Joan Sala s'estrena com a cap de colla dels Plens

Joan Sala, que enceta etapa després de rellevar Isaac Gonfaus, ha assegurat que afronta el nou repte amb "il·lusió" i "responsabilitat"

20 de juny del 2019
Actualitzat a les 20:59h
Salt de Plens de la Patum (arxiu).
Salt de Plens de la Patum (arxiu). | Carles Palacio
Joan Sala Cosp enceta etapa aquesta Patum com a cap de colla dels vestidors de Plens, una de les comparses més esperades de Dijous de Corpus. Joan Sala, que s'estrena després de rellevar Isaac Gonfaus, ha assegurat que afronta el nou repte amb "il·lusió" i "responsabilitat". Després de 30 anys de saltador, va entrar de col·laborador a la comparsa l'any 2003 i des de fa sis és vestidor oficial. L'avi del seu avi, en Quim Serra, va ser una de les persones que va crear la música dels Plens. 

El flamant nou màxim responsable de la colla va presentar candidatura per substituir Gonfaus a principi d'any, quan aquest plegava, i va obtenir 18 vots a favor, 3 vots en blanc i 1 vot nul d'un total de 22 membres que conformen la comparsa dels vestidors de Plens. "Gonfaus serà sempre un referent pels vestidors, no canviarà res", ha expressat. 

"Nosaltres som el que som, la nostra tasca és la de vestir plens i col·laborar en la seguretat a la plaça", ha subratllat Sala. El repte d'aquesta nit serà aconseguir desenvolupar amb èxit un salt de plens on cremen gairebé 1.000 fuets enmig d'una plaça on hi haurà milers de persones. Sala també ha reclamat "una normativa expressa al Parlament" que permeti cobrir la Patum i portar-la on es mereix, i també un millor finançament per la festa. 

Els Plens són l'espectacle final de la Patum, l'apoteosi de la festa. Estan documentats des del 1621 i es creu que deuen el seu nom al fet de ser dimonis plens de foc. Quan s'apaguen les llums i comença la música, la plaça esdevé un infern que s'omple de foc amb uns mil fuets cremant alhora. A cada salt, hi ha 100 plens amb 9 duets. Cadascun amb el seu acompanyant que el guia per la plaça. Només surten de nit i a cada Patum completa - com la que se celebrarà aquest dijous al vespre - hi ha dos salts de Plens. 

Actualment la comparsa dels Plens es troba en ple procés de negociació amb les Maces de la plaça que en demanen la plena autonomia. No obstant això, les converses es troben aparcades fins després de Corpus, segons va explicar fa poques setmanes la regidora de Patum del mandat 2015-2019, Mònica Garcia.
 

Joan Sala Cosp en el moment de signar com a cap de colla durant el Ple de l'Ascensió del passat mes de maig. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a