La Patum s'endinsa en l'últim passacarrers amb milers de persones saltant a l'uníson

La passada de dissabte es dedica tradicionalment als administradors, una figura que enguany compleix els 400 anys d'història.

22 de juny del 2019
Actualitzat el 23 de juny a les 17:47h
La sortida del passacarrers de dissabte ha omplert de gom a gom la plaça de Sant Pere.
La sortida del passacarrers de dissabte ha omplert de gom a gom la plaça de Sant Pere. | Pilar Màrquez Ambròs
La Patum continua a Berga sense descans. El passacarrers de dissabte és sempre un dels actes més visitats de la festa, amb milers de berguedans i de persones d'arreu de Catalunya acompanyant les Maces, les Guites i els Gegants pels carrers de la ciutat, resseguint les places i fent homenatge als administradors, una figura que enguany compleix els 400 anys d'història.



A dos quarts de 8 del vespre, la Patum ha viscut una sortida el màxim de festiva des de la plaça de Sant Pere, que s'ha omplert de patumaires de totes les edats saltant a l'uníson, de l'esclat dels fuets i dels colors típics de la festa. Un cop les Maces han fet el seu salt, ha estat el torn de les Guites, que han perseguit al públic més devot que era enmig de la plaça, però també els que s'ho miraven des de la barana, on han escombrat a tothom que era a primera fila. A partir d'allà, les comparses han pujat cap al centre històric de la ciutat, passant per la travessia de la Pietat i enfilant-se fins a la plaça de Santa Magdalena, l'Hospital Sant Bernabé, la plaça Viladomat, la plaça Doctor Saló, la placeta Ciutat, la plaça de Sant Ramon, la plaça del Forn, la plaça de Sant Francesc, el carrer Ciutat, la plaça de Sant Joan, la plaça de la Creu, la plaça de les Fonts, la plaça de Sant Joan, i la plaça de Sant Pere on es finalitzarà amb Tirabols.El de dissabte és un passacarrers de grans aglomeracions i enguany de força calor, encara que les previsions meteorològiques indiquen que les temperatures s'elevaran definitivament per Sant Joan i que la Patum Infantil d'ahir divendres va estar marcada pel mal temps i l'amenaça de pluja.
 

Els Gegants Vells al salt de la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La passada d'avui es dedica tradicionalment als administradors que, en el seu salt, han d'oferir un petit tiberi i beguda als patumaires per tal d'agafar forces. Els salts dedicats als administradors estan situats enguany a la travessia de la Pietat, al carrer de la Ciutat número 16, al carrer de la Mare de Déu dels Àngels número 9 i a la plaça de Sant Joan. Els administradors d'aquest 2019, que representen els antics quatre barris de la ciutat, són Tània Espel i Jordi Cuartielles (Fonolls o Capdamunt de la Vila), i Queralt Guiu i Marc Altarriba (Ravenisses o Raval). Maria Cinta Farguell i Joan Cortina (Esclafidors embotits o Carrer Major) i Núria Güell i Pau Sabé (Esclafidors rebentats o Sant Pere). "Hem comprat coques i beguda entre tots i ens anirem a ajudar els uns a casa dels altres", han explicat Núria Güell i Maria Cinta Farguell a NacióBerguedà.




Ambdues han assegurat que exercir d'administradors està sent una boníssima experiència, encara que amb força cansament. Entre d'altres, tenen l'obligació d'assistir al ple de l'Ascensió, a les misses majors, a la Patum de Lluïment de dijous, divendres i diumenge de Corpus, al lliurament de premis del concurs de cartells i del concurs de dibuix infantil, a l'entrega dels Títols de Patumaire i Patumaire d’Honor i als salts de Patum que es realitzen davant dels seus domicilis durant la passada d'avui. "Ens llevem molt d'hora, però n'estem molt contents, la veritat", ha explicat Güell. 

La primera referència documental d'aquestes figures data de 1619. La seva tasca era la de recaptar fons al seu barri per pagar les despeses de l'Octava de Corpus, però si no n'aconseguien prou, eren ells qui posaven la part que faltés. Actualment, la tradició ha evolucionat, la festa és viva i els administradors del segle XXI tenen un paper protocol·lari, presidint les festes des del balcó de l'Ajuntament i tots els actes oficials del Corpus, així com Els Elois. 
 

Escombrant patumaires de la barana. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

La gentada acompanyant la geganta. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Maces al passacarrers. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Encesa de les Maces. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Una de les guites enfilant barri vell amunt. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Salt de Guites a la plaça de Santa Magdalena. Foto: Ivan Genescà
 

El Gegant Vell en entrar a la plaça de Santa Magdalena. Foto: Ivan Genescà

 

El cordó de seguretat contenint la multitud per facilitar la tasca als músics i evitar incidències en un passacarrers multitudinari. Foto: Ivan Genescà
 

Els Gegants Vells de camí al salt de l'Hospital Sant Bernabé. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a