El Consell, Amalgama7 i Pol Lorente, premiats del Dia d'Europa a Berga

L'acte del Casal d'Europa del Berguedà ha fet una commemoració especial a un país europeu com és habitual, enguany l'escollit ha estat Geòrgia

15 de juny del 2019
Actualitzat a les 10:46h
El conseller comarcal Francesc Xavier Francàs ha recollit el guardó Berguedà Mediambiental.
El conseller comarcal Francesc Xavier Francàs ha recollit el guardó Berguedà Mediambiental. | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà, l'entitat Amalgama7 que ofereix atenció terapèutica i educativa a joves i el preparador físic berguedà de futbol Pol Lorente han estat guardonats aquest divendres amb els premis Berguedà Mediambiental, Empresa Berguedana a Europa i Berguedans al Món, respectivament. Amb aquests premis, el Casal d'Europa distingeix la tasca de personalitats i empreses berguedanes que tenen trajectòria i repercussió en alguns d'aquests àmbits i que, de la mateixa manera, aposten per un compromís de respecte i treball internacional.

Per altra banda, però, i com cada any, en aquest acte també s'han entregat els premis Enric Gibert als millors treballs de recerca de Batxillerat que han estat per Mireia Parramon, Lara Guerrero, Eva Pi, Júlia Muntada i Marta Planas, en categories relatives a la història, l'art o la geografia humana. 
 

Jordi Royo en recollir el premi en la categoria a l'Empresa Berguedana. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El primer premi que s'ha entregat en l'acte ha estat el de Berguedà Mediambiental, que atorga el Casal d'Europa a proposta de l'empresa Containers del Berguedà. Ha anat a parar al Consell Comarcal del Berguedà "per l'assoliment de la tasca del reciclatge de residus a la comarca i l'aposta pel porta a porta", ha valorat el jurat. El conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, que ha agraït el reconeixement i ha defensat els beneficis del nou sistema porta a porta i l'esforç dels 12 municipis que han treballat colze a colze, ha recollit el premi. 

El premi a l'Empresa Berguedana a Europa, que s'atorga a proposta del Consell Comarcal del Berguedà, s'ha donat a Amalgama7, entitat d'atenció terapèutica, educativa i preventiva per a adolescents i joves i les seves famílies que, entre altres, té el centre de Valldaura a Olvan. El director clínic d'Amalgama7, Jordi Royo, ha pujat a escena per recollir el guardó.

El premi Berguedans al Món, a proposta d'Òmnium Berguedà, ha estat per Pol Lorente, seleccionador de la Selecció Nacional de Futbol d'Egipte. Ha recollit el premi la seva família que han rebut un fort aplaudiment.  
 

Familiars de Pol Lorente en l'entrega de premis. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Geòrgia ha estat protagonista 
 
Com cada any, l'acte del Dia d'Europa també ha fet una commemoració especial a un país europeu. L'any passat es va dedicar a Catalunya pel veto estatal, però enguany Geòrgia ha tingut tot el protagonisme. L'acte ha estat presidit per l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, el president del Casal d'Europa del Berguedà, Jaume Farguell, la cònsol de Geòrgia a Barcelona, Ketevan Gogolashvili, i el director general d'Afers Europeus i Mediterranis de la Generalitat, Alfonso González Bondia. 

El president del Casal d'Europa, Jaume Farguell, ha estat l'encarregat de repassar la història del Geòrgia i el seu patrimoni cultural. El Casal d'Europa del Berguedà dedica cada any la jornada del dia d'Europa a un país diferent i convida a Berga a representants diplomàtics, culturals i acadèmics del mateix per explicar-ne les vicissituds. Enguany s'ha escollit Geòrgia, república exsoviètica, pel seu vincle amb el Berguedà. Tal com ha recordat el mateix Farguell durant l'acte, el Consell Comarcal del Berguedà té signats uns convenis d'intercanvi tècnic molt amplis amb el país. De fet, durant cinc dies, tres representants del govern georgià han visitat diverses iniciatives públiques i privades del Berguedà. 
 

Autoritats i públic durant el Dia D'Europa del Berguedà dedicat a Geòrgia. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El programa d'estada dels georgians durant aquests dies ha inclòs la visita a la planta de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa, el servei de recollida de residus, l'empresa del sector de la fusta Macusa i diverses iniciatives empresarials enfocades al turisme. Aquestes visites han estat seleccionades en base a la intenció del govern georgià d’apostar per la millora de la competitivitat del seu país en matèria de gestió forestal, producció vinícola i altres.

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, també ha explicat aquest divendres al pavelló de Suècia que hi ha molts georgians que viuen a Berga, que són veïns i veïnes de la ciutat, i ha destacat que aquest és un vincle molt important amb aquest país. L'acte ha finalitzat amb un concert de la Coral Santa Maria d'Avià i una cloenda amb aperitiu.
 

Guardonades als Premis Gibert. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a