La Patum Infantil allunya els Àngels del foc però la festa es reivindica

Els responsables de la celebració reiteren la necessitat d'una llei pròpia per salvarguardar la tradició

21 de juny del 2019
Actualitzat el 24 de juny a les 19:31h
Els Àngels rematant els dimonis un cop que havien esclatat tots els fuets.
Els Àngels rematant els dimonis un cop que havien esclatat tots els fuets. | Pilar Màrquez Ambròs
Els Àngels de la Patum Infantil s'han allunyat de l'esclat dels fuets, tal com obliga la disposició sisena de la normativa europea del foc, però la festa s'ha reivindicat i ha posat en evidència el perjudici que li suposa aquesta norma, que impedeix que nens i nenes menors de 10 anys participin de les comparses on es manipulen petards. Cuidadors de la festa han desplegat una pancarta en la Patum de Lluïment d'aquest migdia que ho deixava clar: "Som tradició, no pirotècnia. Com a infants volem mantenir la nostra festa!". 

El president de la Patum Infantil, Sergi Montaner, des de la megafonia, ha reiterat que "la normativa del foc està feta per casetes de petards, i no per tradicions com les de la cultura catalana. El que volem és que els polítics reflexionin i canviïn aquesta llei, que no hauria de ser una cosa difícil". Les Maces i els Àngels han sortit junts a plaça però un cop al bell mig de la rotllana que es començava a formar, els cuidadors de la Patum Infantil han acompanyat els angelets fins a sota el Tabal. Les Maces han encès, doncs, els fuets quan els petits angelets ja no hi eren i han saltat sense aquests. Ha estat en acabar de petar l'últim fuet, que el públic ha esclatat en aplaudiments mentre els Àngels apareixien d'un dels costats per entrar a rematar els dimonis. 
 

Dos dels àngels de la Patum Infantil. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Una de les integrants dels Àngels d'enguany és especialment menuda, té 3 anys, però és ben habitual que en la Patum Infantil aquestes figures estiguin interpretades per nens i nenes menors de 10 anys. Per això, quan la Guàrdia Civil va comunicar al consistori que els angelets no podrien saltar perquè no complien l'edat mínima que indica la normativa, l'Ajuntament i la Patum Infantil van argumentar sense èxit que els Àngels no són més a prop del foc que qualsevol altra persona que estigui fent rotllana i que no manipulen els fuets. Davant de la impossibilitat, però, d'afrontar les sancions econòmiques d'entre 30.000 i 300.000 que podria suposar desobeir la norma, la festa ha decidit convertir la sortida dels Àngels a la plaça en tota una declaració d'intencions i una reivindicació. 

Fa dos anys que l'Associació de la Patum Infantil aplica la normativa a Maces, Guites i Plens, però fins enguany no s'havia rebut cap indicació respecte als Àngels, una comparsa que l'entitat organitzadora considera que és de ball i no pas de foc. 

L'alcaldessa Montse Venturós també ha expressat aquest divendres la necessitat d'una llei pròpia que impedeixi que es repeteixin situacions com la d'avui amb els Àngels: "Esperem que aquesta imatge no es repeteixi mai més. Angelets a plaça. Som cultura popular, no pirotècnia". 
 

Els àngelets rematant els dimonis. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La festa ha viscut amb incertesa els moments inicials quan tot indicava que la pluja i el mal temps obligaria a suspendre-la. Finalment, però, el temps l'ha respectat i s'ha pogut saltar entre un mar de rostres de nens i nenes delerosos de gaudir de la festa.

El xàfec ha caigut, això sí, en els últims compassos de la Patum. Llavors, els organitzadors i els nens i nenes que hi participen han plegat ràpidament els Gegants als baixos de l'Ajuntament, però l'aigua no ha impedit que les Guites i la marea d'infants de totes les edats continuessin saltant l'últim Tirabol del migdia fins a quedar xops. 
Homenatge a Maria Rosa Ferrer i a totes dones que han "fet gran" la Patum petita

La Patum Infantil ha homenatjat també a Maria Rosa Ferrer que ha mort recentment, i també ha reconegut públicament a totes les dones que han col·laborat en una festa que compta amb més de 60 anys d'història. Ferrer va ser esposa de Joan Rafart, fundador de la festa, però sobretot col·laboradora entregada de la mateixa, tal com ha destacat el seu net Sergi Montaner per megafonia just abans del ball de l'Àliga. 

"La Maria Rosa va ser una treballadora incansable a l'ombra. Sorgint, cosint, teixint la roba. És de justícia mencionar aquestes dones incansables i sense reconeixements que han fet gran aquesta Patum petita. Maria Rosa, aquest ball va per tu", ha pronunciat Montaner. 
 

Els Àngels en el moment d'abandonar la plaça per un passadís que els duia sota el Tabal perquè poguessin encendre els fuets. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Cartell de reivindicació de la festa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els Turcs i Cavallets. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Salt de l'Àliga de la Patum. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Patum Infantil. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a