L'ANC demana a les forces independentistes que no formin govern amb el PSC al consell comarcal

Les 18 territorials berguedanes recorden que els resultats del 26-M evidencien que el govern del Berguedà "ha d'estar en mans independentistes" i que "no s'entendria d'altra forma"

18 de juny del 2019
Actualitzat a les 18:40h
Ple del Consell Comarcal del Berguedà.
Ple del Consell Comarcal del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) del Berguedà demana que el govern del consell comarcal quedi "en mans d'independentistes" i exigeix que no es pacti amb partits favorables al 155 i per tant, que en cap cas es tanqui un acord amb el PSC.
Així ho ha expressat l'entitat en un comunicat que fa explícita la demanda "per un consell comarcal independentista" i que recorda que els resultats del 26-M evidencien que el govern del Berguedà "ha d'estar en mans independentistes" i que "no s'entendria d'altra forma".

Les 18 assemblees territorials del Berguedà reclamen que "Junts per Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya i la Candidatura d'Unitat Popular basteixin un acord de govern comarcal que deixi al marge qualsevol formació que empari la repressió i la intervenció de les nostres institucions". El nou portaveu del Berguedà al secretariat nacional, Tomàs Sayes, anomenat recentment pel conjunt de territorials de la comarca, ha explicat a NacióBerguedà que "sabem que dins de les possibilitats que s'exploren s'està especulant amb tornar editar un govern amb el PSC, i els demanem que en cap cas aquesta sigui una opció que estigui sobre la taula. Un pacte amb un partit que ha liderat la repressió i ha emparat la intervenció de les nostres institucions, no té sentit". 

Un cop realitzades les eleccions municipals del 26-M, constituïts els nous ajuntaments, el següent pas és saber com quedaran conformats els equips de govern dels consells comarcals d'acord amb la representació de forces obtinguda als comicis. L'escenari de govern al Consell Comarcal del Berguedà dependrà dels pactes i aliances que es configurin perquè, d'acord amb els resultats de les eleccions municipals, Junts per Catalunya és primera força amb 7 consellers comarcals però no té majoria absoluta, i Esquerra creix però es queda amb 6 consellers. CUP te 3 consellers, l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà s'estrena amb dos, i el PSC es queda amb 1 conseller comarcal. 

Davant de com d'obert queda el futur govern, l'ANC reclama "responsabilitat i coherència a les candidatures independentistes: que siguin conscients que la situació actual del país requereix l'esforç per teixir la unitat d'acció independentista i  que no es pot pactar amb aquells que lideren la repressió i ens neguen el dret a l'autodeterminació".  Tomàs Sayes concreta que "entenem que dins de les Agrupacions d'Electors hi ha pluralitat, amb els que sí que exigim i reclamem que en cap cas hi hagi pactes és amb el PSOE". "Entenem que qualsevol espai de poder que l'espanyolisme ocupi a les nostres institucions no és una bona notícia", afegeix Sayes. 

L'ANC del Berguedà ha fet ja arribar la seva petició als diferents partits polítics que han començat a explorar opcions pel futur d'un govern del consell comarcal que ha d'agafar forma en les pròximes setmanes d'estiu. En el comunicat s'explicita, de fet, que "sembla que altre cop els partits polítics són incapaços de posar-se d'acord i s'exploren propostes comptant amb els botxins del nostre poble, aquells que van aprovar la intervenció de les nostres institucions".

Un dels motius pels quals l'ANC pren la iniciativa i emet aquesta petició als partits és perquè el PDeCAT, Demòcrates i PSC van aliar-se per governar sense problemes l'any 2015. Aquesta vegada l'aliança no suma i probablement necessitaria de nous actors al govern, malgrat tot l'entitat sobiranista reclama que a l'hora d'arribar a pactes es prescindeixi completament dels socialistes i s'explorin opcions entre forces independentistes.