Berga enceta una Patum d'estiu que combatrà l'alcohol i intensificarà la campanya contra el sexisme

Els quatre gegants i el Tabal han sortit de la plaça de Sant Pere al punt de les 12 del migdia enmig d'un ambient calorós i d'una gernació de persones que esperaven delerosos l'inici

19 de juny del 2019
Actualitzat a les 18:32h
Passada de dimecres al migdia.
Passada de dimecres al migdia. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga ha encetat aquest dimecres al migdia una Patum d'estiu que enguany coincidirà amb la revetlla de Sant Joan i que s'espera més multitudinària. Els quatre gegants i el Tabal han sortit de la plaça de Sant Pere al punt de les 12 del migdia enmig d'un ambient calorós i d'una gernació de persones que esperaven delerosos el moment de començar a saltar pels carrers i places de la ciutat. La meteorologia preveu calor per avui i demà però divendres hi ha possibilitat de pluja. Ara bé, tot indica que el cap de setmana les temperatures seran un altre cop elevades.



La Patum d'enguany estarà marcada per diversos fronts. D'una banda, l'Ajuntament de Berga regalarà 15.000 aigües per combatre els consums abusius d'alcohol, però també amplia les accions per combatre les violències sexistes amb més hores i servei itinerant al Punt Lila i la difusió de material informatiu per acabar amb els comportaments masclistes a la festa. 

Aquest dijous de Corpus Berga homenatjarà les vuit pioneres que van participar en el ball d'amagat, per primera vegada, fa 60 anys. També serà una Patum festiva. Diumenge viurà l'encesa de les Maces de Lluïment amb foc de la flama del Canigó, coincidint amb la revetlla de Sant Joan. La Patum ha estrenat aquest any una aplicació per telèfons mòbils que permetrà conèixer per on passa la passada. 
 
Aquest dimecres al migdia, el Tabal i els quatre Gegants han sortit a anunciar l'inici de la festa, en una passada que ha omplert ja d'inici la plaça de Sant Pere, i que ha estat seguida i acompanyada sota un sol aclaparador i temperatures elevades. El termòmetre que hi ha a la plaça de Sant Pere, i que s'ha recuperat enguany amb l'obertura de la popular pizzeria que hi ha a la plaça des de principis d'any, marcava els 30 graus. A diferència de l'any passat que va ploure, la sortida d'enguany ha estat puntual i ha pogut recórrer el barri vell. 


Les dues comparses han sortit acompanyades per la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB), i han enfilat cap al barri vell de la ciutat, recorrent el carrer major i  travessant el carrer del Roser per tornar a Sant Pere. Una estela de patumaires els ha seguit fins a quarts de tres de la tarda pels carrers del centre històric. 
 
La pólvora s'escamparà pel barri vell al vespre
 
Tabal, Maces, Guites i Gegants Vells, acompanyats de la Cobla Pirineu, sortiran de la plaça de Sant Pere aquest dimecres a les 8 del vespre, en el tradicional passacarrers dedicat a les autoritats locals, que s'allargarà fins ben entrada la matinada. Serà el moment en què l'olor de pólvora s'escampi per fi pel barri vell de Berga.

La passada s'acabarà amb Tirabols a la plaça de Sant Joan, l'esperada pujada pel carrer Major al so de l'"Ella s'ho pensa" i més Tirabols a la plaça de Sant Pere. 
 

Els quatre gegants un cop fora de l'Ajuntament. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Sortida de la passada de dimecres de Patum al migdia. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Passada de dimecres. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Passada de dimecres de Patum. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Passada de dimecres de Patum. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

La geganta vella per davant dels cartells dels presos polítics de l'ANC Berga i Òmnium Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

La geganta nova de la Patum. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els quatre gegants al carrer del Roser. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els Gegants Vells al Carrer Major de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a