Esquerra i PSC ultimen els serrells de l'acord per formar govern a Bagà

Oña diu que s'ha prioritzat aconseguir un executiu amb "la màxima representativitat" després d'haver descartat el govern unitari per la negativa de Bagà Endavant a pactar amb els socialistes

13 de juny del 2019
Actualitzat a les 16:13h
Junts per Bagà liderada per Joan Oña pactarà amb Compromís per Bagà (PSC) que encapçala Maria Viso.
Junts per Bagà liderada per Joan Oña pactarà amb Compromís per Bagà (PSC) que encapçala Maria Viso. | Cedides

Junts per Bagà liderada per Joan Oña. Foto: Cedida


El proper govern municipal de Bagà estarà format, si res no es torça en les properes hores, per 5 regidors del grup d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que encapçala Joan Oña, i 4 regidors de Compromís per Bagà (PSC) de Maria Viso, que relleva el seu pare i batlle actual Nicolàs Viso. 

El republicà Joan Oña, que tot indica que serà el nou alcalde de la vila, ha explicat a NacióBerguedà que "estem intentant acabar de tancar l'acord". Oña ha recordat que Esquerra havia plantejat un govern conjunt de les tres forces polítiques que van presentar-se a les eleccions, però ha indicat que els independents de Bagà Endavant haurien marcat "la línia vermella" a l'hora de pactar amb els socialistes encara que sí que es mostraven oberts en tot moment a negociar amb Esquerra. "És per aquest motiu que hem prioritzat la màxima representativitat electoral", ha dit Oña. La llista d'independents de Bagà Endavant va aconseguir 2 regidors als darrers comicis, mentre que el PSC és segona força al poble amb 4 regidors. 

Les converses d'ERC i el PSC s'han dirigit a decidir les futures tasques de l'executiu local i altres qüestions com les regidories que pertocarien a cadascú. Esquerra ha refusat compartir alcaldia, malgrat que aquesta és una voluntat que van expressar els socialistes, de manera que, en virtut de l'acord que tancarien les dues formacions, Joan Oña seria alcalde els quatre anys, ha confirmat aquest diari.
 

Compromís per Bagà (PSC), que lidera Maria Viso. Foto: Cedida


"Tenim un preacord amb Compromís per Bagà (PSC), la nostra voluntat és tancar-lo el més aviat possible", ha explicat Joan Oña. Si el pacte prospera, el nou alcalde de Bagà s'escollirà dissabte en primera volta. En cas contrari, Joan Oña podria ser batlle en segona volta amb majoria simple, però tot fa pensar que no serà necessari. La previsió és que ERC i PSC passin a governar junts els pròxims 4 anys, amb Oña d'alcalde, mentre que Bagà Endavant, formació que encapçala l'exregidor de CiU Pep Llamas, es quedi a l'oposició. 

En conversa amb aquest diari, Pep Llamas s'ha mostrat molt crític amb l'entesa entre Esquerra i el PSC. "L'electorat volia canvi i no hi podrà ser. ERC ha traït la voluntat de l'electorat amb un exercici aritmètic que no compartim ni entenem. Ells ens han dit que amb el PSC sumen més regidors, però aquesta no era la voluntat expressada a les urnes, hi ha majoria de persones que van votar a favor d'un canvi que finalment no hi haurà", ha manifestat Llamas.

Pep Llamas: "Exercirem una oposició dura però molt responsable"

Llamas ha explicat que van descartar el govern conjunt d'11 regidors des d'un principi. "En primer lloc, ens devem a la gent del poble que ha treballat per redactar Projecte Bagà de manera transversal sense colors polítics. Abans de presentar-nos vam oferir aquest projecte a la resta de partits polítics i el PSC va rebutjar assumir aquells punts perquè van dir que ells ja tenien un programa propi; evidentment no podem pactar amb qui no comparteix projecte", ha relatat. "Un segon motiu per no governar junts és que, i així ho explicaré dissabte en el discurs de constitució de l'ajuntament, vam signar un document de l'ANC on vam afegir un punt que descartava pactar amb cap partit vinculat a l'article 155. Ens va sobtar que aquell no hi fos d'inici, sabem que a la resta de pobles l'ANC l'hi incorporava, nosaltres vam afegir-lo per un compromís ideològic i identitari. No tenim cap necessitat de fer maniobres estranyes", ha explicat Pep Llamas. 

Pep Llamas, exregidor de CiU, ha estat a l'oposició els darrers quatre anys. "El tarannà ha estat totalment autoritari i sectari. L'últim mig any no s'han convocat els plens i reunions que tocaven i es va deixar la participació ciutadana", ha opinat com a portaveu del grup d'independents. "Esquerra ha tornat a fer el que va fer fa 13 anys i ha traït les voluntats electorals d'un poble, cadascú té l'ADN que té. Exercirem una oposició dura però molt responsable", ha afegit Llamas.