Per on passen els passacarrers de dimecres i dissabte?

Consulta els itineraris de les passades

17 de juny del 2019
Actualitzat el 18 de juny a les 10:34h
Passacarrers de Patum de dimecres a la nit (arxiu).
Passacarrers de Patum de dimecres a la nit (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Quan toquin les 12 del migdia del pròxim dimecres 19 de juny, Berga viurà el tret de sortida de la Patum 2019. La plaça de Sant Pere s'omplirà per veure sortir el Tabal i els quatre Gegants al so de la Banda de l'Escola de Música de la ciutat. Però la disbauxa arribarà al vespre. A partir de les 8 començarà el passacarrers amb Maces, Guites, Tabal i els Gegants Vells, acompanyats per la Cobla Pirineu.

És aquí on la pólvora pren el protagonisme i la celebració s'allarga fins molt entrada la matinada. La passada de dimecres consta de 21 salts dedicats a les autoritats i dos Tirabols. Els últims anys, ha crescut el nombre de regidors que decideixen cedir aquest privilegi a entitats i associacions locals. Tots els regidors de la CUP fan aquest gest i col·lectius com l'ANC i Òmnium Cultural, els Castellers de Berga, Grup Horitzó del Berguedà o l'Associació de Persones Afectades de Càncer Ginkgo gaudiran d'un salt de Patum dedicat. També es dediquen salts al Casal Panxo, a les entitats teatrals, al Club Esportiu Berga i a l'Handbol Berga. Entre les entitats que s'estrenen aquest any, hi ha ANC i Òmnium que compartiran el salt cap al final de la passada. El coordinador de l'ANC Berga, Lluís Escriche, ha valorat molt positivament aquesta oportunitat i ha explicat que des de bon principi s'han posat d'acord amb Òmnium. "Ens fa molta il·lusió, de seguida vam acceptar la proposta", ha afirmat Escriche. 
 
La passada de dimecres sortirà de la plaça de Sant Pere i anirà resseguint un recorregut que passarà pel carrer de Castellar del Riu, carrer de la Pinsania, carrer de la Pietat, carrer Buxadé número 29, carrer Buxadé número 6, plaça Doctor Saló, plaça Viladomat, plaça Doctor Saló, plaça Sant Pere, placeta Ciutat, plaça mossèn Huch, carrer Mossèn Huch,  carrer Ciutat, plaça Maragall, plaça de Sant Francesc, Teatre Municipal, carrer del Roser, Gran Via, plaça de Sant Joan i de Sant Pere. En total, 21 salts i dos Tirabols, que es faran davant dels domicilis de les autoritats locals i que, per tant, enguany s'han adonat a conèixer més tard del que és habitual pel canvi al plenari derivat de les eleccions municipals. 
 

Passada de dimecres de Patum. Foto: Cedida

 
De cara a dissabte 22 juny, els 16 salts i dos Tirabols es faran a les places de la població i en honor als administradors. La passada començarà a dos quarts de 8 del vespre. Hi haurà un salt a la plaça de Sant Pere, un a la Travessia de la Pietat i les comparses participants s'enfilaran fins a la plaça de Santa Magdalena. Se seguirà fins a l'Hospital, la plaça Viladomat, la plaça Doctor Saló, placeta Ciutat, plaça de Sant Ramon, la plaça del Forn, la plaça de Sant Francesc, el carrer Ciutat, la plaça de Sant Joan, la plaça de la Creu, la plaça de les Fonts, la plaça de Sant Joan, i la plaça de Sant Pere on es finalitzarà amb Tirabols. 
 

Recorregut de la passada de dissabte. Foto: Ajuntament de Berga

Arxivat a