Els Nans Vells estrenen els nous vestits inspirats en els miquelets

El cap de colla Òscar Guijarro ha explicat que són robes que mantenen l'essència de les anteriors però alhora són "més pràctiques" per moure's

20 de juny del 2019
Actualitzat a les 16:40h
Els Nans Vells després del salt de la Patum de Lluïment.
Els Nans Vells després del salt de la Patum de Lluïment. | Adrià Costa
La comparsa dels Nans Vells ha estrenat aquesta Patum nova vestimenta inspirada en la figura dels miquelets i la guerra de successió. És una roba que s'ha pensat i dissenyat a partir d'un treball de recerca de l'historiador berguedà Albert Rumbo. El cap de colla Òscar Guijarro ha explicat a NacióBerguedà que són robes que mantenen l'essència de les anteriors però que també són "més pràctiques" per moure's. A més, n'hi ha de diferents talles per adaptar-se a les característiques físiques dels saltadors, especialment a l'alçada. 

Els vestits que duia fins ara la comparsa eren de l'any 2011. Segons la fins fa uns dies regidora de Patum, Mònica Garcia (CUP), eren de talla única i això comportava alguns problemes sobretot pel que fa a la llargada que no sempre s'adaptava al ballador. 

Un altre dels canvis en els vestits és el cinturó que és de pell. "És com anaven els miquelets fins a la Guerra de Successió", ha relatat Òscar Guijarro. "Són uns vestits que no trenquen amb la línia del vestit dels que han dut els Nans Vells al llarg de la seva història", ha explicat Guijarro. El puny és més ample i també varien els botons i les butxaques. El cap de colla ha assegurat a aquest diari que hi va haver unanimitat entre els membres de la comparsa a l'hora d'apostar per aquest canvi de vestuari. 
 

Els Nans Vells estrenen els nous vestits inspirats en els miquelets Foto: Adrià Costa


Guijarro ha comentat que a la comparsa circulava la hipòtesis que els nans podien representar els miquelets i no soldats francesos, com s'havia explicat històricament. Per aquest motiu, la renovació dels vestits busca retornar-los als orígens. Guijarro ha liderat el grup per investigar les arrels d'aquestes figures. "La vestimenta, el tricorni i el símbol daurat són elements que ens fan pensar que serien els miquelets, però no en tenim la certesa", ha relatat. 
 
Els antics vestits dels Nans Vells antics es duran al museu de la Patum on se'n conserven des del 1892. 
 
Els Nans Vells són quatre figures masculines, amb barret de tres pics i llargues perruques, que ballen, tocant les castanyoles, als acords de melodies populars, les mateixes que dansen els Gegants. Aquests nans daten del 1853 i van ser un regal a la ciutat de Ferran Moragues i Ubach, primer diputat a Corts del districte de Berga. 
Arxivat a