (al centre). Foto: Pilar Màrquez Ambròs


A hores d'ara, la Ruta Minera és una de les marxes cicloturistes més dures de Catalunya amb un recorregut de 154 quilòmetres i 3.800 metres de desnivell positiu. En l'itinerari previst, la marxa travessa zones de gran bellesa i punts emblemàtics com ara la Serra d'Ensija o el Pedraforca. Per fer-la, s'hauran de superar cinc ports de muntanya, alguns de molta dificultat com el coll de Pradell amb una longitud de 21 quilòmetres, 7,1% de desnivell mitjà i rampes màximes de fins el 23% en la seva part final. La marxa se'n va de Berga a Borredà i d'allà connecta amb la Pobla de Lillet i Guardiola de Berguedà. S'enfila al Coll de Pradell i, més endavant, arriba a Gósol i travessa el Coll de Josa (Alt Urgell). La ruta emprèn l'itinerari cap a Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) i finalment torna a Berga.

Des de 2017, la prova compta amb una marxa curta anomenada la Pedraforca, que adopta el nom del massís berguedà i que consta de 116 quilòmetres i 2.800 metres de desnivell positiu. Aquesta comparteix una part del recorregut amb la marxa tradicional però, per exemple, no inclou l'ascens al coll de Pradell. És un circuit més assequible que no arriba a Borredà ni a Guardiola de Berguedà sinó que s'enfila directament cap a Saldes i Gósol, malgrat que no renuncia a l'exigència física d'aquest tipus de prova. 

Tarragó ha explicat, respecte del Coll de Pradell, que es tracta d'un dels ports més durs de Catalunya. A més, ha detallat que la geografia del Berguedà l'assimila a zones muntanyoses de França amb molta tradició pel ciclisme. 

El fins fa uns dies regidor d'Esports, Ivan Sànchez, acompanyat del també regidor Isaac Santiago, ha destacat que l'Ajuntament de Berga fa aquesta aposta per la Ruta Minera perquè "és una prova que combina esport i turisme". Segons ha dit, la Ruta Minera és una prova no competitiva que té l'objectiu de promoure l'esport, la natura i el turisme familiar. "Nosaltres no ens cansem de dir que la comarca té un potencial increïble a l'hora de la projecció esportiva, però també té un potencial increïble a l'hora de turisme i, sobretot, un turisme sostenible que volem promoure. No volem que el Berguedà faci front a un turisme de masses sinó adaptat a l'entorn i sostenible".

Sànchez ha ressaltat l'aspecte "familiar" d'aquesta aposta en l'àmbit turístic perquè, ha dit que, "la gent que fa la prova moltes vegades visita el Berguedà amb la família". El regidor Sànchez ha destacat que els participants "són gent que fa nit a Berga amb totes les modalitats possibles, des d'hotel, càmping o caravana". "Són visitants que van als restaurants de la comarca, que la visiten, que s'estan estones a la piscina municipal, i que s'impregnen una mica de l'essència de Berga", ha concretat Ivan Sànchez. 
Arxivat a