La flama del Canigó, a punt per arribar a la Patum

La tradició, que es va iniciar el 1955, barreja cultura popular i reivindicació, i enguany serà ben present al Corpus de Berga

NacióDigital
22 de juny del 2019
Actualitzat el 23 de juny a les 11:51h
La Guita Xica enmig de la gernació.
La Guita Xica enmig de la gernació. | Adrià Costa
Tot a punt perquè la Flama del Canigó arribi a tot Catalunya i, enguany també, a la Patum de Berga. La flama entrarà aquest diumenge a la plaça de Sant Pere i servirà per encendre els fuets de les Maces i les Guites.

La portaran representants de Colònies Borredà, Joves Atletes de Berga, Mountain Runners, Club Esportiu Berga, Club Esquí Berguedà, Agrupament Escolta Santa Maria de Queralt i Geralda de Portella, Club Atlètic Berga, Club de Bàsquet Berga i Castellers de Berga. Un grup de berguedans han marxat ja al Canigó a buscar la flama i demà al migdia l'entraran a la plaça. 
 

Berguedans són de camí al Canigó per anar a buscar la flama i portar-la a la Patum Foto: Cedida
 

Un grup de berguedans han anat al Canigó. Foto: Cedida

 

La tradició, que es va iniciar el 1955 a partir del poema èpic Canigó de Jacint Verdaguer, mana que, la nit del 22 al 23 de juny, la flama es distribueixi des de la icònica muntanya nord-catalana fins a arreu del país. Enguany, la coincidència amb la revetlla fa que arribi a la Patum. L'acte d'encesa de les comparses patumaires amb la flama del Canigó inclourà la lectura d'un manifest per part de Clàudia Pujol, vicepresidenta de la junta directiva d'Òmnium Cultural i directora de la revista Sàpiens. 

A la tarda, es llegirà un manifest, a les 7 a la plaça de Sant Pere, i recolliran foc de la flama diferents pobles de la comarca (Ametlla de Merola, Sant Julià de Cerdanyola, Gironella, Avià, Gósol, Sagàs, Puig-reig, Montclar, la Nou de Berguedà i Bagà). 

Una celebració, la de la flama del Canigó, que sempre ha barrejat cultura popular i reivindicació, i que es va presentar a Ripoll aquest divendres, amb participació de l'alcalde, Jordi Munell, i representants d'Òmnium Cultural i dels consells comarcals del Ripollès i d'Osona.



La Flama, que es custodia durant tot l'any al Castellet de Perpinyà, va arribar divendres al cim del Canigó, on s'encén una foguera a partir de la qual es distribueix arreu dels Països Catalans. La Flama s'emprarà per encendre els focs de Sant Joan en molts indrets del país. A més de protagonista de diverses tradicions vinculades al cicle de Sant Joan i al solstici d'estiu -especialment, a les comarques pirinenques-, la Flama té també un punt reivindicatiu, com a símbol de la persistència de la cultura catalana.

Està previst que la Flama arribi al Parlament de Catalunya el dia 23, vigília de Sant Joan, al migdia, on la rebrà el president de la cambra, Roger Torrent, i s'hi llegirà un manifest, escrit per la seva predecessora i presa política, Carme Forcadell. 

Transportar una flama, especialment a l'estiu i en determinades zones, implica una sèrie de riscos. Per això els Agents Rurals duran a terme un operatiu de suport durant el trasllat, especialment en els primers trams, quan la Flama passa per zones forestals i camps agrícoles de secà.
 

La Flama del Canigó a Vic, en una imatge d'arxiu. Foto: Josep M. Costa