400 anys de la primera referència escrita dels administradors de la Patum

La figura ha evolucionat amb el pas dels anys i actualment té un paper merament protocolari; a més, aquest 2019 una de les parelles està formada simplement per dos amics

23 de juny del 2019
Actualitzat a les 20:43h
Els administradors en una de les passades matinals amb els músics.
Els administradors en una de les passades matinals amb els músics. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquest 2019 fa 400 anys de la primera referència escrita dels administradors de la Patum. L'acte d'entrega dels títols de Patumaire i Patumaire d'Honor d'aquest dissabte va recordar-ho, poques hores abans que els administradors visquessin el passacarrers nocturn on la festa els dedica els salts. Tània Espel, una de les administradores de la festa, juntament Jordi Cuartielles, va ser l'encarregada de fer lectura d'un text de l'arxiver i historiador Xavier Pedrals sobre aquestes figures que representen els quatre antics barris de la ciutat. 

Però quina és la història de la figura dels administradors? Segons consta en el text de Pedrals del qual va fer lectura Tània Espel, "el 1619 es va iniciar un llibre el qual, des d'aquell any, s'hi van anotant els administradors de l'antiga octava de Corpus, que incloïa la Patum". Per tant, enguany es celebra el 400 aniversari dels primers administradors coneguts. "Aquest registre es va continuar fins el 1931, en el qual va ser interromput. El 1938 hi hagué de nou administradors en la forma tradicional i, des del 1993, s'ha renovat el registre, que actualment també inclou els caps de colla i els patumaires de les comparses", afirma Pedrals al relat. 

Cada any pel ple extraordinari de l'Ascensió, l'Ajuntament pren l'acord de celebrar Patum, i els administradors i administradores signen al llibre històric prenent el compromís de representar la comunitat i segellar la continuïtat de la festa; "ells presidiran la festa conjuntament amb les autoritats, i seran l'element de representació no sols protocolaria sinó d'encarnació de la continuïtat, d'enllaç entre el passat i el futur: una baula en la cadena de les generacions", segons Pedrals. 

Xavier Pedrals considera al text que "una part important del geni berguedà per la festa, per la Patum, ha estat sempre adaptar-se als canvis de la societat que li dona vida, mantenint però l'essència patumaire, l'esperit berguedà. Igualment, els administradors i administradores d'avui i del futur seran una mostra de com és avui i de com serà la societat berguedana anys a venir". En l'escrit, del qual va fer lectura Tània Espel, Pedrals acaba desitjant bona Patum i fent menció dels textos dels llibres històrics berguedans, on es defensa "que es celebri la festa, tal com s'ha fet fins ara tots els anys, i millors si millor se pot". 

Els administradors d'aquest 2019, que representen els antics quatre barris de la ciutat, són Tània Espel i Jordi Cuartielles (Fonolls o Capdamunt de la Vila), i Queralt Guiu i Marc Altarriba (Ravenisses o Raval). Maria Cinta Farguell i Joan Cortina (Esclafidors embotits o Carrer Major) i Núria Güell i Pau Sabé (Esclafidors rebentats o Sant Pere). Núria Güell i Maria Cinta Farguell han explicat a NacióBerguedà que exercir d'administradors està sent una boníssima experiència, encara que amb força cansament. "Hi ha molt bona relació entre tots i ens ajudem, com per exemple, comprant conjuntament la beguda i la coca del passacarrers", han afirmat. Tots quatre també van haver d'assistir a una reunió on se'ls va donar indicacions de protocol abans d'endinsar-se en les festes del Corpus com a representants dels antics barris.

Entre d'altres, els administradors tenen l'obligació d'assistir al ple de l'Ascensió, a les misses majors, a la Patum de Lluïment de dijous, divendres i diumenge de Corpus, al lliurament de premis del concurs de cartells i del concurs de dibuix infantil, a l'entrega dels Títols de Patumaire i Patumaire d’Honor i als salts de Patum que es realitzen davant dels seus domicilis durant la passada de dissabte. Elles, a més, que duen peineta i mantellina, han hagut de posar-se en mans d'una perruquera cada matí. 

Dos amics al Capdamunt de la Vila

Enguany, una de les parelles no té una relació sentimental, sinó que són amics, es tracta dels administradors Tània Espel i Jordi Cuartielles, del Capdamunt de la Vila. Un fet que aquest migdia ha destacat positivament la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, que distesament ha suggerit al consistori que tingui en compte la possibilitat que, en una propera edició, el paper d'administradors el pugui fer una parella lingüística de Voluntariat per la Llengua, un sistema que té com a focus l'aprenentatge del català i d'intercanvi cultural. 
Arxivat a