Cultura

El SonaB arriba a la tercera edició amb ritmes africans, de batucada i un concert de Txalaparta

La regidora Mònica Garcia assegura que el certamen, que tindrà lloc l'últim dijous de juny i tots els dijous de juliol, és ja una aposta consolidada

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga, 14 de juny de 2019 a les 18:14 |
Mònica Garcia i Javier Olaizola a la presentació del SonaB. | Pilar Màrquez Ambròs
El festival SonaB tornarà a portar música al barri vell l'últim dijous de juny i tots els dijous del mes de juliol. La proposta, que pretén promoure la música entre els ciutadans a través de tallers i actuacions, arriba a la tercera edició  i es dedica a la percussió de carrer. El certamen començarà dijous 27 de juny amb un taller de percussió a les 7 de la tarda i el concert de Djilandiang, de música tradicional africana, a dos quarts de 10 del vespre a la plaça de la Pietat. L'accés estarà obert a tothom. 

La regidora de Cultura, Mònica Garcia, ha explicat que "l'objectiu del SonaB és que la ciutadania accedeixi a la música i a les diferents expressions culturals sense haver de pagar; i, per tant, s'atreveixin a fer descobertes musicals que no farien d'una altra manera". A més, el SonaB proposa "portar la música a espais on normalment no es genera cultura o activitats musicals" tot visitant les places del centre històric de Berga. "El programa d'enguany és una amalgama de manifestacions artístiques a través de la percussió, que donen com a resultat expressions artístiques molt diverses", ha apuntat Garcia. 


El primer festival SonaB va estar dedicat a la música folk i el segon a les expressions artístiques basades en la veu i la música vocal. "Aquest SonaB, dedicat a la percussió, comença a ser una mica més arriscat perquè a nosaltres ens agrada també anar augmentant el to i el nivell, alhora que anem arriscant més en estils musicals, i ens situem cada vegada més amunt del barri vell", ha dit Mònica Garcia. El concert inicial serà el de Djilandiang, l'últim dijous de juny. "Són un grup de persones originàries del Senegal, que ens faran un concert de música tradicional africana", ha explicat Mònica Garcia.

El 4 de juliol l'actuació escollida és la de Sound de Secà, a la plaça de Sant Pere, a dos quarts de 10 del vespre. El taller previ serà sobre percussió creativa, a les 7 de la tarda. "És un espectacle de percussió creativa, el que coneixeríem del tipus batucada, però amb molts ritmes diferents; amb interacció amb el públic i diverses facetes més enllà de la batucada clàssica", ha manifestat Garcia.

Actuació de Txalaparta a la plaça Santa Magdalena

Un dels plats forts serà el concert de Txalaparta dijous 11 de juliol a la plaça de Santa Magdalena amb el txalapartari Javier Olaizola i Fernando Langarika. "És completament original, un altre àmbit completament diferent de la percussió que prové del país basc", ha detallat Garcia. L'horari dels tallers i els cinc concerts serà sempre la mateixa: a les 7 de la tarda hi haurà els tallers i a dos quarts de 10 del vespre els artistes en concert. 


La Txalaparta és un instrument de percussió de la cultura basca que podrà veure's a Berga aquell dijous. El txalapartari Javier Olaizola, instal·lat a Montclar, ha explicat que el taller estarà obert a gent gran i nens. "El concert el vull fer també didàctic, perquè m'ha sorprès que hi ha molta gent que té connexió amb el País Basc, però no tenen molta idea de la Txalaparta. Portarem sis txalapartes diferents a l'escenari, començarem fent una mica la Txalaparta tradicional i explicarem una mica d'on surt aquest instrument, que prové de la producció de sidra basca. Llavors, anirem entrant en la Txalaparta més contemporània, de fusta i de ferro. Hem convidat a l'Eloi Escútia que toca l'acordió i també hi serà el meu company Fernando Langarika que vindrà des del País Basc i em fa molta il·lusió", ha ressaltat Javier Olaizola. 

"El de la plaça de Santa Magdalena l'any passat va ser un ambient especialment acollidor, perquè en ser un espai tan bonic, es crea una cosa molt especial", ha afirmat Garcia. 

El festival SonaB continuarà dijous 18 de juliol amb un taller de percussió corporal i el concert de Santi&Mariona Duet, a la plaça del Forn, i acabarà finalment el 25 de juliol amb la Tap Dance i percussió de la Camut Band. 

"Ens agradaria explorar més espais, anar-nos-en cap a la placeta del Carme, el safareig de la Gratella; de fet, quan hem fet microteatre els hem aprofitat però són difícils de sonoritzar", ha detallat Garcia. "Veurem si en properes edicions podem anar ampliant espais i per descomptat que ampliarem estils musicals, cada vegada més arriscats", ha apuntat Mònica Garcia. "Al final hi ha molta gent que fa un festival de jazz a l'estiu, però nosaltres volem donar aquest punt diferent i més particular al SonaB", ha explicat la regidora. 

Aposta consolidada

Mònica Garcia també ha valorat que el festival ha tingut molt bona acollida tots els anys i s'ha anat consolidant. "Penso que aquest any també hi haurà una bona resposta", ha remarcat. "La idea de la percussió és una cosa que agrada a la gent; i, a més, a hores d'ara, la gent ja coneix que fem el SonaB. L'any passat vam omplir una aposta difícil com és el flamenc a la plaça de Sant Pere, que va ser un concert en què havíem posat un centenar de cadires i hi ha va acabar havent persones dempeus", ha subratllat Garcia. 

 

Participació