El clam per una llei pròpia a la Patum Infantil acompanya una tarda de festa i foc a la plaça

Berga demanarà diumenge a la consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga que la Generalitat treballi per conservar la singularitat del Corpus berguedà i altres festes del foc amb una normativa adaptada

21 de juny del 2019
Actualitzat el 22 de juny a les 0:33h
Salt de Maces de la Patum Infantil amb la parella d'angelets.
Salt de Maces de la Patum Infantil amb la parella d'angelets. | Pilar Màrquez Ambròs
La plaça de Sant Pere de Berga, plena de gom a gom, ha celebrat aquest divendres la Patum completa dels més petits. La tarda de pólvora i festa ha mantingut la reivindicació de l'Associació de la Patum Infantil i l'Ajuntament de Berga, que ha comptat amb el suport del públic. Berga tornarà a fer diumenge la petició al Govern català per una normativa que tingui en compte la singularitat de la Patum i d'altres festes del foc de la cultura del país, aprofitant la visita a la Patum de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. 

La normativa europea actual impedeix a les comparses de foc integrar al grup menors de 10 anys. Una situació que s'ha agreujat enguany un cop que la Guàrdia Civil va saber que aquest 2019 participaria en el ball de Maces un àngel de tres anys i va advertir al consistori  i a la Patum Infantil que, si qualsevol dels Àngels era menor de 10 anys, s'enfrontarien a una dura sanció econòmica. Les sancions podien ser d'entre 30.000 i 300.000 euros. Davant d'això, el salt de Maces s'ha fet sense la presència dels Àngels, que han aparegut al final del seu ball entre els aplaudiments dels assistents.



No és la primera vegada que Berga reivindica una llei pròpia del foc per salvaguardar la festa dels infants, però només durant el primer mandat de la CUP a Berga el Govern català ha comptat amb cinc consellers de Cultura, quelcom que ha dificultat que prosperés cap petició al respecte. "La directiva europea afecta d'una manera bàrbara a tot el que és la cultura del foc als Països Catalans, no només en l'àmbit de la Patum de Berga, si no en altres festes que reforcen la nostra identitat", ha recordat l'alcaldessa Montse Venturós en declaracions a NacióBerguedà. "Tenim una cultura del foc molt marcada i entenem que s'allunya d'aquesta directiva", ha dit. "La llei s'ha trasposat a nivell estatal, tenim entès que si es fes el pas en l'àmbit català es podria rebaixar l'edat mínima fins a 8 anys", ha explicat Montse Venturós. 

Venturós ha insistit en defensar la singularitat de la Patum Infantil. "Quan la Patum va rebre el nomenament com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, la cirereta del país va ser aquesta Patum Infantil, precisament, doncs, entenem que lògicament aquesta realitat va molt més enllà de les pròpies directives europees", ha expressat.
 

Dues nenes de la comparsa de les Maces. Foto: Pilar Màrquez Ambròs 


Venturós demana més inversió a la Generalitat

Montse Venturós també ha reclamat una major inversió per la Patum. "Trobem molt greu que les inversions que s'estan fent per part de la Generalitat de Catalunya siguin mínimes", ha valorat. "És cert que un ajuntament, un poble, ha mantingut durant prop de 600 anys aquesta festa, i és lògic que vulgui continuar-la mantenint, però s'hi ha de prestar molta més atenció des de la Generalitat, tenint en compte que a Catalunya tenim tres patrimonis de la humanitat i que hauríem de configurar algun espai de patrimonis per poder-hi treballar de valent, això és el que traslladarem a la consellera aquest diumenge", ha dit. L'ajuntament ha programat una reunió amb la consellera Vilallonga abans de la Patum de Lluïment. 

Per la seva banda, el president de la Patum Infantil, Sergi Montaner, ha reiterat que "és injust que un nen que no manipula foc no pugui passar entre ell, quan cau igual damunt dels que s'ho miren a la plaça". L'Associació de la Patum Infantil, segons ha explicat Montaner, té la voluntat d'intentar assistir també a la reunió amb la consellera per posar sobre la taula la seva reivindicació. 



Un angelet de només 3 anys

En el primer salt de Maces de la tarda, el ball i els seus prolegomens s'han allargat gairebé 7 minuts. Com havia fet durant la Patum de Lluïment, Sergi Montaner ha reivindicat per megafonia que la festa "no és pirotècnia" sinó cultura popular. A partir d'aquí, els angelets que es trobaven al centre de la plaça amb les Maces, s'han tornat a dirigit cap a sota el Tabal perquè es poguessin encendre els fuets; i per reaparèixer tot just després i poder rematar els dimonis, tal com marquen les normes d'aquest salt que cada Patum esdevé una lluita figurada i molt esperada del bé i del mal. Al final, hi ha hagut una forta ovació a la plaça per les dues nenes que han fet de maça en aquest primer salt, la més petita l'Aina de 3 anys.

Més tard, als baixos de l'Ajuntament de Berga, l'Aina, esperava que fos el torn de fer d'àngels d'altres companys de la comparsa, en companyia de la seva mare i la seva tieta. La seva mare ha comentat que han hagut d'explicar-li que el ball no seria com s'havia estat esperant totes aquestes setmanes d'assajos i ha lamentat que finalment els menuts s'hagin hagut d'apartar del foc, perquè era un moment que els feia moltíssima il·lusió.

Dos altres angelets, els qui han saltat al matí i que estaven a punt de sortir al segon de la tarda, l'Eric i l'Èlia, esperaven amb neguit el moment de sortir a plaça, també ben assabentats que aquesta Patum els toca estar allunyats del foc. No és el que els hauria agradat, però han realitzat el seu paper a la perfecció. L'Èlia, a la plaça, duia un somriure d'orella a orella; mentre, posada en el paper, acabava de rematar els dimonis que ja jeien al terra quan ells s'hi han pogut acostar. 
 

Els Nans Vells a punt de sortir a plaça. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

L'Àliga de la Patum Infantil. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Cares d'il·lusió i esclat de pólvora i celebració 

Malgrat la reivindicació, la festa ha estat absoluta aquesta tarda a la plaça de Sant Pere. El temps ha acompanyat, tot i l'amenaça de pluja del migdia, i els petits patumaires han pogut saltar i ballar al ritme del Tabal i amb cadascuna de les comparses -els Turcs i Cavallets, les Maces, els Àngels, les Guites, l'Àliga, els Nans Vells, els Gegants i els Nans Nous- fins a acabar cada tanda amb els esperats salts de Plens i, finalment, els Tirabols. 

En cada salt de Plens hi han participat uns 25 infants, tots ells de 10 o més anys d'edat, seguint la normativa del foc europea, com es fa ja des de fa dos anys en les comparses de foc. L'organització considera que els Àngels no són de foc sinó de ball i que, per tant, no haurien de respondre a aquesta limitació. 

Al bell mig de la plaça, la resta de nens i nenes han gaudit de la seva celebració en una tarda que suposa ja travessar l'equador de la festa que encara té per davant dos dies més d'esclat i eufòria. Entre molts altres, la Nur, la Blanca, el Toni i el Guillem, geganters de 12 i 13 anys, s'han mostrat contents del desenvolupament dels seus salts en conversa amb aquest diari, tot confessant que una de les motivacions que els porten a voler participar en la Patum Infantil és l'oportunitat de fer allò que veuen fer als grans en les Patums de la resta de dies. 
 

Un dels nens que ha saltat de Ple a la zona dels vestidors. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Els Turcs i Cavallets de la Patum Infantil. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a