FOTO El ple del Consell accepta el nou FEDER de 1,2 milions per a recursos al voltant del Llobregat

El plenari també ha aprovat la constitució de l'agrupació de municipis de l’Ajuntament de la Pobla de Lillet i de Sant Julià de Cerdanyola pel sosteniment en comú del lloc de treball de secretaria intervenció

27 de juny del 2019
Actualitzat a les 11:52h
Moment de l'aprovació de l'acceptació del nou fons FEDER pel Berguedà.
Moment de l'aprovació de l'acceptació del nou fons FEDER pel Berguedà. | Paula Gonfaus/CCBerguedà
El Consell Comarcal ha acceptat, en un ple extraordinari de tràmit, la resolució definitiva de la subvenció del FEDER Catalunya 2014-2020 que suposa un total de 1.244.502,84 euros de subvenció per a ser destinats a millorar recursos patrimonials al voltant de la Via Blava del Berguedà.  La candidatura englobava set municipis de la comarca amb projectes per valor de 2.988.720,82 euros va aprovar-se per part del programa el passat 4 de juny. Les onze accions proposades tenen per objectiu potenciar els recursos patrimonials i paisatgístics al voltant de la Via Blava del Llobregat. El FEDER cobreix el 50% del cost de les actuacions, mentre que els municipis han de buscar finançament per la resta. Entre altres, a través del 25% del pla de foment del turisme de la Diputació. 

L'acceptació de la subvenció s'ha aprovat amb el vot favorable dels grups de l'equip de govern (PDECat, Demòcrates i PSC) i d'Esquerra i l'abstenció de la CUP que ha al·legat dubtes sobre la gestió i el traçat de les Vies Blaves, si bé des de l'executiu comarcal, el president Josep Lara, ha defensat que, per bé que el Llobregat és l'eix conductor, els diferents projectes de millora de recursos patrimonials existents es tiren endavant independentment del traçat del projecte de la Diputació.  

Recursos al voltant del riu Llobregat

Els projectes que es desenvoluparan amb la nova injecció dels FEDER van a parar en recursos del voltant del riu Llobregat. Es tracta de la restauració del Castell de Palau a Bagà, el projecte d'estabilització i sosteniment de la Mina de Petroli de Riutort de Guardiola de Berguedà, l'itinerari exterior de la ruta del Cretaci del Centre d'Interpretació Dinosaures de Fumanya als municipis de Fígols i Cercs, la remodelació de l'Església Vella de Santa Eulàlia de Gironella, la millora dels tancaments de l'edifici: (BCIL) Torre de l'Amo de Viladomiu Nou del municipi de Gironella, el projecte de consolidació del Pont Vell de Gironella, la urbanització per a la creació del Parc i Mirador sobre el riu Llobregat a l'entrada sud de Gironella, l'adequació de la segona planta del Museu d'Art del Bolet per a activitats de divulgació del món del bolet de Montmajor, la rehabilitació i condicionament de l'Edifici Batan i de les Cardes per a convertir-lo en "Centre d'Entitats" a la Colònia Pons de Puig-reig i la millora paisatgística i arranjament del camí d’accés a la Torre Nova de Cal Pons del municipi de Puig-reig.

Així com també l'ampliació de l'enllumenat públic a la zona del Bosquet de Cal Pons i del camí d'accés a la torre Nova del municipi de Puig-reig. 

3,3 milions d'euros d'inversió per a dinamització territorial i turística

Des del consell comarcal han ressenyat que en total, aquest mandat, s'han aconseguit 3,3 milions d'euros per inversions de dinamització territorial i turística municipal gràcies al treball conjunt entre l'ens i els ajuntaments. Sumant-hi 2,2 milions d'euros del FEDER, on 1,2 milions d'euros corresponent a l'esmentat projecte d'impuls a recursos al voltant de la via Blava; i gairebé 1 milió d'euros al fons europeu resolt el 2017 per la valorització del patrimoni industrial al Berguedà

També s'hi han de comptar 596.218,15 euros provinents de Plans de foment de territorial de turisme dels exercicis 2018 i 2017; i 487.974,78 2 euros, amb els que la Diputació va contribuir per cofinançar el primer FEDER de 2017.

Per acabar, el ple d’aquest dimecres també s’hi ha aprovat la constitució de l'agrupació de municipis integrada per l’Ajuntament de La Pobla de Lillet i l’Ajuntament de Sant Julià de Cerdanyola pel sosteniment en comú del lloc de treball de secretaria intervenció.