Una lesió ocular per un fuet que va petar al revés, entre les incidències d'una Patum tranquil·la

Els fuets de les cues dels Plens no han acabat d'esclatar

25 de juny del 2019
Actualitzat a les 22:46h
La Guita Grossa durant la Patum de diumenge.
La Guita Grossa durant la Patum de diumenge. | Pilar Màrquez Ambròs
La Patum 2019 s'ha tancat amb 514 assistències sanitàries per part de la unitat mòbil de Creu Roja i 67 assistències de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé. En total, s'han registrat 581 assistències. La majoria han estat per contusions i cremades de primer, i en algun cas de segon grau, en el que ha estat una Patum tranquil·la. El doctor Pere Mir, traumatòleg de l'hospital de Berga, ha destacat en una piulada de valoració "una lesió ocular greu" d'un membre de la colla de la Guita Grossa i "una ruptura de tendó d'Aquil·les en el salt de Maces de dijous" que ja va ser intervinguda. 

Mir ha advertit que la lesió ocular "ens ha d'obligar a revisar el material emprat" en referència al fet que l'incident s'ocasionés quan el tro del fuet va sortir per la part de darrere. 
 
Els fuets de les cues dels Plens no han acabat de petar

Durant la Patum, els fuets han petat bé, tot i que, l'alcaldessa Montse Venturós, considera que sí que cal fer una valoració de les cues dels Plens que no han acabat de petar: "haurem de demanar per quin motiu, ja que dubtem que sigui per una qüestió d'humitat en estar lligats amb la vidalba", ha manifestat Venturós. També es farà una valoració de la incidència puntual amb el fuet que va petar al revés provocant la lesió esmentada al guitaire. 

Abans de la festa, la remesa sencera de fuets de la Patum Infantil va haver de ser retornada a la fàbrica després de comprovar-se que aquests no petaven correctament durant la Patum del barri de la Pietat, que és un prolegomen habitual de la festa. Ho ha revelat l'alcaldessa aquest dimarts en la valoració de la Patum 2019. "Aquesta va ser una problemàtica fruit del fet que en el moment en què s'estaven fent aquests fuets, el gramatge del paper que va utilitzar-se era una mica més gruixut, i feia que es consumís tota la pólvora, el paper quedés intacte i caiguessin trossos sencers del mateix", ha relatat Venturós. La mala combustió feia que els fuets no petessin bé, de manera que Pirotècnia Igual, l'empresa que els fabrica, va haver de fer una remesa nova per al Corpus dels més menuts. 

"Pel que fa als fuets de la Patum dels grans vam fer la prova de foc, i dels cinc fuets que es van provar, quatre van funcionar bé, i es va donar per vàlida", ha destacat Venturós. 

Enguany, s'han mantingut el sistema de control de fuets, numerats i identificats amb codi de barres. De manera que, per bé que encara no se n'ha fet un recompte, es preveu que hi hagi una major recuperació de petards patumaires, mantenint la línia de l'any passat, quan va recuperar-se la pràctica totalitat dels fuets que no s'havien fet servir durant els salts de la plaça i dels passacarrers.
Arxivat a