El PSC de Vilada se situa a l'oposició en no haver pogut tancar un acord amb ERC per l'alcaldia

Els socialistes proposaven una alcaldia compartida amb Esquerra, però els republicans han defensat la seva posició com a llista més votada i no han acceptat

14 de juny del 2019
Actualitzat a les 15:05h
L'alcaldessa de Vilada en funcions, Montse Badia (arxiu).
L'alcaldessa de Vilada en funcions, Montse Badia (arxiu). | Aida Morales
Fem Pinya per Vilada (PSC), formació que lidera la que ha estat alcaldessa del poble els últims quatre anys, Montserrat Badia, ha descartat finalment aquest divendres un pacte de govern amb Alcem-nos Vilada (Esquerra) i ha assegurat que els propers quatre anys se situaran a l'oposició. "Com que no ha estat possible arribar a un millor acord, els regidors de Fem Pinya per Vilada col·laborarem amb el nou govern municipal sense formar-ne part, però aportant el nostre millor saber a través de les comissions informatives que es creïn i dels òrgans col·legiats de decisió", han explicat Montserrat Badia i els seus companys de partit a través d'un comunicat. 

Esquerra ha guanyat els comicis del 26-M a Vilada amb 3 regidors però només amb 20 vots de diferència amb el PSC. La proposta de la llista més votada, que lidera Quim Espelt, era un govern unitari que inclogués ERC (3 regidors), PSC (3 regidors) i Vilada per la República (1 regidor) amb el republicà com a alcalde. Els socialistes, però, proposaven una alcaldia compartida de dos anys per ERC i dos anys pel PSC, amb la integració al govern del regidor de Vilada per la República, quelcom que ERC no ha acceptat. "Creiem que era l'opció més eficient, l'opció amb la qual Vilada guanyava més, en optimitzar els valors que aporta cadascuna de les formacions", segons l'escrit dels socialistes. L'oferiment del PSC incloïa consensuar tant les línies d'actuació com l'organització dels diferents òrgans de gestió i de cartipàs. 

L'encara alcaldessa en funcions Montserrat Badia (PSC) ha mantingut la vara aquest últim mandat gràcies a un acord amb els republicans. De fet, Quim Espelt que, si no passa res serà el nou alcalde, és actual regidor de govern al consistori. En la nota, els socialistes lamenten "que no es pugui reeditar el pacte del mandat 2015-2019, en la qual s'han aconseguit importants millores pel municipi" i recorden que "els resultats de les eleccions han produït un empat a tres regidors, que ens legitimaria a aspirar a formar un govern i ostentar l'alcaldia".

També expressen malestar perquè consideren que s'han menystingut els seus valors i que se'ls ha exclòs "de la responsabilitat de l'alcaldia". "Això no minvarà la nostra voluntat de treballar conjuntament en favor de Vilada", reiteren. 

L'elecció de l'alcalde requereix majoria absoluta, però, si aquesta no es produeix a la votació, la llei determina que l'alcaldia correspondrà a la llista més votada. Quim Espelt podria ser-ho en solitari amb 3 regidors; o amb 4 regidors si al final hi hagués entesa amb Andreu Ros de Vilada per la República.