Turisme

El Camí dels Bons Homes celebra el vintè aniversari amb uns 4.000 visitants anuals

El Berguedà ha celebrat les dues dècades del camí amb un acte al monestir de Sant Llorenç que ha comptat amb una taula d'especialistes i la presència de persones vinculades al sector turístic

per Pilar Màrquez Ambròs, Guardiola de Berguedà | 13 de juny de 2019 a les 18:27 |
El president comarcal Josep Lara amb el president comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, i el director de l'Agència Catalana de Turisme, David Font. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Camí dels Bons Homes ha celebrat aquest dijous el seu 20è aniversari amb un acte al monestir de Sant Llorenç amb una taula d'especialistes, una taula d'experiències al voltant del camí per part de persones que han fet possible la seva existència i consolidació i una festa final amb tast gastronòmic i musica en directe. El Camí dels Bons Homes atrau unes 4.000 persones l'any amb una despesa mitjana d'uns 400 euros. Des del 2012 i fins a l'actualitat, han passat per aquest itinerari uns 28.000 visitants, segons les dades recollides a l'ecocomptador que hi ha instal·lat al GR-7 a la zona de Queralt. 

La coordinadora del Consell Regulador del Camí dels Bons Homes, Karina Behar, ha assegurat que "estem contents de celebrar el 20è aniversari d'un projecte on hem intentat aglutinar moltes energies i moltes forces diferents, tant des de la part públic com les empreses, i des de la cultura, la gastronomia, el paisatge i la naturalesa". "L'any 1995, quan es va pensar per primera vegada, es va projectar com un projecte de dinamització socioeconòmica per tal de reactivar l'economia del Berguedà i l'Arieja, que eren dues comarques que havien patit la crisi industrial i que volien trobar sortides econòmiques diferents i sostenibles", ha manifestat Behar. Es van plantejar diferents recursos compartits fins a decidir posar en marxa el Camí dels Bons Homes. 
 
La inauguració de la senyalització del Camí dels Bons Homes es va realitzar a Queralt el 31 de gener del 1997, però no va ser fins al 1998 que es va constituir el Consell Regulador del Camí, el qual vetlla per la qualitat i la promoció d'aquest itinerari transfronterer. Per tant, la festa d'aniversari arriba la primavera del 2019 coincidint amb l'inici de la temporada on el camí té més visitants, si bé va complir-los l'any passat. 

 

Exterior del monestir de Sant Llorenç de Guardiola abans de l'acte d'aniversari del Camí dels Bons Homes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Behar ha indicat que cada any passen pel camí unes 4.000 persones que s'allotgen en hotels, albergs i cases rurals. "També tenim agències de viatges que ofereixen paquets turístics tancats, quelcom del que els últims anys hem de fer una valoració positiva perquè ha anat en augment", segons la coordinadora del Consell Regulador del Camí dels Bons Homes. Segons Behar és, però, complicat saber quanta gent fa el camí ja que no tothom el fa sencer i a més molts trams de camí també formen part d'altres rutes.  La despesa mitjana de cada visitant és d'uns 400 euros.


Karina Behar ha matisat, a més, que "a banda de la despesa que puguin fer els visitants, hi ha el fet de poder optar a projectes europeus, un fet que ens ha permès incorporar moltes millores al territori". Per exemple, el Berguedà invertirà un total de 578.000 euros en fomentar el turisme actiu de natura i sostenible fins l'any 2020 dins el projecte de cooperació transfronterera Nattur (acrònim de Natura i Turisme en català, castellà, francès i anglès) que té com objectiu la promoció i el desenvolupament de les activitats en el medi natural, tenint en compte l'economia i el desenvolupament sostenible en l'espai fronterer Espanya-França-Andorra.

El Consell Regulador del Camí dels Bons Homes, que coordina Karina Behar, té un pressupost de 80.000 euros l'any. L'objectiu a partir d'ara és compartir tasques amb l'equip de Turisme de la comarca per tal també de agilitzar i dinamitzar la feina que es fa.
 

Intervenció del director de l'Agència Catalana de Turisme, David Font. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha assegurat que el Camí dels Bons Homes afavoreix que la comarca atregui visitants de molts llocs del sud d'Europa i de França. "També hi puja molta gent de l'àrea metropolitana que té ganes d'experimentar un camí ben marcat amb l'al·licient i l'encant que comporta tota aquesta aura de bons homes i esoterisme", ha dit Lara. Josep Lara ha considerat que econòmicament el camí deixa beneficis però ha assegurat que aquests són difícils de quantificar. "No pots preveure on compren, on dinen o on sopen. Però si durant l'any passen al voltant de 4.000 o 5.000 persones, ja es veu que és un volum important", ha manifestat Lara. 

La celebració de l'aniversari, arriba acompanyada amb altres accions de manteniment, millores i promoció de la ruta transfronterera, dona el tret de sortida a la  nova temporada d'estiu 2019. Tenint ja distribuïts diferents materials que es van crear al 2018, com el mapa de la ruta editat per Alpina; i el llibre infantil "El tresor dels càtars" per acostar als més petits la història que amaga el camí. El Camí dels Bons homes és una ruta pionera, que en els seus 20 anys d'existència ha dinamitzat socioeconòmica i culturalment el territori per on passa, i cada any intenta millorar les experiències dels visitants en la seva ruta a peu, pedalant i anant a cavall.
 
La participació de les empreses de serveis adherides en aquest projecte és un element clau, tant en el tram de la ruta original, GR107 eix Berguedà-Cerdanya-Foix (Arieja) com al tram d'ampliació de la ruta vers les comarques pirinenques de l'Alt Urgell i Pallars Sobirà, amb la variant del "Camí de l'Últim Càtar" que crea una ruta circular amb el Camí dels Bons Homes. "La continuïtat està més que assegurada", ha valorat també Josep Lara. 
 

Ramon Moliner en una de les intervencions inicials de l'acte al monestir de Sant Llorenç de Guardiola. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Model d'èxit
 
Entre els diferents experts que han parlat del camí a les diferents taules rodones de la jornada al monestir de Sant Llorenç de Guardiola, s'hi han comptat, l'escriptor i especialista en història del catarisme, Antoni Dalmau, el gastrònom, Toni Massanés, el biòleg i director del parc Natural Cadí - Moixeró, Jordi Garcia, i el geògraf i expert en camins i paisatge, Rafael López. El director de l'Hotel de Muntanya, David Isern, la directora de l'agència de viatge Pedratour, Marinel·la Mosquera, i la coordinadora del Camí dels Bons Homes, Karina Behar. La benvinguda a la jornada ha anat a càrrec del president comarcal del Berguedà, Josep Lara, del president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, i del director de l'Agència Catalana de Turisme, el també berguedà, David Font. Moliner i Font han coincidit també en les bondats del camí com a recurs turístic. 

Ramon Moliner ha explicat també que el "model d'èxit" del Camí dels Bons Homes es vol traslladar també en el projecte de recuperació del camí ramader de Marina entre el Penedès i la Cerdanya, i que travessa pel Lluçanès. 
 

Dues persones caminant per la ruta a pocs metres de l'inici de la primera etapa del Camí dels Bons Homes (arxiu). Foto: ACN/Gemma Aleman

 

Participació