La consellera de Cultura es compromet a buscar fórmules per finançar la Casa de la Patum

Mariàngela Vilallonga es reunirà amb l'alcaldessa de Berga per analitzar la qüestió, però diu que hi ha limitacions pressupostàries

23 de juny del 2019
Actualitzat a les 17:31h
La consellera de Cultura amb l'alcaldessa Montse Venturós.
La consellera de Cultura amb l'alcaldessa Montse Venturós. | Pilar Màrquez Ambròs
La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, s'ha compromès a estudiar "totes les possibilitats" per dotar la Patum d'un finançament estable i buscar solucions per a la Casa de la Patum, una de les assignatures pendents del Corpus berguedà. Vilallonga ha reconegut les limitacions pressupostàries del departament de Cultura i ha destacat que la seva àrea és "a la cua dels pressupostos de la Generalitat". "No puc prometre diners, però sí solucions per facilitar les coses a l’Ajuntament", s'ha sincerat. 

L'any 2018, les filtracions i humitats endèmiques de l'actual Casa de la Patum van causar danys en les coles orgàniques de les figures causant-hi floridures, unes afectacions que s'han restaurat per tenir les comparses preparades per aquest Corpus. En aquest sentit, Mariàngela Vilallonga ha dit que s'han d'intentar "trobar solucions" per a totes les infraestructures del país que sigui possible, i ha afirmat que Berga "necessita" tenir un espai per tenir cura de les seves figures. "Les hem de conservar i preservar", ha manifestat la consellera. Vilallonga ha convocat al seu despatx a l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i a la persona que ocupi la regidoria de Patum els propers quatre anys, per a una reunió específica sobre aquest assumpte.

La llei pròpia, pendent del departament d'Interior

Malgrat l'expectativa que havia causat la presència de la consellera de Cultura al Corpus berguedà, després que la Patum Infantil reclamés divendres una llei pròpia per salvaguardar-se, la consellera no s'ha volgut posicionar sobre el debat de la normativa pròpia de Patum que es reclama de la capital berguedana i ha assegurat que aquesta ha de ser una decisió  del Govern en el seu conjunt i en coordinació amb el departament d'Interior. 

Vilallonga ha defensat, això sí, la mesura provisional d'apartar els angelets de les Maces enceses. "Els nens i el foc són una mica incompatibles perquè els nens ho volen tocar tot; i si toquen el foc tindrem un problema, en conseqüència penso que les mesures, provisionals o no, que ha pres l'ajuntament són assenyades", ha expressat. Qüestionada pels periodistes sobre si les festes del foc haurien de poder-se dotar d'una llei pròpia que adaptés l'actual normativa del foc a la seva singularitat, la consellera ha explicat que no podia aprofundir en la qüestió sense una decisió coral del Govern català i d'un treball en comú amb el departament d'Interior, que hi ha de tenir un paper rellevant. 
Arxivat a