FOTOS i VÍDEOS Patum de revetlla a Berga amb nou clam per la independència

La plaça de Sant Pere ha vibrat de nou amb el Cant dels Segadors i el desplegament d'una estelada gegantina sobre els caps de la multitud, mentre que els Plens s'han encès amb la flama del Canigó

23 de juny del 2019
Actualitzat el 24 de juny a la 13:50h
Salt de l'Àliga de la Patum.
Salt de l'Àliga de la Patum. | Pilar Màrquez Ambròs
Patum de revetlla aquesta nit a Berga. La plaça de Sant Pere ha vibrat de nou amb el Cant dels Segadors i el desplegament d'una estelada gegantina sobre els caps de la multitud, que s'ha acompanyat de crits d'independència i per la llibertat dels presos polítics. La plaça s'ha omplert en l'última nit de festa però el cert és que les comparses s'han pogut obrir pas sense problemes la major part de les vegades. Enguany, la coincidència amb Sant Joan feia pensar que podria haver-hi una assistència massiva el diumenge de Patum i, si bé l'aspecte de la plaça durant la primera tanda de Patum ha estat l'habitual, estava plena a vessar, la revetlla no ha portat més persones a la ciutat. De fet, i en comparació amb dijous, la menor afluència de persones s'ha notat especialment en un primer salt de Plens on els patumaires han tingut molt més espai per moure's. 





Res ha impedit que els patumaires s'hagin entregat a l'èxtasi i l'alegria de la darrera nit de Corpus. Les Guites han començat aviat a escombrar la barana, passejant-s'hi amunt i avall, i expulsant els qui portaven molta estona guardant posicions en aquest punt de la plaça, que ja era ple a les 8 del vespre. 
Després que la flama del Canigó hagi encès aquest matí les Maces i les Guites a la Patum de Lluïment, aquest vespre ha estat el torn dels plens. La bengala amb la qual s'encén l'entremès més esperat de la festa també ha provingut del foc sagrat de germanor dels Països Catalans que aquesta nit crema en fogueres d'arreu del país. Ha estat un dels salts de Plens menys multitudinaris dels últims anys amb molt d'espai per saltar a la plaça Cremada.


 
La coincidència amb la revetlla de Sant Joan no és inèdita, la darrera vegada va ser l'any 2011. La nit de Sant Joan suposat enguany algun petit canvi en l'aspecte de la Patum a la plaça. Els músics de la Cobla Ciutat de Berga han decorat el seu empostissat amb banderoles de festa major. A més, a tall d'anècdota, des d'alguns dels pisos superiors de la plaça de Sant Pere, i mentre que el segon salt de Maces impregnava de pólvora les camises de la marea patumaire, eren ben visibles els focs artificials que algun veí llançava des de la zona de Casampons.
 
Sant Joan s'ha pogut intuir també a la Patum d'aquesta nit quan el silenci del ball de l'Àliga ha fet per imposar-se i s'han pogut escoltar de fons alguns petards llunyans signe inequívoc de la revetlla de Sant Joan. Al final del ball de l'Àliga, així com en el dels Gegants, i dels Nans Vells i Nous, gairebé s'ha pogut sentir la tremolor de milers de persones saltant a la vegada. 
 

Els Nans Nous de la Patum. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Salt dels Nans Vells. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Les figures han ballat aquesta nit entre crits intermitents d'independència i d'altres més típics com l'"Oh, no pixapins". Però també entre els crits d'eufòria i aplaudiments  quan alguna cosa mínimament extraordinària ha passat a la plaça, com quan la Guita Xica ha portat un pernil als músics. Ha estat, això sí, especialment difícil moure's aquest diumenge pels baixos de l'Ajuntament de Berga, on les comparses es preparen habitualment pels salts i on hi ha hagut moments amb moltes persones. 

De cara a aquells per qui no és imprescindible saltar a la plaça i que tinguin ganes de revetlla, l'Ajuntament de Berga ha previst un concert alternatiu a la plaça de les Cols. 

Carta de Cuixart 

Poques hores abans de començar la Patum d'aquest vespre, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, pres polític, ha tuitat una carta dirigida als patumaires. "Us sentim a prop, patumaires. Empeltats de vida i plens d'esperança", ha expressat Cuixart. "Som cultura perquè som festa i tradició, i en aquest esclat popular ens reconeixem col·lectivament arreu dels Països Catalans", ha dit. 
 

La Guita Xica enmig de la gernació. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Moments abans d'encendre el salt de Plens. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Salt de Plens de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els baixos de l'Ajuntament de Berga després del segon salt dels Nans Nous. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Vestint Plens abans del primer salt. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a