La Patum viu una passada nocturna massiva amb major protagonisme de les entitats

Les Maces han homenatjat amb un crespó negre i uns segons de silenci a Josep Tor i Comellas, que va ser membre en actiu de la comparsa durant més de 40 anys i que va morir l'abril passat

19 de juny del 2019
Actualitzat el 20 de juny a les 6:26h
Eufòria durant el salt de Gegants.
Eufòria durant el salt de Gegants. | Pilar Màrquez Ambròs
El passacarrers del vespre ha engegat ara sí sense marxa enrere una nova Patum multitudinària en què berguedans i forans han omplert puntualment la plaça de Sant Pere al punt de les 8 per renovar un any més el vot amb les festes del Corpus. Ha estat un inici massiu i d'altes temperatures, de festa i eufòria. Però també d'homenatge. Les Maces duen aquesta nit un crespó negre en record de Josep Tor i Comellas, que va ser membre en actiu de la comparsa de Plens i Maces durant més de 40 anys i que va morir el passat 25 d'abril. En el seu record, s'han dit unes paraules per megafonia i tota la plaça ha fet uns segons de silenci amb els fuets de les Maces encesos.




El caliu humà de centenars de persones empenyent-se al bell mig de la plaça Cremada ha acompanyat els primers salts de la nit al centre neuràlgic de Berga i de la Patum. Les temperatures voregen els 25 i 30 graus avui a Berga, així que Maces, Guites i Gegants no han estat els únics que han encetat la passada nocturna sabent que havien d'agafar totes les forces possibles per aguantar una llarga i calorosa nit de festa. 

Un cop iniciada la festa, el recorregut de la passada ha seguit el camí de rigor pel barri vell. Abans, a la plaça, s'han fet dos salts en honor a la casa consistorial i al secretari. És aquesta nit on la pólvora pren el protagonisme i la celebració s'allarga fins molt entrada la matinada. La passada de dimecres consta de 21 salts dedicats a les autoritats i dos tirabols. 
 

La Guita Xica perseguint els patumaires més impacients. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La Patum és enguany el primer acte oficial dels nous regidors de la corporació constituïda dissabte passat. Dels 17 regidors de l'Ajuntament de Berga, només l'han viscuda ja com a autoritats l'alcaldessa Montse Venturós, Ivan Sànchez i Eloi Escútia (CUP), i Ramon Camps i Dolors Tous (ERC). La resta s'estrenen en aquesta passada. Es tracta de Roser Rifà, Aleix Serra, Roser Valverde, Marià Miró i Isaac Santiago, pel que fa als regidors de govern que presideixen el Corpus. De l'oposició, viuran com a autoritats la seva primera Patum: Jordi Sabata, Marc Marginet, Vicenç Vegas, Ariadna Herrada, Dolors Rial, Ferran Aymerich (Junts per Berga) i Abel García (PSC). 

Per aquesta passada, cada regidor ha de buscar un local, preferiblement uns baixos, que quedi dins del recorregut habitual de la celebració, per tal d'oferir beguda i menjar, i possibilitar que els patumaires agafin força per continuar la nit. Aquest 2019 és, però, un passacarrers amb protagonisme de més entitats ja que des de l'any 2007 tots els regidors de la CUP fan el gest de cedir el seu salt a col·lectius i entitats socials de la ciutat.
 
Després dels comicis, els regidors cupaires han passat de 6 a 8. De manera que les associacions que tindran un salt dedicat són, aquesta vegada, ANC i Òmnium, Handbol Berga, Castellers de Berga, Grup Horitzó del Berguedà, Associació de Persones Afectades de Càncer Ginkgo, Club Esportiu Berga, Casal Panxo i les entitats teatrals de Berga. 
 

Emotiu salt de Maces dedicat a Josep Tor i Comellas. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Les dues guites a la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Salt de Gegants Vells en el primer salt de Patum del vespre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Salt de Maces del Passacarrers de Patum. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Crespó negre a les Maces. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Guites al passacarrers de dimecres al vespre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els Gegants Vells durant el passacarrers. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Passada de dimecres de Patum. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


 
Arxivat a